Manchester Unitedin siirtokesästä voi tulla täysin mielipuolinen – monessa mielessä

Saako Marcus Rashford ensi kaudeksi rinnalleen itsensä Harry Kanen?

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedin siirtokesästä voi tulla täysin mielipuolinen – monessa mielessä

Manchester Unitedin kannattajat jännittävät innoissaan ja peloissaan, paljonko seuralla on rahaa kesän siirtoikkunassa ja kuka siirroista päättää? Toinen ääripää voi olla mielipuolinen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.5.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester United: Kesän siirtoikkuna

Lähtötilanne

Manchester United varmisti paikkansa ensi kauden Mestarien liigassa jo ennen sunnuntaina pelattavaa Valioliigan viimeistä kierrosta ja pystyy hyökkäämään kesän siirtoikkunaan selvästi paremmista asemista kuin vuosi sitten. Ainoa huoli tällä hetkellä on, vaikuttaako pitkään jatkunut seuran myyntisaaga joukkueen vahvistamiseen ja ennen kaikkea jättikauppojen tekoon.

Manchester United käytti viime kesän siirtoikkunassa yli 200 miljoonaa puntaa joukkueen vahvistamiseen. Tammikuussa hankittiin sen sijaan vain kolme lainapelaajaa – Marcel Sabitzer, Wout Weghorst ja Jack Butland.

Nyt Unitedin uskotaan käyttävän rahaa uusiin pelaajiin 250-300 miljoonaa puntaa, jopa ylikin. Ja jos sheikki Jassim saa Unitedin omistukseensa, sen jälkeen myllyyn lisätään kierroksia entisestään.

Manchester Unitedin jalkapallojohtajaa John Murtoughia ei pidetä pelaajahankinnoissa eliittisilmänä, mutta Erik ten Hagilla on seurassa vahva asema ja hänen sanansa tulee painamaan myös siinä, miten joukkuetta remontoidaan.

Sheikki Jassimin myötä koppiin saattaa tulla yksi kuiskaaja lisää. Jos hän sanoo, että Kylian Mbappé, silloin ten Hagin on turha esittää, ettei hän kuullut kuiskausta.

Ketkä lähtevät?

Manchester Unitedilla on palkkalistoillaan ylimääräisiä pelaajia kiusaksi asti. Ulos savustettavien lista on pitkä. Toisessa päässä ovat Phil Jonesin, Donny van de Beekin, Eric Baillyn, Axel Tuanzeben ja Brandon Williamsin kaltaiset täysin tarpeettomat miehet – toisessa Harry Maguiren, Dean Hendersonin, Scott McTominayn, Anthony Martialin ja jopa Anthony Elangan kaltaiset pelaajat, jotka monet seurat ottaisivat ilomielin.

Kahden eri ääripään väliin jää Jadon Sanchon ja Victor Lindelöfin kaltaisia pelaajia, joiden kanssa United puntaroi, mitä pitäisi tehdä. Sama pätee lainalla oleviin Sabitzeriin ja Weghorstiin.

Ketkä tulevat?

Manchester Unitedilla on oltava kesäksi kaksi eri suunnitelmaa – toinen, joka perustuu ten Hagin ja Murtoughin tämänhetkisiin näkemyksiin ja toinen siltä varalta, jossa sheikki Jassim heittää rahansa rulettipöytään.

Tällä hetkellä Manchester Unitedin suunnitelmien pääpiirteet ovat selvät. Kesän ehdoton ykköstavoite on Tottenhamin supertykki Harry Kane. Kanen ostossa on kuitenkin yksi vaara – Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy, joka on vannonut, ettei hän myy enää koskaan yhtään pelaajaa Unitediin.

