Tällainen pelaaja on Arsenalin tavoittelema 70 miljoonan euron maalisensaatio

Dušan Vlahović on tehnyt tällä kaudella Serie A:ssa 21 ottelussa 17 maalia ja johtaa Serie A:n maalintekijätilastoa.

Il PinturicchioJalkapalloValioliiga

Tällainen pelaaja on Arsenalin tavoittelema 70 miljoonan euron maalisensaatio

Dušan Vlahović tuo pelaajana mieleen Erling Braut Hålandin. Siirto Arsenaliin olisi hänen ja Arsenalin kannata kova huippuveto.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 18.1.2022 | KUVAT All Over Press

Kohu tammikuun siirtoikkunan kuumimman pelaajan, Fiorentinan Dušan Vlahovićin ympärillä kiihtyy. Puheet 21-vuotiaan serbihyökkääjän siirrosta Arsenaliin saivat uusia kierroksia, kun Fiorentina kaatoi maanantai-illan myöhäisottelussa Genoan kotonaan 6–0. Monet mediat ja niiden asiantuntijat näkivät, että Vlahović olisi hyvästellyt ottelun jälkeen Violan kannattajat ja Violan pelaajat olisivat jättäneet halailemalla Vlahovićia hänelle jäähyväisiä.

Siirtoikkunan Englannissa umpeutuu tammikuun viimeisenä päivänä, joten Arsenalilla on vielä aikaa viimeistellä 70 miljoonan euron jättisiirto, mutta ei rajattomasti.

***

Mutta millainen pelaaja Vlahović on?

Kyseessä on Serien A:n maalintekijätilastoa johtava 21-vuotias serbihyökkääjä, joka on iskenyt tällä kaudella 21 sarjapelissä mukavat tehot 17+3. Edellisellä kaudella Serie A:ssa hän osui 21 kertaa.

190-senttinen Vlahović muistuttaa olemukseltaan hiukan Erling Braut Hålandia. Kumpikin pelaaja on vasenjalkainen, mikä vahvistaa tätä mielikuvaa. Pelityyli on myös samankaltainen, vaikka sarja ja joukkue ovatkin erilaiset.  Vlahović on kutsunut itseään Belgradin Zlatan Ibrahimovićiksi, ja kyllä sillekin perusteita löytyy.

Vlahovićin ehkä toistuvin suoritus peleissä on kontrolloida erilaisia palloja puolustaja selässä. Näissä tilanteissa Vlahović käyttää paljon vasenta jalkaansa, erityisesti ulkosyrjäänsä. Tällä tavoin hän pitää puolustajan mahdollisimman kaukana pallosta ja samalla hän pystyy hämäämään vastustajaa kroppansa asennolla kääntyessään omaan vasempaansa.

Vlahović on riittävän nopea ja häneltä nähdään säännöllisesti tempokuljetuksia kohti vastustajan maalia. Fysiikkansa ansiosta hän on myös vaikeasti voitettavissa kaksinkamppailuissa. Vlahović on kamppailutilanteissa lisäksi sitkeä, eikä yleensä sorru helppoon kaatuiluun, vaan jatkaa pelaamista rikkeistä huolimatta.

***

Vlahovićin peli pyörii paljon hänen vasurinsa ympärillä. Hänellä hyvä laukaus ja hän pystyy laukomaan palloa erilaisilla tekniikoilla.

Vlahović laukoo myös Fiorentiinan rangaistuspotkut. Hän oli ennen Genoa-ottelua upottanut tällä kaudella viidellä yrityksellä viisi maalia – mutta Genoaa vastaan hän epäonnistui rankkarissaan.

Vlahović on myös vapaapotkujen antaja. Vapaapotkumaali Cagliaria vastaan oli hyvä osoitus Vlahovicin potkuvalikoimasta. Vapaapotkussa nähdyn kaltainen tippuva sivukierre on laukauksena haastava, mutta Vlahović hallitsee sen.

Häneltä nähdään myös liikkuvasta pallosta puhtaasti tippuvia laukauksia ilman sivukierrettä. Tämänkaltaiset laukaukset vaativat täydellistä osumaa palloon ’’alhaalta ylös’’ suuntautuvalla räjähtävällä osumalla nilkan jalkapöydän ja sisäsyrjän välisellä kohdalla.

Vlahović on tehnyt 17maalistaan 13 rangaistusalueen sisältä ja viimeistely on ollut myös tehokasta, sillä hän on iskenyt nämä 17 osumaa vain 12.30 xG:llä eli hän on ylittänyt maaliodotteensa 4,5 maalilla.

Vlahović osaa liikkua hyvän hyökkääjän tavoin maalin edessä ja hän liikkuu oikeaoppisesti maalipuiden välissä tuplaliikkein, joissa hän saa tiputettua puolustajan kyydistään ensimmäisellä liikkeellään ja on vapaana viimeistelemään toisesta liikkeestään.

***

Arsenalin leirissä odotetaan kuumeisesti Vlahovićin siirron saamista maalilinjan yli. Varmaa se ei vielä ole, mutta todennäköisyydet ovat lontoolaisten puolella.

Vlahovićin kannalta siirto olisi hieno mahdollisuus kovemmassa sarjassa. Vlahovicilla on jo 98 ottelua Serie A:ssa, joten hän on varmasti valmis isompaan haasteeseen.

Valioliigassa Vlahovićia mitattaisiin myös henkisellä puolella. Siirtyminen uudenlaiseen ympäristöön ja uudenlaiseen kulttuuriin ei ole helppoa, ja vaikka Italiassakin kritiikki on kovaa, kovaa se on myös Englannissa.

Kaikki on Valioliigassa ja Lontoossa suurempaa ja Arsenalin paita painaa enemmän kuin Violan. Vlahović on viettänyt Italiassa jo monta vuotta ja uuteen ilmastoon sopeutuminen on myös kriittinen asia. Useampi lämpimästä sateiseen Englantiin saapunut pelaaja on valitellut jälkikäteen, ettei saanut kropastaan kaikkea irti Englannissa.

Pelaajatyyppinä monipuolinen Vlahović sopii Arsenaliin ja myös Arsenal kaipaa kipeästi uutta hyökkääjää. Jos siirto toteutuu, saa Valioliiga yhden ehdottomasti seuraamisen arvoisen pelaajan ja Arsenal mahdollisesti pelaajan, joka kantaa heidät Mestarien liigaan.