Manchester Unitedilla on paljon suurempia huolia kuin tänään vastaan tuleva Harry Kane
Manchester United kohtaa Mestarien liigassa keskiviikkona Bayern Münchenin. Jukka Rönkä avaa, mistä illalla pelataan.
Kriisiytymässä oleva Manchester United kohtaa keskiviikkona Mestarien liigan megaottelussa Bayern Münchenin. Jukka, miten kriittinen ottelu on Unitedin ja manageri Erik ten Hagin kannalta?
Ottelu on ilman muuta iso ottelu niin hyvässä kuin pahassakin.
Hyvässä siinä mielessä, että voitto Allianz Arenalla helpottaisi Unitedin ja ten Hagin paineita, kun taas tappio syventäisi kriisiä ja tunnelmaa Unitedin sisällä entisestään. En kuitenkaan usko, että ten Hagin tulevaisuus riippuu tästä ottelusta, vaikka illalla tulisi 4-5 maalin tappio.
Tilanne on joka tapauksessa muuttunut ten Hagin kannalta uhkaavaksi. United on hävinnyt Valioliigassa Tottenhamille, Arsenalille ja Brightonille ja jäänyt viiden ensimmäisen kierroksen aikana Manchester Citysta jo yhdeksän pistettä, mikä on romuttanut Unitedin liigamestaruusunelmat juuria myöten.
Surkeasti alkaneen kauden kuvaa synkentävät myös kentän ulkopuoliset skandaalit. Jadon Sancho hyökkäsi julkisesti ten Hagin kimppuun jäätyään ulos Arsenal-ottelun kokoonpanosta ja hänen on väitetty kieltäytyneen pyytämästä ten Hagilta asiaa anteeksi. Antony on jäänyt selvittelemään Brasiliaan tyttöystävänsä ja kahden muun naisen pahoinpitelysyytteitä ja on epävarmaa, milloin hän pelaa seuraavan kerran Unitedissa vai pelaako milloinkaan.
Uusimmat tiedot kertovat, että lauantaisen Brighton-kotitappion jälkeen jälleen ilman peliminuutteja jäänyt Harry Maguire olisi lähtenyt saman tien kotiinsa eikä olisi jäänyt kuuntelemaan ten Hagin ripitystä ja pukukopissa olisi muutenkin otettu rajusti yhteen.
Olipa nämä uusimmat väitteet totta tai eivät, tällaisten asioiden nouseminen julkisuuteen kertoo joka tapauksessa siitä, että tilanne on kriisiytymässä.
Lasken samaan vyyhteen myös viime päivinä näyttävästi uutisoidut tiedot, joiden mukaan Manchester United henkilökunnassa ei ole katsottu hyvällä ten Hagin oman agentin, hollantilaisen Kees Vosin vaikutusvallan kasvua Old Traffordilla.
Vos on osakkaana agenttifirmassa, jonka asiakkaita ovat muun muassa kesällä Unitediin siirtyneet Rasmus Højlund ja Sofyan Amrabat. Tämän lisäksi Vosilla ja hänen agenttifirmallaan – jonka palkkalistoilla on myös ten Hagin poika Nigel – on väitetty olevan iso rooli myös Unitedin pelaajatarkkailussa ja uusien pelaajien analysoinnissa.
Itse asia ei ole välttämättä niin paha kuin miltä se on saatu kuulostamaan, mutta tämän tyyppisten tietojen päätyminen julkisuuteen kertoo siitä, että Old Traffordin seinät ovat alkaneet vuotaa. Se on yleensä merkki siitä, että kaikki eivät puhalla seuran sisällä enää samaan hiileen.
Miten pitkä kuminauha ten Hagilla on?
Se on suoraan verrannollinen tulevien otteluiden tuloksiin. Ruma tappio keskiviikkona ja kolmas peräkkäinen liigatappio lauantaina Burnleya vastaan ja silloin ei puhuttaisi enää kriisiytymisestä, vaan oltaisiin kriisissä. Mutta vastaavasti: tasapeli tänään ja 2-3 maalin voitto lauantaina ja käärmeen pää olisi lyöty hetkeksi maahan.
Ten Hag elää kaikkien muiden managereiden tavoin tuloksista, mutta kyllähän hänen on saatava Unitedin kurssiin sellainen muutos loka-marraskuun aikana, että Unitedilla on realistinen mahdollisuus selviytyä ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Jos hän putoaa tältä kurssilta pidemmäksi aikaa, silloin potkut ovat aidosti mahdolliset, jopa todennäköiset.
Nyt ei vielä olla kuitenkaan niin kriittisessä tilanteessa.
Mikä Unitedin heikon alkukauden selittää?
Unitedin pelaamisessa oli vielä harjoituskaudella lupaavia signaaleita ja vaikka harjoitusotteluiden tuloksille ei kannata panna liikaa arvoa, United voitti kesällä muun Arsenalin ja Real Madridin.
