KuPS on herännyt Jani Honkavaaran johdolla koomastaan, mutta HJK:lla riittää miettimistä

Saku Savolainen iski KuPSille arvokkaan 2-1-voittomaalin HJK:ta vastaan.

JalkapalloVeikkausliiga

KuPS otti Jani Honkavaaran komennossa jo kolmannen peräkkäisen voittonsa. Nyt vyöhön tarttui päänahkoista arvokkain - HJK.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 5.5.2023 | KUVAT All Over Press

Veikkausliiga: KuPS-HJK 2-1

Uusiutunut KuPS ja HJK kohtasivat Kuopiossa Veikkausliigan huippuottelussa perjantaina. Ottelu oli samalla KuPSin 100-vuotisjuhlaottelu. Ottelu ja koko tapahtuma olivat upeaa mainosta suomalaiselle jalkapallolle. Väre-areenalla oli pitkästä aikaa tunnelmaa.

Jani Honkavaara on saanut Kuopiossa aikaan toivotun positiivisen muutoksen ja KuPS lähti otteluun kahden ottelun voittoputkessa. Kuopiolaisten vireessä on pitkälti kysymys siitä, että pelaajat ovat käärineet hihat ja tekevät kentällä enemmän töitä, mutta Honkavaara on myös saanut nopealla aikataululla joukkueen pelaamaan taktisesti paremmin molempiin suuntiin.

3.25 for Bournemouth to beat Chelsea at home on 6/5/2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and play at Mr Green!

HJK lähti otteluun sarjan kärjestä hiukan siipirikkoisena. Tilannetta ei helpottanut Bojan Radulovicin loukkaantuminen alkulämmittelyssä ja Aleksi Paanasen vaihtoon johtanut vaiva reilun puolen tunnin jälkeen. Klubi joutui kauden tähän asti kovimpaan testiin – ja kärsi kauden avaustappion.

Ensimmäinen puoliaika

Ensimmäinen vartti oli aktiivista pelaamista KuPSilta. Kuopiolaiset tulivat vahvasti otteluun paineistamalla HJK:ta ylhäältä ja Klubi joutui ottelussa altavastaajiksi.

Ensimmäinen jakso oli juuri sellainen, mistä varoittelin HJK:ta ennen kauden alkua. KuPS oli kartalla eikä hiukan varamiehisen Klubin pelaaminen ollut missään vaiheessa synkroniassa oman pelaamisensa kanssa. Tämän seurauksena HJK oli suurissa vaikeuksissa.

Kai Meriluoto ja Anthony Olusanya eivät saaneet ylhäällä yhteistyötään sujumaan ja prässien aloittaminen oli heikohkon pallollisen vaiheen ansiosta myös vaikeaa. Myös Tuomas Ollilan ja Topi Keskisen tekeminen jäi Keskisen parin soolon varaan.

HJK näytti kuitenkin jälleen mestarijoukkueen elkeitä iskemällä 1-1 tasoituksen kulmapotkusta jakson loppuhetkillä. Maalin viimeisteli juuri Keskinen. KuPS oli mennyt ottelussa johtoon 18 minuutin kohdalla Joona Vetelin maalilla.

Tärkein syy HJK:n vaisuun puoliaikaan oli KuPS. Alun vauhdikkaan ja samalla sekavan vaiheen jälkeen KuPS pelasi laadukkaasti molempiin suuntiin.

Honkavaara oli organisoinut joukkueensa 4-3-3-puolustusmuotoon. Ylin kolmikko pyrki käynnistämään prässejä, mikä sai HJK:n pelaamaan paljon pitkää palloa.

KuPSin etäisyydet olivat paremmassa kunnossa ja Klubin oli vaikea saada aikaan kontrolloituja hyökkäyksiä. Myös KuPSin pelinavaaminen oli paremmin organisoitua ja Johannes Kreidl pääsi taas käyttämään vahvaa jalalla pelaamistaan joukkueen hyväksi.

KuPS on saanut myös pallolliseen peliinsä lisää liikettä ja HJK:ta vastaan nähtiin useampi aloite HJK:n puolustuslinjan taakse. Muutenkin KuPSin liike oman syötön jälkeen ja yhteistyö pelaajien kesken oli parempaa kuin Klubilla.

KuPS-merkkisestä puoliajasta huolimatta puoliajalle mentiin siis 1-1-tasatilanteessa.

Toinen puoliaika

Toinen jakso eteni tasaisemmissa merkeissä. Myös ottelun intensiteetti laski hiukan.

Klubin kokoonpano-ongelmat löivät silmille kunnolla toisella jaksolla. Kuvaavaa oli, että Santeri Hostikka joutui pelaamaan keskushyökkääjänä. Jo pelkästään tämän takia Klubin ottelusuunnitelma meni uusiksi useampaan kertaan ottelun aikana.

Toni Koskela pyrki tekemään muutoksia HJK:n pelaamiseen. Hän toi Aapo Halmeen puolustuslinjaan ja vaihtoi 5-4-1-puolustusmuotoon. Ajatuksena HJK:lla oli vain selvitä tasapelin kanssa kotimatkalle, mutta Saku Savolaisen komea puskumaali piti tärkeät pisteet Kuopiossa.

KuPS sai vaihtopenkiltään ratkaisevasti voimaa eikä Savolaisen voittomaali ollut mitenkään sattumaa. KuPS täytti koko ottelun ajan hyvin HJK:n boksin keskitystilanteissa ja pelaajia oli menossa kohti maalia. Voittomaalissa KuPS sai ylivoimatilanteen parhaalle maalintekosektorille Savolaisen loistavan taustajuoksun ansiosta.

Analyysi

HJK:lla riittää mietittävää pelaajistonsa terveystilanteen kanssa. Meriluoto ja muu nuoriso-osasto ei ole vielä valmis yksin ottamaan johtajan roolia hinatakseen Klubia mestariksi. Tähän tarvitaan Perparim Hetemaj ja muu laatupelaajien kaarti mukaan.

Suurta pelillistä ongelmaa Klubilla ei ole, kunhan kokoonpano saadaan vakioitua. Nyt muutokset ja kompromissit vesittivät lopullisesti mahdollisuudet voittoon KuPSia vastaan.

Toki näistä vaikeuksista huolimatta Klubilta voi vaatia parempaa. Joukkueen on saatava täysin eri tason esitys aikaiseksi Kotkassa ensi viikolla.

Honkavaara on saanut unelmastartin KuPSin päävalmentajana ja pelaajat näyttävät juuri siltä, mitä peräänkuulutin KTP-pelin jälkeen. Vaisuus on vaihtunut työntekoon ja joukkueen tekeminen on taktisesti parempaa.

Jatkoa ajatellen Honkavaara varmasti toivoisi joukkueeseensa keskushyökkääjää, sillä Gabriel Bispo ei ole tällä pelipaikalla parhaimmillaan.

KuPSia mitataan myös seuraavilla kierroksilla isosti, sillä kahdessa seuraavassa ottelussa vastaan asettuvat AC Oulu ja FC Honka.