Kelvollisesta joukkueesta puuttuu loistokkuus – TPS on juhlakaudellaan haastajan asemassa

Lainalla ensi kaudella pelaava maaliahne Mikael Pyyhtiä on tärkeä pala TPS:n tulosyksikköä.

JääkiekkoLiiga

Kelvollisesta joukkueesta puuttuu loistokkuus – TPS on juhlakaudellaan haastajan asemassa

Turun Palloseura viettää alkavalla kaudella 100-vuotisjuhliaan. Juhlakauden joukkue on varsin kelvollinen, mutta mestarisuosikkia siitä ei saa hyvällä tahdollakaan.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 9.9.2022 | KUVAT Mika Kylmäniemi / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Turun Palloseura

Joukkueen materiaali

Ilmasilta Raumalta Turkuun toi TPS:n ykkösvahdin paikalle mestarimaalivahti Lassi Lehtisen. Viime kaudella Lehtinen ei onnistunut toissa kauden tapaan, mutta parhaimmillaan Lehtisen kohdalla puhe on yhä aivan Liigan kärkivahdista.

Saman vuonna 1999 syntyneiden ikäluokan Eetu Anttila on lupaava kakkosmies, mutta Lehtisen harteilla on suuri paine onnistumisesta. Hän nimittäin täyttää Turussa huimalla tasolla pelanneen Andrei Karejevin suuret saappaat.

Puolustuspää on todella nuori. Aaron Kiviharju on jo 16-vuotiaana niin hyvä, ettei pidä yllättyä, mikäli hän löytää itsensä liigajoukkueen kokoonpanosta ja tekee myös aikuisten tasolla turkulaisille positiivisia asioita. Mahdollisen ensimmäisen suomalaisen ykkösvarauksen varaan ei kuitenkaan luonnollisesti vielä lasketa mitään.

Ruben Rafkin ja Jimi Suomi edustavat jatkuvuutta TPS:n viimeisten kausien hienosta omavaraisuudesta.

Uusista hankinnoista Teemu Kivihalme on näyttänyt hyvältä jo harjoituskaudella ja CHL-peleissä. Niklas Arell on pakiston konkari 31-vuotiaana ja vastaa siitä, että oma pää pysyy mahdollisimman puhtaana.

Hyvä onnistuminen omien junioreiden kanssa tarkoittaa myös sitä, että TPS menetti jälleen merkittävän pelaajan aivan hyökkäyksen keihäänkärjestä, kun Markus Nurmi poistui ansaitusti Pohjois-Amerikkaan.

Myös Juraj Slafkovsky lähti, mutta turkulaisten liigajoukkue ei ehkä onnistunutkaan hyödyntämään viime kaudella riittävästi koko NHL:n ensimmäisenä pelaajana varattua slovakialaista.

Mikael Pyyhtiä sen sijaan jäi lainasopimuksella Turkuun, vaikka tulokassopimus on myös hänellä taskussa. Pyyhtiä on maalintekijänä Liigan eliittiä.

Arttu Ilomäki ja Pavol Skalicky tulevat myös Raumalta ja sekös kalastajakaupungissa varmasti kirpaisee.

Juhani Jasu kipparoi ja johtaa keskikaistaa kahteen suuntaan. Myös Lauri Korpikoski on kaikkien ristiriitojen jälkeen palannut TPS:n kokoonpanoon. Se lienee kaikille yllätys.

Valmennus

Jussi Ahokas pisti viime kaudella TPS:n puolustuspelin kuntoon. Alkukaudesta TPS voitti pelejä käytännössä laittamalla luukut kiinni.

Kauden aikana TPS hieman lipsui tiiveydestään, kun hyökkäyspeliä piti kehittää. Keväällä paketti kuitenkin oli jälleen tiivis ja esimerkiksi välierissä vielä hieman kovasti hypetetty mutta hieman naiivi Ilves kaatui Ahokkaan ansoittamassa kaukalossa.

Nuorten maailmanmestaripäävalmentaja saa varmasti TPS:n puolustamaan laadukkaasti myös tulevalla kaudella. Hyökkäyspeliin olisi kuitenkin kollektiivisesti hyvä saada jotain lisää varsinkin, kun Nurmen tai Juuso Pärssisen kaltaista kärkiosaamista tämän kauden joukkueesta hieman uupuu.

Varsinkin ylivoimapeli tökki viime kaudella. Jos Lehtinen ei pysty olemaan Karejevin tavoin loistokas, vaaditaan ylivoimalta onnistumisia, jotka antavat happea joukkueen pelaamiseen. Kari Kalto vastaa ylivoimapelistä jälleen, eikä ainakaan CHL-kaukalossa ylivoima ole ollut varsinaista paraatimarssia, vaikka Kai Kantola tuoreimpana miehenä ylivoimalla osuikin.

Odotukset ja realismi

Turussa odotukset 100-vuotisjuhlakaudelle olivat luonnollisesti kovat. Vaikka joukkue on kelvollinen, moni saattoi odottaa kaukaloon kovemman tason tähtisikermää.

Jos lisähankintoja ei tule, Palloseuraa on vaikea laskea samaan koriin kovimpien ennakkosuosikkien kanssa. Mitään romahdusta ei ole tulossa, sen takaa laadukas valmennus ja hyvä runko.

Arvio

TPS taistelee kotiedusta ja on varmasti suora puolivälieräjoukkue. Sijat 3–6 ovat todennäköisiä.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Kahdentenatoista vuorossa on Turun Palloseura.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: TPSLukko, HIFKKooKooHPK, JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport