Manchester City on kääntymässä oikealla kurssille imemälle oppeja Kloppin Liverpoolilta

Gabriel Jesus tasoitti ottelun loppunumeroiksi 1-1.

JalkapalloValioliiga

Manchester City on kääntymässä oikealla kurssille imemälle oppeja Kloppin Liverpoolilta

Manchester City pelasi kotonaan 1-1-tasapelin Liverpoolin kanssa. Vaikean syksyn jälkeen taivaanrannassa loimuaa jo kirkkaampi valo.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.11.2020 | KUVAT All Over Press

Manchester City ja Liverpool pelasivat kahden jättiläisen kohtaamisessa 1-1-tasapelin. Jussi Leppälahti, miten näit ottelun?

Se oli kahden todella hyvin organisoidun joukkueen tasainen kohtaaminen.

Ottelussa merkittävin asia oli se, miten he pyrkivät avaamaan toistensa 4-4-2-muotoisia puolustuspakettejaan.

Liverpool oli muovannut puolustusmuotonsa Diogo Jotan takia 4-4-2-muotoiseksi. Kärjet yrittivät peittää Manchester Cityn toppareiden syötöt heidän keskikenttäpelaajilleen luomalla syöttövarjoja. Kun Liverpool on prässännyt Cityä 4-3-3-muodossa, City on vastannut 4-2-3-1-muotoisella pallonhallinnalla, jolloin se on saanut pelaajia Liverpoolin pelaajien väleihin.

City oli alussa ongelmissa Liverpoolin muodon kanssa, eikä saanut peliä auki. 20 minuutin pelin jälkeen muoto muuttui 3-1-6-malliseksi. City alkoi löytämään vapaita pelaajia ja eteneminen parani.

Cityn tasoitusmaali oli tästä hyvä esimerkki. Sadio Mane puolusti virheellisesti kohti Cityn topparia, ja jätti oman laitapuolustajansa auki. City löysi reitin laitapuolustajalle ja sieltä keskelle, josta keskikenttäpelaaja Georginio Wijnaldum oli joutunut irtoamaan paikkaamaan Manen virhettä.

Cityn 4-4-2-muotoinen prässi oli rohkea valinta, sillä se jätti kentälle pelaaja vastaan pelaaja-tilanteita ilman varmistavia pelaajia. Tämä strategia on Liverpoolin neljää ylintä pelaajaa vastaan rohkea strategia.

Liverpool yritti löytää neljää ylintä pelaajaansa linjojen väleistä ja Cityn puolustuslinjan selustasta, mutta onnistui tässä alkua lukuun ottamatta liian harvoin.

Tasapeli oli ottelun tapahtumia kohtalaisesti kuvannut lopputulos. City oli himpun verran parempi, muttei kuitenkaan niin paljon parempi, että olisi selvällä tavalla ansainnut voiton.

Manchester Cityllä on ollut tuloksellisesti vaikea alkukausi, kun taas Liverpool on kohtalaisen tukevasti kärkitaistossa. Millaiset tulevaisuuden näkymät tämä peli jätti joukkueille?

Positiiviset. Citystä on sanottava, että joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, mikä on näkynyt pelin tehokkuudessa. Joukkue on mielestäni loukkaantumisia ajatellen selvinnyt alkukaudesta jopa todella hyvin. Olen varma, että Pep Guardiolan ryhmä tulee saapumaan kevääseen jälleen vahvana. Antaako se nyt liian paljon tasoitusta Liverpoolille ja Tottenhamille mestaruustaistoa ajatellen – vaikea sanoa.

Pep Guardiola on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa pystynyt hiomaan joukkueen negatiivista tilanteenvaihtoa nopeammaksi ja puolustuspeliä oman rangaistusalueen puolustamisen osalta täsmällisemmäksi. Jos katsoo Cityn prässiä, on se ihan maailman huippuluokkaa.

Cityä ja Liverpoolia määrittääkin tällä hetkellä taitavan pallonhallintavaiheen lisäksi myös tuo supertason aggressiivinen prässipuolustaminen. Guardiola on selvästi imenyt prässiä ajatellen oppeja saksalaiselta kilpakumppaniltaan.