Max Verstappenin dramaattinen mestaruus jätti kysymyksen, näinkö me haluamme sen ratkeavan?

Muu urheilu

Max Verstappenin dramaattinen mestaruus jätti kysymyksen, näinkö me haluamme sen ratkeavan?

Max Verstappen ajoi dramaattisten vaiheiden jälkeen formula ykkösten maailmanmestariksi. Tavasta voidaan kuitenkin aina keskustella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.12.2021 | KUVAT All Over Press

Sensaatiomaisen värikäs F1-kausi sai dramaattisimman mahdollisimman lopun, kun Max Verstappen ohitti viimeisellä kierroksella kisaa siihen asti selvästi hallinneen Lewis Hamiltonin ja voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Verstappenin mestaruus ei tullut kuitenkin ilman kipinöintiä, sillä kisa sai uuden käänteen, kun Nicolas Lafiti ajoi viisi kierrosta ennen loppua kaiteeseen ja radalle jouduttiin ottamaan turva-auto. Red Bull vaihtoi turva-auton aikana Verstappenille pehmeät renkaat, kun Hamiltonille renkaita ei vaihdettu.

Turva-auton poistuttua kisassa ajettiin vain yksi kierros, jonka aikana Verstappen ohitti Hamiltonin. Mercedes protestoi tuomariston linjauksia ja sitä, että kisassa ajettiin vielä yksi kierros.

Myös kisan alussa oli pientä dramatiikkaa, mutta vain mausteeksi. Kakkosruudusta lähtenyt Hamilton ohitti paalulta lähteneen Verstappenin lähtösuoralla, mutta hollantilainen yritti puristaa ensimmäisellä kierroksella väkisin Hamiltonin ohitusta. Hamilton joutui väistämään ulos radalta ja ajamaan rata-alueen kautta mutkan suoraksi. Samalla hän säilytti johtoasemansa. Red Bull yritti raivoisasti saada tuomaristoa päästämään Hamiltonia Verstappenin ohitseen, mutta tuomaristo tulkitsi Verstappenin pakottaneen Hamiltonin ulos radalta.

Toinen hieman pieniä intohimoja nostattanut välikohtaus nähtiin 20 kierroksen jälkeen, kun Red Bullin toinen kuljettaja, Sergio Perez, jarrutti Verstappenin tavoin varikolla käyneen Hamiltonin vauhtia. Jarruttelun seurauksena Hamiltonin kahdeksan sekunnin johto supistui alle kahteen sekuntiin.

MM-taistelun loppu oli dramaattinen, mutta tavasta, jolla mestaruus ratkesi, jäi silti jossiteltavaa. F1-sarjan uudet omistajat ovat selvästi linjanneet, että formula ykköset ovat urheiluviihdettä ja siksi he päättivät käsikirjoittaa kauden loppuun vielä sellaisen näytöksen, joita yleensä nähdään vain Hollywoodissa. He eivät selkeästi halunneet sellaista loppua tälle hienolle kaudelle, että kausi päättyisi turva-auton perässä. Kiusaus tarttua huikeaan mahdollisuuteen oli liian suuri.

Oliko se upeaa, oliko se urheilua, oliko se moottoriurheilua – sen joutuu jokainen itse päättämään. Saatan olla vanhaa liittoa, mutta minusta tämä oli silkkaa viihdettä.

Hyvää ja intohimoja herättävää viihdettä, mutta viihdettä kuitenkin.

***

Sunnuntaina päättyi myös yksi suomalaisen urheiluhistorian hienoimmista ja suomalaisille rakkaimmista luvuista, kun Kimi Räikkönen ajoi uransa viimeisen F1-kisan. Räikkösen ura päättyi jarruongelmien vuoksi keskeytykseen, mutta sillä ei ole suuressa kuvassa merkitystä. Jäämies ehti kirjata 353 GP-kisaa, joista hän voitti 21. Uran kruunasi vuonna 2007 Ferrarilla voitettu maailmanmestaruus.

Räikkösen suuruus ei löydy pelkästään tilastoista ja tulosluetteloista. Hän on noussut urheilijana sellaiselle tasolle, jolle vain harvat urheilijat nousevat. Hän oli urheilua suurempi persoona, jota rakastettiin ympäri maailmaa.

Urheilu on toki urheilua, kilpailu kilpailua ja voittaminen voittamista, mutta urheilun monisävyisessä maailmassa on myös muita arvoja. Ne värit ja arvot ovat nostaneet jotkin urheilijat toisiaan suuremmaksi. Muhammad Ali ei ole maailman kaikkien aikojen paras nyrkkeilijä, mutta maailman kaikkien aikojen suurin nyrkkeilijä hän.

Sitä samaa suuruutta, joskin eri syistä, on ollut myös Räikkösessä. Jäämiehen tilalle löytyy kyllä uusia ja nopeampia kuljettajia, mutta formula ykköset menettävät yhden tämän hetken suurimmista, ellei peräti suurimman, persoonansa.

***

Valtteri Bottaksen viimeinen kisa Mercedeksellä oli pettymys. Hän ajoi maaliin kaukana kärjen takana kuudentena.

Bottas sai Mercedeksellä käteensä ainutlaatuisen tilaisuuden. Sitä tilaisuuttaan hän ei kuitenkaan pystynyt käyttämään. Hänestä tuli kyllä ”maailman paras tallikaveri”, joka oli nopea yksittäisissä kisoissa ja aika-ajoissa, mutta josta ei koskaan tullut sellaista uhkaa ja haastajaa Hamiltonille, jollainen hänen edeltäjänsä, Nico Rosberg, oli.

Hamilton ei rakastanut Rosbergia ja siihen oli hyvä syy.

Bottasta hän rakasti ja siihenkin oli hyvä syy.