Kylian Mbappén niskaansa saama arvosteluryöppy on mittasuhteiltaan kohtuuton
Kylian Mbappé on joutunut armottoman kritiikin kohteeksi Real Madridissa. Jukka Rönkä pitää kritiikkiä kohtuuttomana.
Jalkapallomaailma kohisee Kylian Mbappén heikoista esityksistä. On jopa väitetty, että hän on henkisesti niin rikki, ettei hänen kehonsa tottele hänen päätään. Jukka, kuinka syvällä Mbappé on?
En jaksa innostua näistä kaiken näkijöistä, jotka analysoivat urheilijoita sillä perusteella, onko heidän ilmeensä päättäväinen tai vähemmän päättäväinen, tai kertooko kehonkieli pelaajan olevan niin rikki, ettei hän ole enää edes jalkapalloilija.
On totta, että Mbappé oli keskiviikkoisen Liverpool-pelin jälkeen pettynyt, mutta niin hänen pitikin olla. Hänen esityksensä kentällä oli valtaisa pettymys eikä hän saanut edes rangaistuspotkua sisälle. On ymmärrettävää, että siinä kohtaa Mbappéa kauniisti sanottuna otti kupoliin.
Jokainen pelaaja reagoi pettymyksiin omalla tavallaan ja välttäisin siksi tekemästä kovinkaan suuria johtopäätöksiä, mistä se kertoi ja mistä ei, ettei Mbappé puinut ottelun jälkeen yhdessä muiden pelaajien kanssa ottelun antia.
Mbappélla on ollut kiistatta vaikea ja haastava syksy eivätkä ongelmat ole rajoittuneet vain kentälle. Ruotsin poliisi tutkii parhaillaan väitteitä, joiden mukaan Mbappé olisi mahdollisesti syyllistynyt raiskaukseen lokakuussa tukholmalaisessa hotellissa. Mbappé on pitänyt hänen osuuttaan väitettyihin tapahtumiin valeuutisina, mutta silti hän on ollut useamman viikon otsikoiden ja syytösten valokeilassa.
Sen lisäksi hänen unelmasiirtonsa Real Madridiin on ollut raskas pettymys niin Mbappélle itselleen kuin myös Real Madridille ja sen kannattajille.
Kun kaiken tämän niputtaa yhteen, on helppo ymmärtää, että Mbappélla oli Liverpool-ottelun jälkeen niin iso tatti otsassaan, ettei häntä kiinnostanut alkaa pohtia taktisia asioita heti ottelun jälkeen.
Mikä Mbappélla sitten mättää?
Aloitetaan helposta eli mikä ei mätä.
Mbappé ei ole muuttunut yhden lentomatkan aikana Pariisista Madridiin huonoksi jalkapalloilijaksi. Louis van Gaal sanoo Arto Koskisen ohjaamassa mainiossa Kuningas Litmanen -elokuvassa, että syy, miksi Litmanen ei pelannut Barcelonassa yhtä hyvin kuin Ajaxissa, oli, että van Gaal peluutti kahta kymppiä ja siirsi siksi Litmasen pelipaikkaa viisi metriä laidemmaksi. Tämä viisi metriä riitti van Gaalin mukaan siihen, että Litmanen ei enää loistanut samalla tavalla kuin Ajaxissa.
Myös Mbappén perusongelma on sama. Hän pelasi PSG:ssä vasemmalla kaistalla, jossa hän pääsi hyödyntämään hurjaa nopeuttaan ja josta hän leikkasi sisälle tekemään tuhoja – iskemään maaleja ja antamaan maalisyöttöjä.
Esimerkiksi viime kaudella Mbappé teki PSG:ssä kaikki kapinat mukaan lukien 48 ottelussa 44 maalia ja antoi 10 maalisyöttöä. Hänen maalikeskiarvonsa oli 0,92 maalia per ottelu ja hän oli tekijänä tai syöttäjänä yhteensä 54 maalissa eli keskimäärin 1,125 maalissa per ottelu.
Tällä kaudella Mbappé on tehnyt 18 ottelussa vain yhdeksän maalia eli 0,5 maalia per ottelu ja antanut vain kaksi maalisyöttöä eli hän on ollut suoraan mukana vain 0,4 maalissa per ottelu.
Tällä kaudella Mbappé ei ole päässyt kuitenkaan pelaamaan itsensä kannalta optimaalisella pelipaikalla ja omat vahvuutensa parhaimmin ulosmittaavassa roolissa, koska Mbappén ”paikalla” vasemmalla kaistalla on pelannut Vinícius Júnior.
Mbappé on siirretty Viní Jùniorin alta keskushyökkääjäksi, joka on ollut hänelle vähintäänkin haasteellinen pelipaikka.
