Kristiina Mäkelä ja ainoa SE-hypyn tiellä oleva kysymysmerkki

Yleisurheilu

Kristiina Mäkelä ja ainoa SE-hypyn tiellä oleva kysymysmerkki

Kristiina Mäkelä on elämänsä kunnossa ja kesän huippulataus on tähdätty elokuun alkupäivien kisarupeamaan. Ennätysten paukkuminen voi alkaa jo tänään Espoossa. Ilmassa on vain yksi kysymysmerkki.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 5.8.2020

Kristiina Mäkelä urheilee lajissa, jossa ei ole mahdollisuutta samanlaiseen kilpailumäärään kuin muutamassa muussa yleisurheilulajissa.

Kolmiloikan kuormituspiikit ovat elimistölle niin rajuja iskuja, että pitää miettiä tarkkaan mihin kohtaan kautta ne kovimmat tehot ohjataan. Siksi kolmiloikkaajien, ja muidenkin hyppääjien, kesän seuraaminen on joskus kuin seuraisi varovaista hipsuttelua villasukat jalassa.

Se kaikki ”hipsuttelu” on kuitenkin valmistautumista siihen hetkeen, kun kehoon ladattu voima räjäytetään esiin.

Mäkelä on hypännyt kesän aikana harvakseen. Ne vähät kisat on kuitenkin hypätty takavuosia paremmalla tasolla, ja ennen kaikkea paremmalla suoritusvarmuudella. Tuloskuntoa viime kausina sitkeästi jumittaneet tekniset jarrutekijät on saatu poistettua. Juoksu tulee lankulle tehokkaasti ja fysiikan vahvistumisen ja tasapainottumisen kautta myös väliloikkien kontaktia voidaan hakea hieman aiempaa enemmän edestä, mikä vie hypyn energiaa tehokkaammin eteenpäin. Suoritus on kokonaisuutena aiempaa paremmin ja varmemmin paketissa.

Kun asetelma on se mikä se on, ollaan vihdoinkin tilanteessa, johon on pyritty jo useamman vuoden ajan. On lopultakin edellytyksiä hypätä se uran paras hyppy. On mahdollisuus saada hypyssä oleva energia kulkemaan oikeaan suuntaan, ja tulos sinne tasolle missä potentiaalikin on.

Kun tänään hypätään Espoon nopeaksi – etenkin lämpimissä oloissa – tunnetulla mondolla ja kun juuri Espoossa usein on saatavissa tuulestakin tukea, on edellytyksiä nähdä iso ennätysparannus ja samalla Heli Koivulan SE-tuloksen 14,39 rikkoutuminen. Vieläpä reilusti.

Ainoa kysymysmerkki on vielä se, miten Mäkelän hyppy toimii tilanteessa, jossa todellakin on kaikki olosuhteet puolellaan. Kesän aiemmat hyvät hypyt on kaikki tehty olosuhteissa, joissa oli toivomisen varaa – ja hieman vielä treenikuormitetulla keholla.

Kun hyppypaikalle tullaan huippuvireessä ja kun olosuhteetkin ovat kunnossa, on hyppääjän käytössä energiavara, jolla voi tehdä kaikkien aikojen hypyn. Se onnistuu kuitenkin vain, jos se kesän aikana lupaavan varmalta näyttänyt tekniikka pysyy kyydissä ja hallussa myös silloin, kun lankulle tullaan kovempaa kuin koskaan, kun kehoa liikuttaa rajumpi energia kuin koskaan ennen. Tekninen varmuus joutuu todelliseen painetestiin vasta silloin.

Tämä asia on nyt ainoa kysymysmerkki Mäkelän ja sen 14,50 tuolla puolella odottavan tulevaisuuden välillä. Ratkaisu voi hyvinkin tulla jo tänään.

Mäkelän tilanteesta ja kesän muidenkin SE-tasolla urheilevien yleisurheilijoiden tilanteesta voi lukea enemmän tästä.

 

Toimi nopeasti ja tilaa Elmo 4 kk 35 e. Tilaus alkaa elokuun Elmosta!

 

Lue uusin Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä.