Manchester Unitedia uhkaavat väitteet pisteiden vähentämisestä ovat myrsky vesilasissa
Uhkaako Manchester Unitedia pisteiden vähentäminen uusimman kulukohun seurauksena? Ei, vastaa Jukka Rönkä.
Manchester Unitedin on väitetty saaneen jättiläismäisen 40 miljoonan punnan COVID-vähennyksen ja välttyneen sen seurauksena Valioliigan kulurajoitusten ylittämiseltä ja pisteiden vähentämiseltä. Jukka, mistä ihmeestä tässä kohussa on kysymys?
Lyhyesti sanottuna siitä, että tunnettu talousanalyytikko Stefan Borson paljasti tiistaina teamTALK:ille, että Manchester United sai vuonna 20222 tehdä kirjanpitoonsa 40 miljoonan punnan suuruisen COVID-vähennyksen, kun muilla Valioliigan seuroille kyseinen vähennys oli ollut miljoonan punnan luokkaa.
Borsonin mukaan United oli tehnyt myös Sir Jim Ratcliffen osakekaupan yhteydessä tehdä noin 35 miljoonan punnan suuruisen vähennyksen kaupasta johtuneiden ”erityiskulujen” perusteella, vaikka Borsonin mukaan nämä kuulut olisi kuulunut pistää Unitedin pääomistajien, Glazereiden, kontolle, eikä Unitedin kirjanpitoon.
Borsonin mukaan Manchester United välttyy näiden kahden vähennyksen ansiosta ylittämästä päättyneellä kaudella 2023-2024 Valioliigan kulurajoituksia kolmen vuoden tarkastelujakson aikana.
Borsonin väitteet ovat ymmärrettävästi nostaneet kohun, koska paljastukset ruokkivat väitteitä, joiden mukaan Manchester Unitedin ja Manchester Cityn kaltaisilla suurilla seuroilla on erilaiset säännöt kuin pienemmillä seuroilla.
Evertonilta vähennettiin kuluylitysten vuoksi viime kaudella yhteensä kahdeksan pistettä ja Nottinghamilta neljä pistettä.
Mitä tässä näytelmässä tapahtuu – vähennetäänkö Manchester Unitedilta ensi kaudella pisteitä?
Kysymys on nyt vasta yhden talousanalyytikon väitteistä. En sinällään epäile, etteivätkö väitteet pidä sinällään paikkaansa, sillä Manchester United on yhtiönä listattu New Yorkin pörssissä ja United joutuu siksi kertomaan varsin yksityiskohtaisesti kaikki talouteensa liittyvät detaljit.
Olettaen, että Borsonin väitteet pitävät paikkaansa, kysymys on sen jälkeen siitä, onko Unitedin kohdalla toimittu toisin kuin muiden seurojen kohdalla tai sääntöjen vastaisesti.
Ymmärrän hyvin, että monet ihmiset ja varsinkin Evertonin ja Nottinghamin omistajat näkevät mielessään jo tunteita nostattavan sanan korruptio.
Sekään ei toki olisi jalkapallon synkeä historia tuntien mikään mahdoton ajatus, mutta ensin pitää selvittää, onko asiassa sittenkään toimittu väärin ja Unitedia olisi suosittu vain siksi, että se on suuri seura tai että kysymys olisi korruptiosta.
Manchester Unitedin COVID-vähennysten suuruutta on perusteltu ensiarvioissa sillä, että United kaupalliset tulot olivat vain niin paljon muita seuroja suuremmat, että myös sen vähennys oli muita seuroja suurempi. Myös Sir Jim Ratcliffen osakekaupan kulut ovat ilmeisesti tulkinnallinen asia, joten siinäkin on ensin vedettävä viiva johonkin ja katsottava sen jälkeen, onko se ylitetty vai ei.
Kuulostaa siltä, että United voi välttyä pistevähennyksiltä?
Asia on kaikkineen niin monimutkainen, että lopullisia ratkaisuja on vaikea ennakoida.
Kautta 2023-2024 koskenut tilikausi on päättynyt, mutta tilinpäätöksen ja kirjanpidon tekeminen on vielä vaiheessa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Valioliigan valvovan silmän näkö on parantunut, summia voidaan pyöritellä vielä edestakaisin.
Seuroilla on aikaa toimittaa päättynyttä kautta koskevat numeronsa Valioliigalle tämän vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen mahdolliset tuomiot tulevat nopeasti, kuten Nottinghamin ja Evertonin kakkosylityksen kohdalla nähtiin.
Jos pistevähennyksiä jollekin seuralle tulee, ne kohdistuvat viikon päästä alkavaan uuteen liigakauteen.
Jos ennustaa pitää, United pujahtaa suden suusta kuin koira veräjästä.
Tuo 40 miljoonan COVID-vähennys on hyväksytty jo vuonna 2022 ja sen nostaminen uudelleen pöydälle olisi hankalaa, ellei jopa mahdotonta.
Olisin yllättänyt, jos United kompastuisi myöskään tuohon aiemmin tänä vuonna tehtyyn osakekauppaan ja sen 35 miljoonan punnan kirjauksiin. Toki siihen voi liittyä oma riskinsä, mutta luulisi, että Unitedin lakimiesarmeija on käynyt asian niin moneen kertaan läpi, ettei todellista vaaraa väärästä tulkinnasta ole.
Eli pidän kaikkineen tätä kohua myrskynä vesilasissa. Eihän tämä tietenkään kauniilta näytä, mutta vaikka niin moni haluaisikin nähdä Manchester Unitedin ja Manchester Cityn kaltaisten suurten seurojen joutuvan nalkkiin, nekin pitää tuomita todisteiden perusteella.
Se tarkoittaa, ettei yhtään seuraa pidä lynkata vain siksi, että se tuntuisi hyvältä – mutta vastaavasti yhtään seuraa ei pidä jättää rankaisematta vain siksi, että se on liian suuri seura rangaistavaksi.