Tosin lopullisten tuomioiden aika on vielä edessäpäin. Pelaajalta voi mennä uuteen rooliin ja uudelle pelipaikalle totuttelussa useampi kuukausi. Joskus on käynyt jopa niin, että varsinkin seuran ja sarjan vaihtamisen jälkeen pelaaja on geelautunut osaksi muuta joukkuetta ja sopeutunut uuteen rooliinsa täysimääräisesti vasta seuraavalla kaudella.
Mbappélle ei ole suotu sellaista odotusaikaa, vaan hänet on otettu saman tien hampaisiin, kun ranskalainen ei ole häikäissyt heti samalla tavalla kuin odotettiin.
Mbappé ei ole myöskään tottunut soittamaan uralla toista viulua ja uhraamaan itsensä joukkueen edun nimissä, sillä hän on ollut joukkueensa suurin ja juhlituin tähti – jopa niinä vuosina, kun Lionel Messi ja Neymar pelasivat PSG:ssä.
Mbappéa voidaan ja pitääkin arvostella, mutta Mbappé-keskustelussa unohdetaan myös se, että jalkapallossa oleellista ei ole yksilön etu, vaan joukkueen etu.
Thierry Henry on sanonut, ettei hän ymmärtänyt, miksi hän kyyristeli Barcelonassa niin paljon otteluissa pelin ulkopuolella, kunnes Pep Guardiola oli tehnyt hänelle selväksi, että se palveli joukkueen etua. Kun Henry sitoi vastustajan puolustajia omalle laidalleen, kentällä syntyi tilaa muualle, joka Barcelonan tapauksessa tarkoitti Messin kenttälohkoja.
Mbappélla on sama dilemma. Hän on joutunut tinkimään omasta parhaastaan joukkueen parhaaksi, mutta se on kaikunut kuuroille korville. Mbappéa pidetään suurimpana syyllisenä siihen, miksi Real Madrid on kompuroinut alkukaudella niin La Ligassa kuin Mestarien liigassakin.
Hänen syntitaakkaansa lisää se, että hänen siirtoaan Real Madridiin pidettiin varmana kauden 2021-22 jälkeen, mutta Mbappé päättikin kaikkien yllätykseksi jäädä PSG:hen. Se oli verinen loukkaus Real Madridin kannattajille. Mbappén temppua ei ole unohdettu eivätkä kaikki olleet iloissaan hänen siirtyessään kesällä viimeinkin Real Madridiin.
Ymmärränkö oikein, että puolustat Mbappéa?
Mbappé on maailman parhaita pelaajia, jolle maksetaan Madridissa tähtitieteellistä palkkaa. Häneltä voidaan ja häneltä pitääkin odottaa enemmän kuin pienemmän profiilin pelaajalta.
Mbappén osakseen saama kritiikki on kuitenkin ylimitoitettua. Nythän kysymys on pelkistetysti siitä, ettei hän ole vielä – reilussa kolmessa kuukaudessa – sopeutunut uuteen rooliinsa ja uuteen pelipaikkaansa, jossa hänet on pantu pelaamaan joukkueen edun nimissä.
Olisiko hän jo pitänyt sopeutua, sitä voidaan pohtia, mutta samalla tavalla voidaan kysyä, miksi hänet ylipäätään hankittiin Real Madridiin. Nythän on väitetty, että presidentti Florentino Pérez olisi ollut seurassa ainoa henkilö, joka olisi kesällä halunnut hankkia Mbappén.
Itse odottaisin vielä rauhassa ja katsoisin sitten, alkaako Mbappé sopeutua osaksi Real Madridin pelitapaa – ja mikä on näkymä sen suhteen, kuka valmentaa Real Madridia tulevaisuudessa. Jos Carlo Ancelottin tilalle palkataan uusi päävalmentaja – esimerkiksi Xabi Alonso –, hänellä on varmasti oma näkemyksensä siitä, kannattaako Mbappé pitää vai ei.
Mitä siis Mbappén tarinassa tulee tapahtumaan?
Näen kolme vaihtoehtoa.
Ensimmäinen olisi se, että Mbappé pääsisi omalle paikalleen vasemmalle laidalle, kuten hän nyt pääsee muutamaksi viikoksi Viní Jùniorin loukkaannuttua.
Toinen vaihtoehto on, että Mbappé sopeutuu uuteen rooliinsa keskushyökkääjänä – ja kolmas, että jossain kohti peli vihelletään poikki ja Mbappé siirtyy muualle.
Pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona edelleen sitä, että Mbappé alkaa päästä kiinni uuteen rooliinsa ja hän alkaa löytää vanhaa taikaansa.
Real Madrid on kuitenkin sellainen valtapoliittinen käärmeenpesä, että Mbappén saagassa voi tapahtua mitä tahansa.
Siksi tässä on vain odotettava ja seurattava, mihin suuntaan kiskot vievät. Historia on opettanut meille sen, että you can do whatever you want in football, but never write off Real Madrid.
Sama pätee Mbappéen.