Tšekin liigan jättiläinen on vielä kesäterässään, mikä avaa HJK:lle portin jättipaukkuun

Johannes Yli-Kokko avasi HJK:n maalihanat lauantaina pelatussa kotiottelussa VPS.ää vastaan.

JalkapalloMestarien liiga

Tšekin liigan jättiläinen on vielä kesäterässään, mikä avaa HJK:lle portin jättipaukkuun

HJK kohtaa Mestarien liigan karsinnassa Tšekin liigan mestarin Plzeňin. Suosikista ei ole kahta sanaa, mutta HJK:lla on sauma myös yllätykseen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.7.2022 | KUVAT All Over Press

HJK jatkaa Mestarien liigan karsintaansa keskiviikkona Helsingissä Tšekin suurseuraa Plzeňiä vastaan.

HJK:ta pidetään selvänä altavastaajana, mutta otteluparissa on kuitenkin seikkoja, jotka avaavat HJK:lle jopa ohuen sauman jatkopaikaan.

Eurooppalaiset seurat joutuvat lähtemään näihin europeleihin suoraan intensiivisen pre-seasonin perään. Yksikään joukkue ei ole vielä heinäkuun puolessa välissä valmis pelaamaan maksimaalisella tasolla. Ei myöskään Plzeň.

Plzeň on suurseura Tšekissä, mutta eurooppalaisessa mittakaavassa se on selkeästi b-koria. Siksi sen ei ole yhtä helppo saada tulevan kauden joukkuetta kasaan kuin mitä esimerkiksi suurseurat ovat tänä kesänä tehneet.

4.10 for HJK to beat Plzeň and other Champions League Qualification matches. Play at LeoVegas!  

Plzeň ei ole esimerkiksi pystynyt vielä korvaamaan Tšekin liigan maalikuninkuuden viime kaudella voittanut ranskalaista Jean-David Beauguelia, joka siirtyi kauden jälkeen Saudi-Arabiaan Al-Wehdaan. Kenraalissa Besiktasia vastaan kärjessä pelasi viime kaudella Tšekin liigassa kuusi maalia tehnyt lähes kaksimetrinen Tomas Chory, kun Beauguel teki viime kaudella 33 liigaottelussa 19 maalia.

Plzeňin joukkue koostuu pääosin kokeneista pelaajista ja sen keski-ikä on lähes 27- vuotta. Kokemuksesta ei ole mitään haittaa, monesti päinvastoin. Plzeňin rosterista tulee kuitenkin jotenkin vaisu kuva joukkueesta, joka voitti viime kaudella Tšekin mestaruuden. Joukkueen avainpelaajat ovat lähes kaikki jo pitkälle yli 30- vuotiaita.

Plzeňillä on useampi pienikokoinen pelaaja Choryn vastapainona. Plzeň tulee siksi pelaamaan paljon Choryn kautta siten, että tämä tiputtelee palloja keskikentälle taitaville Jan Sýkoralle ja Jan Kopicille. Chory on isokoinen pelaaja ja on mielenkiintoista nähdä jo fyysisestä näkökulmasta, miten hän selviytyy pelaamisesta tekonurmella.

***

Plzeň ei ole missään tapauksessa vielä HJK:ta vastaan terävimmillään ja joukkueen iskukyky on vähintäänkin kysymysmerkki. Siksi HJK:lla on mahdollisuus tekonurmellaan ottaa ohjat. Olennaista olisi saada pakotettua Plzeňin  pelaajat paineen alle mahdollisimman usein, mikä johtaisi todennäköisesti vieraalla alustalla helppoihin virheisiin.

HJK:n olisi syytä valita kärkeen pelaajia, jotka pystyvät tekemään laadukkaita prässejä. Mikäli Bojan Radulović avaa, hänen rinnallaan olisi syytä olla toinen hyökkääjä, jolloin HJK pääsisi helpommin prässäämään myös kärkiensä avulla. Radulović on auttamattoman hidas ja ollessaan yksin kärjessä, HJK:n on monesti vetäydyttävä suosiolla. Malmöstä saapunut hyökkääjä Malik Abubakari iski maalin debyytissään Veikkausliigassa ja hänestä HJK saa toivottavasti kaivattua vauhtia hyökkäyspäähän.

Pallolliseen peliin HJK tarvitsee muutakin kuin RFS:ää vastaan nähtyjä helposti luettavia nostoja Radulovićia kohti ja Murilon vahvan laitapelin. Nämä pallot olivat kaiken lisäksi monesti heikkolaatuisia ja HJK joutui roikkumaan pelissä mukana jo Helsingissä. Se, että HJK meni otteluparista jatkoon, kertoo kuitenkin, että joukkue taistelee ja on sitoutunut. Jatkopaikka RFS-otteluparista oli kovempi suoritus kuin mitä moni ajattelee, varsinkin kun ottaa huomioon HJK:n kokemat haasteet tällä kaudella.

***

Olen kritisoinut HJK:ta tällä kaudella, mutta olen tehnyt sen peilaamalla Klubin pelaamista viime kauteen. Monet ovat lytänneet HJK:n tällä kaudella pystyyn, mutta HJK ei ole ollut niin huono kuin vallalla oleva käsitys on. Kysymys on ollut vain siitä, että kun HJK:n olisi pitänyt ottaa pelillisesti askel eteenpäin, se on ottanut askeleen taaksepäin. Siksi sen suoritukset eivät ole olleet sitä, mitä on odotettu ja mitä HJK itsekin haluaa ja vaatii.

En väheksy millään muotoa Plzeň-ottelupariin liittyviä haasteita, mutta HJK:lla on jopa mahdollisuus jatkopaikkaan. Ja vaikka jatkopaikkaa ei tulisikaan, se voisi saada otteluparista hyvän lisäbuusti kaudelle.

Lisäbuustin saaminen ja Plzeňin tasapäinen haastaminen edellyttävät kuitenkin vahvaa koko kentän pelaamista. Toni Koskelan on laitettava joukkueensa kentälle viime vuoden tapaan prässäämään ylhäältä ja laittamaan tšekit puntariin. Avainasemassa on HJK:n kyky vaihdella prässikorkeuttaan ja se, kuinka sen oma pituus säilyy riittävän lyhyenä. HJK:n on yksinkertaisesti kyettävä vaadittaessa juoksemaan paljon enemmän ja kovempaa kuin RFS:ää vastaan.

Darwin Nunez