Koronatilanne pahenee: NHL-pelaajien olympiamatka vaarassa – peruutuksia Valioliigassa

Nähdäänkö Sebastian Aho Pekingissä vai ei? Nähtäväksi jää.

NHLPeking 2022Valioliiga

Koronatilanne pahenee: NHL-pelaajien olympiamatka vaarassa – peruutuksia Valioliigassa

Koronatilanteen nopea paheneminen uhkaa sekoittaa urheilukalentereja. Valioliigassa on jo nähty ottelusiirtoja ja NHL-pelaajien osallistuminen Pekingin talviolympialaisiin on Jukka Röngän mukaan vaakalaudalla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.12.2021 | KUVAT All Over Press

Uusi Omikron-koronavirusmuunnos on sotkemassa maailman urheilukalenteria. Jukka, miten vakavasti korona on sekoittamassa urheilukalenteria?

Tilanne on huonontunut nopeasti. Englannin Valioliigassa tiistai-illan ottelu Brentfordin ja Manchester Unitedin välillä on jo peruttu ja Norwich-Aston Villa on myös vaakalaudalla, sillä molemmissa joukkueissa on koronatartuntoja. Viime viikolla Tottenhamilta peruttiin Konferenssiliigan ja Valioliigan ottelut. NHL:ssä peruttiin maanantaina Calgaryn ottelu ja Flamesin tämän viikon ottelut on peruttu ainakin lauantaihin saakka.

Valioliigassa jälleen sähäkkä viikkokierros. Expektiltä lisää suolaa jännittämiseen!

Eivätkä nämä peruutukset tähän lopu. Yksistään Valioliigan viime viikon testeissä löydettiin 42 uutta tartuntaa, osa pelaajilla, osa muulla joukkueeseen kuuluvalla henkilöstöllä.

Sitä, miten pahaksi tilanne kehittyy, on vaikea ennakoida, mutta valitettavasti otteluita ja urheilutapahtumia tullaan perumaan vuorenvarmasti lisää – ja valitettavasti jossain vaiheessa voi olla edessä myös se, että myös Suomessa joudutaan joko perumaan otteluita ja urheilutapahtumia – ei niinkään siksi, etteikö yleisöä voisi päästää tapahtumaan esimerkiksi koronapassin avulla, vaan siksi, että korona iskee joukkueisiin.

Ovatko Pekingin olympialaiset vaarassa?

Kisajärjestäjät ovat vakuuttaneet, että kisat järjestetään, mutta kyllä nämä kaksi vuotta ovat osoittaneet, että kannattaa varautua pahimpaan. Epidemia alussa kynnys perua suuria urheilutapahtumia oli matala, mutta sen jälkeen otettiin linja, että koronan kanssa on vain pakko elää. Varmasti nytkin kynnys kisojen perumiseen on suuri, muttei mahdoton.

Oikeastaan paljon suuremmaksi kysymykseksi näyttää nyt nousevan se, haluavatko urheilijat osallistua ja matkustaa Kiinaan. Erityisesti NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin alkaa näyttää päivä päivältä yhä epätodennäköisemmältä. Vegasin ruotsalaismaalivahti Robin Lehner ilmoitti jo, ettei hän osallistu kisoihin, ja on selvää, että hän ei jää ainoaksi kieltäytyjäksi. Nyt näyttää todennäköiseltä, että NHL:n pelaajayhdistys tekee pelaajien keskuudessa kyselyn, haluavatko he matkustaa kisoihin vai eivät, ja päättää sen jälkeen osallistumisestaan kisoihin.

Ongelmana on ennen kaikkea Kiinan tiukat koronamääräykset. NHL-pelaajia huolestuttaa erityisesti se, että jos pelaajalla todettaisiin kisojen aikana koronatartunta, hän joutuisi olemaan Kiinassa karanteenissa kolme viikkoa. Se tarkoittaisi pahimmillaan pitkää breikkiä kauteen, jos mukaan lasketaan ensin olympiamatkan aikainen poissaolo ja sen päälle vielä kisojen aikana alkanut kolmen viikon karanteeni.

Kiinan viranomaisilta halutaan nyt vahvistus sille, onko tuo kolmen viikon karanteeni tosiaankin ehdoton vai voidaanko siitä tinkiä. Jos ei voida, silloin NHL-pelaajien osallistuminen kisoihin on aidosti vaarassa.

Milloin tämä asia ratkeaa?

Tähän asti julkisuudessa on puhuttu, että takaraja NHL:n päätökselle on 10. tammikuuta. NHL vahvisti kuitenkin, että he voivat perua senkin jälkeen NHL-pelaajien osallistumisen kisoihin, mutta siitä tulee vain taloudellisia seurauksia.

Mikä on arviosi, nähdäänkö NHL-pelaajat Pekingissä ja siirretäänkö kisoja?

Sitä on täältä käsin täysin mahdoton sanoa, mutta tämänhetkisessä näkymässä NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin on vakavasti uhattuna. Kisojen siirtäminen on sen sijaan pidemmässä siimassa.