Max Verstappenin MM-sinetin yllä uhkaavien ongelmien ääniä Suzukassa

Max Verstappen tutki autonsa peräosaa tarkasti aika-ajojen jälkeen.

Formula 1

Max Verstappenin MM-sinetin yllä uhkaavien ongelmien ääniä Suzukassa

TEKSTI Max Verstappenilla on mahdollisuus varmistaa MM-titteli sunnuntaina Suzukassa, mutta Erkki Mustakarin mukaan Red Bullin taivaalla on teknisiä murheita.
JULKAISTU 8.10.2022 | KUVAT All Over Press

Max Verstappen kuittasi paalupaikan sunnuntaina ajettavaan Japanin osakilpailuun. Verstappen ajoi kuitenkin vain 0,010 sekuntia nopeammin kuin kakkosruutuun jätetty Ferrarin Charles Lecrec. Kolmanneksi aika-ajossa ajoi Ferrarin Carlos Sainz 0,057 sekunnin erolla kärkeen.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari katseli kärkikuskien eroja hämmennyksen vallassa.

”Ihan hullua, että kärjessä ollaan ajoissa näin lähellä toisiaan kierrosajoissa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että voimasuhteet ovat näillä talleilla hyvin lähellä toinen toisiaan”, Mustakari pohtii.

”Kun tarkastelee tuloslistaa lähemmin, tulee mieleen sekin, että lopulta kuljettajissa on eroja. Ajotaito astuu nyt esiin. Sergio Perez jäi jo enemmän jälkeen, Alpinen Esteban Oconista puhumattakaan.”

”Joku voi pohtia, mitä sitten Lewis Hamiltonin ajotaidoille on tapahtunut? Ei mitään. Mercedeksen paketti on tällä kaudella osoittautunut flopiksi, jolla ei kilpailla kärkeä vastaan.”

Alpinen kuskit, Ocon ja Fernando Alonso, ajoivat aika-ajossa yllättäen lähtöruudut viisi ja seitsemän.

”Se kertoo, että Alpinella on tehty hyvää työtä. Alonson ajotaitoja ei kai kukaan ole koskaan kiistänytkään. Jos homma jatkuu Alpinella hyvällä jengalla, menestys odottaa kulman takana. Saa nähdä mitä Pierre Gaslyn tulo talliin tuo tullessaan. Hän ja Ocon eivät ole ylimmät ystävät ja Alonson ajotaito lähtee ovesta ulos kauden loppuessa.”

Mustakari muistuttaa, että jokainen F1-osakilpailu on aina oma tarinansa. Suzukassa iso uhka on taivalla. Sadepilvien määrä ja paikka kilpailun aikana vaikuttavat paljon.

”Kisassa voidaan törmätä ennalta arvaamattomiin ongelmiin. Kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu. Sadesää on yksi arvaamattomuustekijä. Radalle muotoutuu puroja ajamista haittaamaan ja näkyvyys on nollassa.”

Suzukan radalla on käyty legendaarisia kisoja. Kaikki tykkäävät Suzukan radasta ja katsojista. Ohituskohtia radalla on ja kilvan-ajoa radalla nähdään varmasti, varsinkin kuivalla säällä.

”Radalla on ohituskohtansa. R130-mutkan vaiheilla on ehkä paras paikka. Jos pääsee viimeisen shikaanin hyvin, lähtösuoralla avautuu hieno ohitus mahdollisuus. Kun Kimi Räikkönen voitti 2005 Suzukassa, hän ohitti Giancarlo Fisichellan näyttävästi juuri lähtösuoran taistossa. Siinä oli muuten briljantti kisa. Katsokaa se netistä.”

Max Verstappen voi varmistaa uransa toisen maailmanmestaruuden sunnuntain kisassa.

”Vaikka homma on jo melkein taputeltu, täytyy Verstappenin kuitenkin onnistua hyvin ajamisessaan. Kisa vaatii keskittymistä ja suoritusvarmuutta häneltä. Teknisiä ongelmia oli aika-ajossa. Niitä Verstappen ei tarvitse kisassa.”