Loistokas Sveitsi-voitto näytti, mikä osa-alue on Nuorten Leijonien yksi tärkeimmistä

Juuso Pärssinen teki Suomen toisen maalin ja siirsi Nuoret Leijonat samalla 2-1-johtoon.

JääkiekkoU20MM

Loistokas Sveitsi-voitto näytti, mikä osa-alue on Nuorten Leijonien yksi tärkeimmistä

Nuoret Leijonat pelasi ehjän ja tasaisen ottelun, kun se voitti Sveitsin 4–1. Toisen erän pitkät hyökkäykset säväyttivät

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 27.12.2020 | KUVAT Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Nuorten Leijonien MM-turnauksen toinen ottelu, jossa vastassa oli Sveitsi, sujui pitkälti Suomen valmennuksen käsikirjoituksen mukaan, ehkä maalinteon tehokkuutta lukuunottamatta.

Suomi voitti 4–1, mutta olisi voinut tehdä pari maalia enemmänkin.

Joka tapauksessa Suomi kohensi peliään Saksa-ottelusta, ja nyt nähtiin kaukalossa hyvin vahvasti niitä elementtejä, joihin Antti Pennasen valmentaman Nuorten Leijonien pelitapa perustuu.

Puolustajat vahvoina

Nuorten Leijonien pelitavan yksi keskeisimmistä tavoitteista on pitää paine vastustajan päädyssä. Pelin pitäisi tuottaa pitkiä hyökkäyksiä.

Tämä on yksi joukkueen pelaamisen tärkeimpiä seikkoja. Erityisen mielenkiitoista on nähdä, miten Suomi onnistuu tässä huippumaita vastaan. Sveitsiä vastaan se onnistui hyvin.

Avauserässä Suomi oli vielä vaisuhko. Vaikka joukkue murtautui hyvin hyökkäysalueelle, jatkopaineet olivat heikkoja ja puolustajat jäivät kauaksi.

Tätä selvästi täsmennettiin toiseen erään. Siinä Suomi oli jäähyihinsä asti erittäin vahva. Puolustajat puolustivat nyt voimakkaammin eteenpäin kuin kertaakaan aiemmin harjoituspeli ja alkulohkopelit huomioiden.

HPK tuli tunnetuksi Pennasen alaisuudessa toisen erän pelaamisesta, jossa paine pidettiin hyvällä pelaajien yhteiskoordinaatiolla pitkiä aikoja vastustajan päädyssä.

Tätä elementtiä Pennanen on tuonut vahvasti myös Nuorten Leijonien pelaamiseen.

Toisen erän pelaamisessa Suomi onnistui Sveitsiä vastaan mainiosti. Hyökkäysalueen pelaamisessa oli hyvä rytmi, jatkopaineet olivat vahvoja. Sveitsi joutui lyömään paineen alla heikkoja siirtokiekkoja, jotka Suomi käänsi nopeasti takaisin keskialueella.

Sveitsi ei täten päässyt vaihtamaan systemaattisesti, ja siten sen oman kiekollisen pelaamisen ote katosi liki täysin.

Nikkanen maskipelaamisen mallioppilas

Suomen suoritus oli kokonaisuutena erinomainen. Lukemat taululla eivät olleet murskaavat, ja jotkut saattoivat pitää Suomen peliesitystä nihkeänä, mutta todellisuudessa Pennasen valmentama joukkue onnistui tavoitteidensa toteuttamisessa hyvin.

Ennen kaikkea peli kehittyi Saksa-ottelusta.

On myös muistettava, että Sveitsi toteutti selkeää pelisuunnitelmaansa hyvin ja tehokkaasti. Se piti osaltaan lukemat maltillisina.

Suomen kiekonhallinta ja eteneminen olivat ehjää ja puhdasta, puolustusvalmius oli hyvällä tasolla ja ne muutamat Sveitsin hyökkäyshetket Suomi puolusti melko tehokkaasti.

Sveitsillä ei maalipaikkoja tasaviisikoin liiemmin ollut. Tämä johtui ennen muuta siitä, että Suomi piti paineen omassa hyökkäyspäässään. Sveitsi hyökkäsi vähän.

Siltä osin Suomen ykkös- ja kakkosalueiden puolustamisen tehokkuutta ei vieläkään kunnolla testattu. Se testi on edessä vasta Kanadaa vastaan.

Suomen kiekonhallinta lähti nyt paremmin selkäytimestä kuin avausottelussa Saksaa vastaan, jossa puolustajat joutuivat vielä etsiskelemään.

Lyhyessä turnauksessa voi lyhyessäkin ajassa tapahtua isoja muutoksia, kun pelaajat tulevat yhä tutummiksi toisilleen, ja yhteisiä kokemuksia on yhä enemmän alla. Todelliseen testiin Suomen kiekonhallinta joutuu toki vasta alkulohkon päättävässä Kanada-ottelussa.

Maalinteossa, ylivoimaviisikoissa ja muutamien pelaajien toiminnassa on Pennasella yhä mietittävää. Hyvää on se, että Henri Nikkanen ja Aku Räty operoivat erinomaisesti maalin edustalla.

Etenkin Nikkanen on suorastaan primus inter pares luomaan oikea-aikaisesti maskia. Ja ennen kaikkea Nikkanen on pelaaja, joka jo lähtökohtaisesti hakeutuu maalin eteen. Hänen roolinsa Rädyn maalissa oli merkittävä.

 

Huolta aiheuttaa ainakin se, että Roby Järventie on ollut vaisu. Sveitsiä vastaan hän laukoi ainoastaan kaksi kertaa.

Nimenomaan Järventieltä odotetaan maaleja. Hän ei ole oikein omaksunut ylemmän maskipelaajan roolia vastustajan neliön sisällä omassa ylivoimaviisikossaan eikä ole päässyt käyttämään erinomaista laukaustaan. Anton Lundellin johtama ylivoimaviisikko ei ole ollut muutenkaan erityisen vahva.

Seuraavaksi Suomi pelaa Slovakiaa vastaan. Ottelusta on odotettavissa samankaltaista, sillä Slovakia kaatoi Sveitsin avausottelussaan hyvin systemaattisella maalinestopelillä.