Naatan Skyttä laukoi Pikkuhuuhkajille paikan EM-jatkokarsintaan

Naatan Skyttä teki tiistaina Suomen molemmat maalit.

Jalkapallo

Pikkuhuuhkajat selvitti tiensä EM-kisojen jatkokarsintaan kaatamalla Naatan Skytän kahdella maalilla Montenegron 2-1.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.10.2024 | KUVAT All Over Press

Pikkuhuuhkajat selvitti tiensä jalkapallon alle 21-vuotiaiden EM-kisojen jatkokarsintaan kaatamalla Montenegron Tampereella tiistaina 2-1 (1-0).

Unelma suorasta jatkopaikasta mureni kuitenkin käsiin, kun Romania voitti samanaikaisesti Bukarestissa Sveitsin 3-1. Suomen lohkovoitto ja suora jatkopaikka olisi edellyttänyt sitä, että Romanian ja Sveitsin ottelun olisi päättynyt tasan.

Nyt Romania vei lohkovoiton 22 pisteellä. Pikkuhuuhkajat jäi Romaniasta kaksi pistettä ja kolmanneksi sijoittunut Sveitsi Suomesta kaksi pistettä.

Suomen sankariksi Tammelassa nousi Naatan Skyttä, joka viimeisteli Pikkuhuuhkajien molemmat maalit.

Ensin Skyttä tasoitti numeroiksi 1-1 jo 10 minuutin pelin jälkeen laukomalla pallon boksin sisältä tarkasti maalin oikeaan alanurkkaan.

Illan toisen maalinsa Skyttä teki upean kuvion päätteeksi 71 minuutin pelin jälkeen. Casper Terho syötti pallon ensin Otso Liimatalle, joka jatkoi sen kantapääsyötöllä Skytälle, joka nosti pallon Montenegron maaliin.

Vaikka Suomi voitti ottelun, Pikkuhuuhkajien esitys oli normaalia vaisumpia. Otteita leimasi myös hermostuneisuus. Kuvaavaa hermostuneisuudelle olivat muutamat raskaat virheet. Ensin Dario Naamo yllätti täysin maalivahti Lucas Bergströmin nostamalla pallon 25 metristä yli Bergströmin omaan maaliin. Ottelua oli pelattu tuolloin vain viisi minuuttia.

Vajaan tunnin pelin jälkeen Adam Markhiev syötti huolimattomasti alaspäin ilman, että palloa olisi ollut kukaan ottamassa vastaan. Bergström lähti ryntäämään maalilta, muttei ehtinyt ennen Montenegron hyökkääjää. Apuihin juossut Ville Koski pelastu kuitenkin hurjalta näyttäneen tilanteen.

Suomen vt. päävalmentaja Gert Remmelin ottelu oli täysin Pikkuhuuhkajien kontrollissa, vaikka numerot olivatkin tiukat.

”Ottelu oli hyvin hallinnassamme ja kysymys oli vain, milloin se toinen maali tehdään. Jalkapallossa voi olla joskus vieläkin ylivoimaisempi ilman, että maalia tulee. Nyt tuli”, Remmel sanoi Ylen haastattelussa.

Suomi on pelannut vain kerran aikaisemmin alle 21-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa. Tämä tapahtui vuonna 2009 Ruotsin EM-kisoissa, jonne Suomen luotsasi Markku Kanerva.