Liiga-syksyn aikana nähty monia muureja, mutta viisi on ylitse muiden

Artem Zagidulin on loistanut Lukko-maalilla niin hyvin, että jopa Lassi Lehtisen siirto TPS-leiriin on jäänyt vähemmälle huomiolle.

JääkiekkoLiiga

Liiga-syksyn aikana nähty monia muureja, mutta viisi on ylitse muiden

Samuel Savolainen listaa ja nostaa esiin viisi tärkeintä maalivahtia omille joukkueilleen menneeltä Liiga-syksyltä.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 23.12.2022 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

1. Artem Zagidulin, Lukko

Lukon venäläiskassari on pelannut Lukon 32 ottelusta 30:ssä ja on pelannut aivan suvereenia syksyä. Tilastot ovat pökerryttävän kovia. 1,5 päästetyn maalin keskiarvo ja 93,23 prosentin varmuus torjunnoissa on ollut uskomattoman kovaa työnjälkeä. Hyvin on pelannut viisikko Zagidulinin edessäkin, mutta maalivahtipelikin on suuri syy sille, miksi Lukko on sarjakärjessä ylivoimaisesti pienimmällä päästettyjen maalien keskiarvolla.

Koska Lukon toinen maalivahti Samuel Jukuri on ollut Lukon maalissa vähillä näyttöpaikoillaan heikko, on Lukon mietittävä tarkkaan, millaisia riskejä se on valmis ottamaan Zagidulinin kovan kuorman kanssa kevättä silmällä pitäen. Kannattaisiko kakkosveskariksi kuitenkin hankkia ykkösvahdille lepoa tarjoava tuuraaja vakuutukseksi?

2. Niklas Rubin, Ässät

Kun viime kaudella Ässissä niin Konstantin Volkov kuin Linus Söderström epäonnistuivat ja ylipäätään viimeisten kausien maalivahtivalinnat eivät ole menneet lapaan, luotto ei ollut lähtökohtaisesti mitenkään superkorkealla myöskään Rubinin hankinnan ympärillä. Luottoa on kuitenkin totisesti löytynyt ja suurin syy siihen on ruotsalaisrubiini itse.

Ässät on kuitenkin esiintynyt pirteämmin kuin pitkiin aikoihin ja yksi merkittävä syy siihen on, että ruotsalaisvahti Rubin on ollut erittäin vakuuttava. Myös Rubin on vetänyt kovalla kuormalla ja pelannut jo 28 liigaottelussa. Jälki on ollut komeaa. Tasan kahden maalin päästettyjen keskiarvo ja torjuntaprosentti 92,36.

3. Veini Vehviläinen, JYP

JYP oli jo matkalla syvään luiskaan, mutta sitten urheilujohto sai käsiinsä maalivahdin, joka on kääntänyt joukkueen tuloksellista kurssia. Vehviläinen hankittiin toki JYPiin kesken kauden ja pelit ovat vähissä tälle listalle, mutta Vehviläisen valintaa perustelee se, miten harva maalivahti on Liigassa näin selkeästi pystynyt tekemään käänteentekevää eroa maalissa. Yksi Vehviläisen tähtihetkistä tällä kaudella nähtiin, kun hän pysäytti HPK:ta vastaan 43 kiekkoa ja JYP voitti ottelun 3-1. Vehviläinen kimpoili kiekkojen tielle kuin kumiukko ja voitti pelin, vaikka oma joukkue sai kasaan vain 18 kutia.

Vehviläisestä JYP on saanut itselleen mitat täyttävän maalivahdin, jonka varaan joukkue voi laskea. Nyt kun maalivahtipelissä ei enää ole vikaa, on joukkueen pystyttävä hänen edessään parempaan.

4. Lassi Lehtinen, TPS

Raumalla kuumensi tunteita, kun Suomen mestaruudenkin Lukolle torjunut seuran oman juniorimyllyn tähtituote siirtyi paikalliskilpailija TPS:n riveihin. Ja syystäkin. Lehtinen on ollut TPS:ssä jälleen erinomainen. Tästä stiplusta olisi puhuttu paljon enemmän, ellei Lukon leirissä tuskaa olisi lievittänyt Zagidulinin mahtivire.

Kun TPS:n maalinteko on yskinyt pahemman kerran ja joukkue on tehnyt kolmanneksi vähiten maaleja Liigassa, on viidennen paikan takana syytä kiittää paljosta hyvää maalivahtiaan.

Lehtinen alkaa maalivahtina olla jo sillä tasolla, että pian voidaan toivottaa hänelle onnea jo seuraaville sarjatasoille.

5. Juha Jatkola, KalPa

Kesken viime vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen Nuorten Leijonien ykkösvahdiksi noussut Jatkola on osoittanut, että hänessä on eväitä nousta vielä merkittäväksi luvuksi suomalaisten huippumaalivahtien kirjoihin. Vasta 20-vuotias Jatkola on ryöstänyt ykkösvahdin viitan tylysti Matej Machovskylta ja jättänyt tshekkikollegan veistelemään peliajastaan mustaa huumoria sosiaaliseen mediaan.

Jos nuoren miehen kehitys jatkuu nykyisenlaisena, on todennäköistä, että Jatkola alkaa kiinnostaa myös Suomen rajojen ulkopuolella.