Lionel Messin suuri unelma on hiuskarvan varassa sensaatiomaista Kroatiaa vastaan

Lionel Messi ja Lautaro Martinez johtivat Argentiinan voitontansseja Hollanti-ottelun jälkeen.

Jalkapallon MM2022

Lionel Messin suuri unelma on hiuskarvan varassa sensaatiomaista Kroatiaa vastaan

Lionel Messin himoitsema MM-kruunu on tiistaina välieräottelussa Kroatiaa vastaan hiuskarvan varassa. Niin tasainen trilleri välierä on.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 13.12.2022 | KUVAT All Over Press

MM-välieräottelu Argentiina-Kroatia

Tiistai 13.12. klo 21.00 (TV2)

Hengästyttäviä otteluita toinen toisensa perään tarjoilleet jalkapallon MM-kisat jatkuvat välierillä. Ensimmäisenä vuorossa on Argentiinan ja Kroatian välinen trilleri.

Kroatia on selvittänyt tiensä välieriin kahden perättäisen voitetun rangaistuspotkukilpailun turvin. Ottelut olivat tasaisia vääntöjä. Brasiliaa vastaan Kroatia nousi enemmän tai vähemmän haudasta tasoittaessaan ottelun 116. minuutilla.

Olen puhunut paljon fyysisestä näkökulmasta näissä peleissä, sillä pelaajien kuorma kasautuu kovaa vauhtia ottelu ottelulta.

Dominik Livakovic on ollut Kroatian suuria sankareita MM-kisoissa.

Kroatia on joutunut tekemään hurjasti töitä välieräpaikkansa eteen, mutta Kroatian onneksi myös Argentiina sai tehdä täyden päivätyön Hollantia vastaan. Fyysisestä näkökulmasta joukkueiden välillä ei näin ollen suurta eroa ole.

Fyysinen väsymys on tässä ottelussa kuitenkin yksi asia, joka todennäköisesti määrittää joukkueiden pelisuunnitelmia. Kun päälle lisää ottelun mielettömän panoksen, edessä on väistämättä tarkka peli, jossa kumpikin joukkue kyttää toisen virheitä.

Argentiina hakee riistoja puolen kentän tuntumassa. Onnistuneen riiston jälkeen pallo pyritään pelaamaan nopeasti Lionel Messille, joka tarjoili magiaansa Hollantia vastaan yhdellä kaikkien aikojen parhaista maalisyötöistä MM-areenalla.

Kroatian puolustuslinja on ison haasteen edessä ottelussa. Dejan Lovrenin selusta on se paikka, johon Argentiina todennäköisimmin iskeä.

21-vuotias Enzo Fernandez pelaa Argentiinan keskikentällä hienoa turnausta. Hän on jopa Argentiinan tärkein pelaaja tällä hetkellä Messin ohella. Fernandez on monipuolinen ja tekee kovasti töitä. Benfica saa pitää taituristaan kaksin käsin kiinni, mikäli haluaa pitää hänet seurassa.

Hollanti-ottelu oli todella kuuma ja välierässä argentiinalaisten on pidettävä hermonsa kurissa tilanteessa kuin tilanteessa. Hermojen on kestettävä myös ottelut valtavat panokset, enkä ole täysin vakuuttunut tässä mielessä kaikista Argentiinan pelaajista. Tällä tekijällä on keskeinen vaikutus Argentiinan pelilliseen tasoon.

Kroatia on Argentiinaa hiukan edellä syöttöpelissään ja se kykenee ottamaan pallonhallinnan myös välierässä itselleen.

Kroatian hyvä keskikentän kolmikko on joukkueen moottori ja tässä on myös yksi ottelun avaintekijöistä: miten Argentiina pysyy Kroatian kyydissä keskellä kenttää.

Myös Kroatian yläkerralla riittää taso haastaa Argentiinan alakerta. Sanoisinkin Kroatian olevan tasapainoisempi joukkue näistä kahdesta. Kroatia on myös edennyt turnauksessa jo pitemmälle kuin odotettiin ja pelaa ottelussa kevyemmät paineet niskassaan kuin Argentiina. Olisi mieletön temppu neljämiljoonaiselta kansalta tiputtaa peräjälkeen kaksi jalkapallon jättiläistä ja pelata toisissa MM-kisoissa peräkkäin MM-finaalissa.

Kroatian voitto ottelussa on täysin realistinen tavoite. Jos Kroatia voittaisi, se murskaisi Argentiinan unelman lisäksi Messin unelman jalkapallon kiistattoman kuninkaan valtikasta.

Kokoonpanot

Argentiinan kokoonpano riippuu pitkälti siitä, pelaako Argentiina Hollanti-ottelun tapaan 3-5-2:lla vai palaako hän perinteiseen 4-3-3, jolloin Angel Di Maria nousisi kolmanneksi pelaajaksi kärkeen. Gonzalo Montiel ja Marcos Acuna ovat pelikiellossa.

Kroatian suurin huolenaihe on Josip Stanisic, jonka pelaaminen välierissä on epävarmaa.

Arvio

Täysin ympäripyöreä ottelu. Odotettavissa on vähämaalinen taistelu jatkoaikoineen.

Mahdollisessa rangaistuspotkukilpailussa kummankin joukkueen maalivahdit, Dominik Livakovic ja Emiliano Martinez, iskussa ja myös molempien joukkueiden laukojat ovat onnistuneet hyvin. Tässäkin vertailu on tasainen.

Finalistia on vaikea ennustaa, mutta Argentiinan kannalta pätee edelleen sama: no Messi, no party.