Mutta Valioliigan avaus oli tyrmäävä. United oli avausottelussa Wolverhamptonia vastaan kotikentällään altavastaaja, vaikka voittikin ottelun onnekkaasti 1-0. Sen jälkeen tuli 0-2-tappio Tottenhamille ja jälleen nihkeällä esityksellä niukka 3-2-kotivoitto Nottinghamista, jota seurasivat 1-3-tappiot Arsenalille ja Brightonille.
Unitedin tilannetta ovat vaikeuttaneet loukkaantumiset ja muu turbulenssi joukkueen ja seuran ympärillä. Esimerkiksi Bayern München -ottelusta siltä puuttuu eri syiden vuoksi 12 edustusjoukkueessa kirjoilla olevaa pelaajaa.
Loukkaantumiset ovat tehneet erityisen kipeää puolustuksessa. Esimerkiksi Arsenal-ottelun lopussa Unitedin toppariparina pelasi Harry Maguire ja hädän keskellä kesällä Old Traffordille takaisin roudattu Jonny Evans.
Myös uusien hankintojen sisäänajo on vienyt aikansa. Højlund pelasi ensimmäisen kerran avauksessa vasta lauantaina Brightonia vastaan ja Amrabat ei ole pelannut vielä yhtään ottelua Unitedissa.
Tässä mielessä Unitedista on ollut tosi vaikea saada vedenpitävää kuvaa. Parhaimmillaan United on pelannut todella hyvää jalkapalloa ja esimerkiksi Brightonia vastaan ensimmäisen vartin aikana näytti, että ottelusta tulee ylikävely. Mutta sitten Brighton iski 1-0-osuman ja se oli siinä. Arsenalia vastaan Alejandro Garnacho iski pari minuuttia ennen loppua Unitedille 2-1-johto-osuman, joka oli lopulta hiuskarvapaitsio.
Tällainen tason heilahtelu ottelusta toiseen ja otteluiden sisällä on tyypillistä joukkueille, jotka joutuvat muuttamaan jatkuvasti kokoonpanoa. United on juuri nyt tässä kierteessä. Kaikkia poissaolijoita ten Hag ei saa takaisin ihan huomenna, hyvä jos koskaan, mutta jos hän saisi vakautettua kokoonpanonsa suhteellisen samaksi muutamaksi viikoksi, näkisimme varmasti erilaisen Unitedin.
Haasteena kokoonpanon lisäksi on toki se, että jos tämä kriisiytymässä oleva tilanne pahenee, sitten Unitedia alkavat heiluttaa muutkin asiat. Tilannetta ei helpota se, että Unitedin menestysvuosien ikoniset supertähdet Gary Nevillen ja Roy Keanen johdolla ovat näkyviä ja suorasanaisia kommentoijia ja iskevät surutta ten Hagia ja pelaajia, jos siihen on aihetta ja vaikkei olisikaan.
Jos punainen mylly jauhoi Louis van Gaalin ja José Mourinhon kaltaiset managerit, se sama mylly jauhaa kyllä mennen tullen myös ten Hagin.
Illalla vastassa Bayern München ja ennen kaikkea Harry Kane, jonka myös Manchester United olisi halunnut ostaa kesällä. Aiheuttaako case Kane jotain ylimääräistä?
Ei muuta kuin sen, ettei Unitedin horjuva puolustus ole kohdannut tällä kaudella vielä kertaakaan Kanen tasoista maalintekijää.
Muuten tapaus Kane on ollutta ja mennyttä. Englannissa jälkiaallot ovat ymmärrettävästi tämän ottelun alla pärskineet sen ympärillä, miksi Kane ei siirtynyt kesällä Unitediin. Tähän otteluun nämä pärskeet eivät vaikuta, mutta sieltä on noussut julkisuuteen muutama väite, jotka ovat itsessään mielenkiintoisia.
Ehkä mielenkiintoisin niistä on se, että Unitedilla siirroista päättää kolmipäinen tuomioistuin. Siihen kuuluvat seuran pääomistajista Joel Glazer ja seuran toimitusjohtaja Richard Arnold, ten Hag sekä seuran pelaajarekrytoinneista vastaava osasto jalkapallojohtaja John Murtoughin johdolla.
Työnjako menee niin, että Glazer ja Arnold katsovat siirtoja sijoitusmielessä – ja Kanen tapauksessa heidän on sanottu vastustaneen 100 miljoonan punnan maksamista 30-vuotiaasta pelaajasta. Myös rekrytointiosasto oli Kanen hankintaa vastaan pitkälti samasta syystä. Ainoa, joka kaikesta huolimatta olisi halunnut hankkia Kanen, oli ten Hag.
Näin maailma toki toimii, mutta jos Kane upottaa illalla hattutempun Unitedin verkkoon, pitäisikö ten Hagia kohtaan tuntea empatiaa vai ulvoa kuorossa, että surkea manageri.
Upottaako Kanen hattutempun Unitedin verkkoon?
Kyllä kai sellainen käsikirjoitus on tähtiin kirjoitettu. Bayern München on ilman muuta suosikki illan ottelussa, mutta Unitedilta löytyy niin paljon vastaiskuvoimaa ja nopeutta, että tänään maaliverkot soivat todennäköisesti molemmissa päissä kenttää. 3-2 tai 4-2.