Siksi Manchester United strategiana on saada Kane pakettiin nopeasti tai siirtyä muille vesille. Ongelmana on vain, että Kanen tasoisia maalintekijöitä ei asu jokaisella oksalla ja heistä juuri kukaan ehkä Napolin Vicotr Osimhenia lukuun ottamatta ei ole saatavilla. Seuraava taso on sitten luokkaa Concalo Ramos, mutta mitä alemmaksi puussa laskeudutaan, sitä suuremmiksi riskit kasvavat.

United haluaa vahvistaa myös keskikenttää. Declan Rice on ykkösvaihto puolustavaan rooliin ja Mason Mount hyökkäävämpään rooliin. Mountin kauppa voi hyvinkin toteutua Chelsean kovasta hintapyynnöstä huolimatta, mutta Ricen kanssa on haastavampaa, sillä Arsenal on mitä ilmeisemmin Ricen itsensä ykkösvaihtoehto uudeksi seurakseen.

Puolustuksen ykköshankinta on näillä näkymin Napolin korealaistoppari Kim Min-Jae, jonka 50 miljoonaa punnan siirtoa OT:lle pidetään lähes varmana.

Maalivahtitilanne on kuplinut jo pitkään. David de Gealle on tehty tarjous jatkosopimuksesta ja mediatietojen mukaan hän olisi sen myös hyväksynyt, mutta luotto espanjalaiseen ei ole ehdoton. Siksi United on kartoittanut myös Valencian Giorgi Mamardashvilin ja Brentfordin David Rayan kaltaisia vaihtoehtoja maalipuiden väliin. Ongelmana on vain, ettei de Gean kanssa ykköstorjujan paikasta kamppaileminen ole välttämättä maailman kiinnostavin vaihtoehto.

Manchester Unitedille on tarjottu myös Neymaria, mutta PSG:n brassitähden palkkapyyntö on säikäyttänyt Unitedin nykyregiimin. Sheikki Jassimin tulo kääntäisi tämän ja kaikki muutkin asetelmat ylösalaisin.

Analyysi

Kävipä Manchester Unitedin myynnissä miten tahansa, United tulee vahvistamaan joukkuetta joka tapauksessa raskaalla kädellä.

Sen jälkeen avainkysymykseksi nousee, kuinka hyvin United onnistuu hankinnoissaan. Viime vuosien historiaan katsomalla riskiskenaariot näyttävät pahalta, mutta viime kesää pidemmälle katsominen antaisi väärän kuvan todellisuudesta. Ten Hagin tultua Unitedin manageriksi se on onnistunut hankinnoissaan selvästi paremmin kuin sitä ennen. Viime kesänä hankitut Casemiro, Lisandro Martinez ja Christian Eriksen olivat kaikki laatuhankintoja ja Antonykin väläytteli hetkittäin potentiaaliaan.

Ketä siis United saa ja miten paljon hankinnat vahvistavat Unitedia? Kanen saaminen kärkeen olisi jäätävä kaappaus, sillä Kane toisi mukanaan yli 20 liigamaalia ja muodostaisi Marcus Rashfordin kanssa pelätyn kärkiparin.

Mutta entä jos Kane ei tule? Silloin ollaankin haastavassa tilanteessa.

Ten Hag näkee selkeästi tarpeelliseksi vahvistaa myös keskikentän keskustaa. Mount olisi looginen vahvistus, mutta olisi mielenkiintoista tietää, miten ten Hag suunnittelee peluuttavansa Casemiroa ja Ricea, jos Rice siirtyisi OT:lle.

Kim olisi erinomainen lisä toppariosastolle, mutta mitä Unitedin pitäisi tehdä maalivahdin kanssa? Sekin kuuluu mielenkiintoista kysymysten sarjaan.

Ja jälleen kerran, mitä tapahtuisi jos sheikki Jassim saisi vallan Unitedissa? Kuuntelisiko hän niiden ääntä, jotka ymmärtävät jalkapalloa vai alkaisiko hän leikkiä samanlaista leikkikalugansteria kuin Todd Boehly Chelseassa?

Mielipuolisuudella on jalkapallossa monet kasvot.