Monen huippupelaajan suunnitelmat sulivat kuin voi pannulla, kun persoonallinen Pyhis hämmensi keitosta
Mauri Pyhälahti ei ole vain merkittävä osa pesäpallokulttuuria – hän myös muutti sitä. Jo hänen vahva maineensa ja karismansa sai vastustajat tutisemaan.
ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan joka päivä. Lista jatkuu sijalta neljä.
4. Mauri Pyhälahti – tähtilukkari, pesisikoni ja esikuva monelle lukkarilupaukselle
Etelä-Pohjanmaa kehittyi 1960-luvulla yhdeksi Pesiksen valtakeskukseksi. Vimpeli oli yksi 1960-luvun suurseuroja. Sen jälkeen tuli Seinäjoen Maila-Jussien tähtihetket 1970 ja -80- luvulla. Tämän nousun tärkein pelaaja oli Koskenkorvalla pesisuransa aloittanut Mauri Pyhälahti, joka siirtyi 19-vuotiaana Ilmajoen kisailijoihin, jossa pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa 1971. Pyhälahden pesiksen huippuvuodet alkoivat vuonna 1971 Ilmajoella, josta hän siirtyi 1972 SMJ:hin. Ura kesti vuoteen 1986 ja sen aikana hän kävi myös Honsussa 1984-85. Pyhälahti valittiin kahdeksan kertaa Vuoden lukkariksi ja vuonna 1980 Vuoden parhaaksi pelaajaksi. Itä-Lännessä hänet nähtiin 16 kertaa peräkkäin, yhtämittaisena ketjuna vuosina 1971-86. Pyhälahti palasi vielä pelipaitaan 1989-91 ja 1994 SMJ:n, Kiteen pallon ja Oulun Lipon paidassa.
Pyhälahti toimi menestyksekkäästi pelinjohtajana vuosien 1987-99 välisenä aikana Seinäjoella, Oulussa ja Koskenkorvalla. Pelinjohtajana hänet valittiin kolmesti Itä-Länteen pelinjohtajaksi. Ja Vuoden pelijohtajan palkinnon hän pokkasi 1994.
Pelaajana hänen mitalisaldonsa oli 3-4-3 ja pelinjohtajana 2-1-2. Kaikkiaan Pyhälahden pesisura huipulla kesti 28 vuotta. Pyhälahti loi aivan oman persoonallisen lukkarityylinsä. Sen avaintekijät olivat syöttörytmin ja pelitempon vaihteleminen, sekä henkinen yliote vastustajan lyöjistä ja koko kaaripelistä. Tarvittaessa syöttörytmi oli hengästyttävän nopea, jossa lyöjien oli vaikea pysyä mukana. Välillä Pyhälahti hidasti syöttötyöskentelyään pitkillä heittoralleilla etukenttäpelaajien kanssa. Tolppa oli huiman korkea ja vuoren varma.Pyhälahti muutti Pohjalaista pesiskulttuuria, jossa voimakas lyöntipeli oli ollut leimaava piirre. Pyhälahden johdolla Seinäjoen vahvuus perustui pitävään ulkopeliin, josta juoksujen tekeminen oli vaikeaa.
Pyhälahden maine henkisesti vahvana persoonana ja nokkelana sanankäyttäjänä levisi nopeasti. Varsinkin, kun hän kyseli erityisesti nuorilta kokemattomilta vastustajilta päivän pelikuntoa ja lyöntiratkaisuja. Monen kovankin pelaajan lyöntisuunnitelmat sulivat kuin voi pannulla Pyhälahden maineen ja henkisen yliotteen edessä.
Pyhälahti sai myös oman pesäpallovälineiden Pyhis–tuotemerkin. Erityisesti Pyhis-räpylöistä muodostui monen pelaajan legendaarinen työväline.
***
ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.