Markku Kanervan valinnat viittaavat hartaasti odotettuun painotukseen pelisysteemissä

Daniel Håkans on Markku Kanervan ryhmän ainoa ensikertalainen otteluissa Sloveniaa ja San Marinoa vastaan.

HuuhkajatIl PinturicchioJalkapallo

Markku Kanervan valinnat viittaavat hartaasti odotettuun painotukseen pelisysteemissä

Markku Kanerva uusimmissa maajoukkuevalinnoissa katse kohdistuu Daniel Håkansin lisäksi pelisysteemiin ja keskikentän keskustaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 7.6.2023 | KUVAT All Over Press

Markku Kanerva julkisti maajoukkueensa tuleviin EM-karsintaotteluihin Sloveniaa ja San Marinoa vastaan.

Maajoukkuevalintoja odottaa aina mielenkiinnolla, vaikka todellisuudessa Suomen pelaajamateriaali on sen verran rajallinen, ettei Kanerva pysty taikomaan hatustaan mitään ihmeellisiä kaneja, kuten suurten jalkapallomaiden päävalmentajat.

Yksi positiivinen asia Kanervan valinnoissa on ollut nuorten pelaajien sisään ajaminen. Anssi Suhonen ja Oliver Antman ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa Huuhkajissa ja nyt myös kautensa vahvasti norjalaisessa Vålerengassa aloittanut 22-vuotias debytantti Daniel Håkans saa mahdollisuuden Huuhkajissa.

Tai oikeastaan pitää sanoa, että toivottavasti saa mahdollisuuden Huuhkajissa.

Joukkueessa on nyt useita nopeita laitureita, mikä loogisesti ottaen indikoisi sitä, miten Huuhkajat tulee pelaamaan.

Jos joukkueeseen valitaan Håkansin kaltaisia nopeita laitureita, silloin voisi kuvitella, että heitä myös hyödynnetään. Tämä tarkoittaisi wing-back-vetoisesta pelaamisesta siirtymistä laituripainotteiseen pelaamiseen. Nopeiden laitureiden pitää pelata leveydessä, ei taskuissa.

Tämä olisi looginen veto Kanervalta myös siinä mielessä, että laituripainotteisessa pelaamisessa Huuhkajat pystyisi hyödyntämään paremmin puolustuksesta löytyvän pelinavaamisosaamisen. Muutenkin pelitapa sopii Huuhkajille paremmin kuin iänikuinen kolmella topparilla pelaaminen.

***

Toinen mielenkiintoinen kysymys on keskikentän keskustan roolitus. Glen Kamara on pelannut vaatimattoman kauden Glasgow Rangersissa, eikä hänen paikkansa Huuhkajien avauksessa ole enää kiveen hakattu. Vauhdin hakeminen penkiltä voisi olla hyvä herätys Kamaralle – kuten myös viime maaotteluissa vaatimattomasti pelanneelle Robin Lodille, joka nyt on sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Myös Suhonen on jäänyt Kamaran tavoin omassa seurajoukkueessaan HSV:ssä pienempään rooliin ja Djurgårdenissa pelaavaa Rasmus Schülleriä ovat vaivanneet tutut pikkuvammat.

Kaan Kairinen oli erinomaisessa vedossa loppukauden aikana Sparta Prahassa ja saattaa hyvinkin olla avauksessa. Myös Schüllerin pitäisi terveenä ollessaan olla selkeä valinta keskikentän keskelle.

***

Valittujen lisäksi on aina kysyttävä, onko joku pelaaja jäänyt valitsematta. Itse olisin ilman muuta nostanut takaisin Huuhkajiin KuPSissa kautensa vahvasti aloittaneen Urho Nissilän. Hänen täytyy olla Kanervan papereissa, vaikkei nyt maajoukkuekutsua tullutkaan.

Joka tapauksessa Suomella on edessään kaksi elintärkeää EM-ottelua. Tulosten tärkeydestä on turha edes puhua, mutta varsinkin Sloveniaa vastaan korostuu myös se, miten pelataan. Se taas kulminoituu siihen, hyödynnetäänkö otteluissa nopeita laitureita ja miten keskikentän keskusta roolitetaan ja organisoidaan.

Keskikentän keskusta on joka tapauksessa saatava toimimaan paremmin kuin edellisissä maaotteluissa, jos Slovenia halutaan paketoida Olympiastadionilla.