Miten Barcelona voi himoita jättisiirtoja, jos se ei saanut tehdä sopimusta Lionel Messin kanssa?

Robert Lewandowski on Barcelonan tämän kesän ostolistan kärkinimi.

JalkapalloMestarien liiga

Miten Barcelona voi himoita jättisiirtoja, jos se ei saanut tehdä sopimusta Lionel Messin kanssa?

Barcelona ei saanut tehdä viime kesänä jatkosopimusta Lionel Messin kanssa, mutta nyt se suunnittelee Robert Lewandowskin kaltaisia hankintoja. Jukka Rönkä avaa, miten se on mahdollista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.6.2022 | KUVAT All Over Press

Yksi jalkapallon siirtomarkkinoiden ihmetyksen aihe on, miten Barcelona voi edes suunnitella uusien huippupelaajia ostoa nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, jossa sen ei sallittu viime kesänä tehdä Lionel Messin kanssa jatkosopimusta. Jukka, onko Barcelonan taloudellinen tilanne parantunut näin dramaattisesti?

Barcelonan taloudellinen tilanne on toki parantanut ja seura on tehnyt useita jopa radikaaleja liikkeitä parantaakseen talouttaan. Se on saanut uutta pääomaa sijoittajilta, se on tehnyt uusia sponsoridiilejä muun muassa Spotifyn kanssa ja uusimpana ratkaisuna seuran omistajat päättivät myydä 49,9 prosenttia yhtiöstä, joka myy Barcelonaan liittyviä erilaisia tuotteita ja hallinnoi niiden myyntioikeuksia. Lisäksi Barcelona on myymässä 25 prosentin siivun tulevista tv-sopimuksistaan 25 vuodeksi.

Boosted odds by Leo Vegas: Haka & KuPS & Ilves to win their matches 18/6/2022 – odds 9.50! 

Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästään siitä, paljonko Barcelonalla on rahaa, vaan paljonko sillä on lupa käyttää sitä pelaajien palkkoihin ja siirtoihin. UEFA:lla on omat taloudellisen reilun pelin säännöt, mutta La Ligalla ne ovat vielä paljon tiukemmat – ja esimerkiksi Messin jatkosopimus kaatui siihen, ettei La Ligan antanut Barcelonalle lupaa sitä tehdä.

Nyt Barcelonaa painaa erityisesti juuri La Ligan säännöstö. La Ligan on määritellyt jokaiselle seuralle sen, miten paljon he voivat käyttää rahaa ensi kauden joukkueisiinsa kesän aikana. Real Madridilla tuo limiitti on 739 miljoonaa euroa ja muilla seurasta riippuen pienempi. Pohjalla on Barcelona, jonka limiitti on miinuksella 144 miljoonaa euroa.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos Barcelona haluaisi käyttää pelaajasiirtoihin esimerkiksi 50 miljoonaa euroa, sen pitäisi ensin nostaa limiittiään 194 miljoonaa euroa.

Saako Barcelona limiittinsä plussalle?

Barcelona hankki jo tammikuussa Ferran Torresin 55 miljoonalla eurolla ja Pierre Emerick Aubameyangin ilmaisella siirrolla, joten se pystyy palapelin paloja vaihtamalla tekemään pelaajakauppoja. Tilanne on kuitenkin haastava, koska La Liga on määritellyt tarkkaan sen, mitä rahoja tuohon limiittiin voidaan laskea. Pelaajien myynneistä saatavat rahat ja pelaajien palkoissa tapahtuvat leikkaukset parantavat suoraan limiittiä, mutta muista tuloista limiittiin voidaan laskea vain osa tuloista.

Asiat toki elävät koko ajan, mutta tällä hetkellä Barcelonan pelaajapalkat ovat noin 500 miljoonaa euroa ja ennen tämän kaupallisen yhtiön osakekauppaa ja tulevien tv-oikeuksien myyntiä Barcelona ei voi esimerkiksi ostaa ja tehdä sopimusta Robert Lewandowskin kanssa, ellei se samaan aikaan myy pelaajia tai leikkaa palkkakulujaan.

Se on selvää jo nyt, että Barcelona saa limiittinsä plussalle ja se pystyy hankkimaan kesän siirtoikkunan aikana Lewadowskin ja muitakin uusia pelaajia, mutta sitä, miten paljon limiittiä on, ei voida vielä ennakoida. Jos esimerkiksi Barcelona myy – kuten se todennäköisesti joutuu tekemään – Frenkie de Jongin Manchester Unitedille, se saa hänen siirrostaan 70-80 miljoonaa euron siirtosumman  ja sen lisäksi Barcelonan palkkabudjetista leikkautuu vuositasolla noin 15 miljoonaa euroa.

De Jongin myyminen olisi Barcelonan kannalta mittava asia, mutta hyvän kuvan mittakaavasta saa, että pelkän de Jongin kaupan jälkeenkin Barcelonan limiitti olisi vielä 50 miljoonaa euroa miinuksella.

Eli mitä Camp Noulla tapahtuu kesällä?

Barcelona

Manchester United ja Barcelona ovat neuvotelleet Frenkie de Jongin siirrosta Old Traffordille.

Se tiedetään nyt varmuudella, että Barcelonan ostolistan ykkösenä on Bayern Münchenin Robert Lewandowski. Puolalainen on ilmoittanut julkisesti, että hän haluaa uuden haasteen ja on väistämätöntä, että hän sen myös saa ja saa nimenomaan Barcelonassa.

Barcelonaan on ymmärrettävästi linkitetty useita pelaajia Bernardo Silvasta, Rúben Nevesistä ja Rapinhasta alkaen ja paine tehdä edes yksi jättikauppa on monessa mielessä kova. Ehkä yhteen tuollaiseen 50-60 miljoonan euron kauppaan varaa voisikin olla, mutta mitään maailmantähtien ostoliikettä Camp Noulle ei tänä kesänä voida pystyttää.

Ovi käy myös toiseen suuntaan. Xavi vahvisti, että Oscar Mingueza, Riqui Puig, Samuel Umtiti ja Martin Braithwaite ovat vapaita lähtemään. Mediatietojen mukaan myös Gerard Piquelle olisi kerrottu, että hänkin on vapaa siirtymään muualle. Lisäksi Antoine Griezmann jatkaa ensi kauden lainalla Atlético Madridissa.

De Jongin myymisestä käydään konkreettisia neuvotteluja, mutta sieltä löytyy myös Miralem Pjanićin, Sergiño Destin ja Clément Lengletin johdolla useita kakkoskorin tai lainalla olleita pelaajia, joista ollaan myös valmiita luopumaan. Ousmane Dembélé oli myynnissä tammikuussa, mutta nyt Barcelona haluaisi pitää hänet, vaikka Dembélén sopimus loppuukin tänä kesänä. Dembélén jääminen ei kuitenkaan ole millään muotoa varmaa, sillä ottajista ei ole pulaa.

Gavin, Pedrin ja Ansu Fatin kaltaiset nuoret helmensä Barcelona ilman muuta pitää, mutta se on hyvä muistaa, että Barcelonan kriisi ei ole vielä millään muotoa ohi. Nyt presidentti Joan Laportan sanoin on estetty vasta se, että formula 1 -autosta ei lopu polttoaine.

Mitä tarkoitat?

Barcelona ajautui edellisen presidentin Josep Bartomeun johdolla todella vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Seuralla oli pahimmillaan velkaa 1,3 miljardia euroa ja se teki toissa kaudella 481 miljoonaa euroa tappiota.

Tilanne oli niin uhkaava ja vakava, että tavallisilla särkylääkkeillä kriisistä ei olisi selvitty ja siksi Barcelonan on pitänyt tehdä poikkeuksellisia ja radikaaleja ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

Valittavana oli kaksi vaihtoehtoa – joko jalkaa nostetaan oikeasti kaasulta ja jättäydytään suosiolla Real Madridin ja muiden eurooppalaisten suurseurojen vauhdista tai sitten yritetään korjata taloudellista tilannetta ja pysyä kärkiseurojen vauhdissa riskialttiimmalla strategialla.

Barcelona valitsi riskialttiimman tien. Riskialttiimpi strategia voi toki tuoda myös enemmän tuloja, mutta kiinteiden tulolähteiden myyminen edes osittain ja tulevaisuuden tulojen syöminen etukäteen on aina vaarallista. En missään tapauksessa usko, että Barcelonalle kävisi samoin kuin Leedsille 2000-luvun alussa, mutta se otti hieman samankaltaisia riskejä laskien sen varaan, että Leeds selviytyisi vuosi toisensa jälkeen Mestarien liigaan. Leeds eteni kerran jopa Mestarien liigan välieriin, mutta kun Mestarien liiga -strategia mureni kentällä, koko korttitalo romahti ja Leeds oli lopulta selvitystilassa ja pelasi Ykkösliigassa.

Kuten sanoin, en usko, että Barcelonalle kävisi niin, mutta sen status samanlaisena jumaloituna ja pelaajien keskuudessa jopa halutuimpana jalkapallotaivaana on ohi – ja se voi olla sitä vielä 10-20 vuotta.

Darwin Nunez