NHL-siirtokaruselli mullistaa monen suomalaispelaajan näkymiä
Samuel Savolainen arvioi, miten NHL:n siirtotakaraja on vaikuttanut Mikael Granlundin, Kaapo Kakon ja Joonas Korpisalon tilanteisiin.
@elmotvcom
NHL-siirtotakarajan tuntumassa tapahtuu kaiken aikaa. Aloitetaan Mikael Granlundista, joka siirtyi Nashville Predatorsista Pittsburgh Penguinsin riveihin. Samuel, mistä tämä siirto kertoo ja miten se vaikuttaa Granlundin tulevaisuuteen?
Nashvillessa valmistaudutaan isoihin muutoksiin, sillä koko seurahistorian ajan GM:nä toiminut David Poile siirtyy tämän kauden päätyttyä seurasta sivuun. Kaikki Nashvillessa alkaa tuoksahtaa uudelleenrakennukselta ja onkin mielenkiintoista nähdä tapahtuuko vielä jotain Juuse Saroksen osalta, joka on hänkin liikkunut siirtohuhuissa.
Poilen johdolla haluttiin vielä tavoitella menestystä, mutta ne suunnitelmat menivät vihkoon. Ei menestystä ole nyt näköpiirissä. Siksi oli loogista, että 31-vuotias Mikael Granlund siirtyi nyt Nashvillesta pois.
Eräällä tavalla Granlund siirtyy Pittsburghiin juuri siirtolistan kautta St. Louis Bluesiin siirtyneen Kasperi Kapasen paikkaajaksi tuomaan laajuutta Penguinsin hyökkäyspään hierarkiaan.
Pittsburgh sai nyt paljon Kapasta paremman pelaajan ja on mielenkiintoista nähdä mihin hierarkiassa Granlund istutetaan. Löytyykö paikka ikääntyvien suuruuksien Sidney Crosbyn vai Jevgeni Malkinin viereltä vai kolmosketjusta?
Vaikka Granlundilla on menossa omaan tasonsa nähden melko vaisu kausi, on hänellä kyvyt kyllä pelata kahdessa ensimmäisessä ketjussa ja tehdä tulosta. Mutta kuten aina, kemiat pitäisi löytyä nopeasti ja oikeat koostumukset ympärille.
Pittsburghin asema pudotuspeliviivan päällä ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu, kaukana siitä. Penguins-organisaatio ei kuitenkaan voi mitään uudelleenrakennusta tehdä, sillä joukkueen kaksi kalleinta hyökkääjää ja kaksi kalleinta pakkia ovat kaikki 35-36-vuotiaita.
Siksi joukkueen kohtalona on vain toivoa, että Crosbyn, Malkinin, Jeff Petryn ja Kris Letangin kädet nousisivat vielä kerran lyömään isoja iskuja pudotuspeleissä, jos sinne ylipäätään nousevat. Sekään ei ole vielä varmaa.
Pittsburgh tähtää vielä lyhyen tähtäimen menestykseen – mikä on, kuten sanottua, kovin epävarmaa – mutta huolestuttavasti ikääntyvä runko asettaa kyllä isoja kysymyksiä sen tulevaisuuden yllä.
Arkilogiikkakin sanoo, että tämän joukkueen materiaalin käyrä ei ole matkalla ylös, vaan pikemminkin alaspäin. Eilisen mestari voi olla tulevina vuosina jopa Chicagon tiellä, jossa Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen ympärille rakennettu kannuja aikoinaan voittanut joukkue valahtaakin vielä NHL:n hännille.
Mutta se on huomisen murheita. Tällä kaudella joukkue ei tosiaankaan Stanley Cup -suosikkeihin kuulu, mutta kuten sanottua, menestystä sen on nykyrakenteensa vuoksi pakko tavoitella.
New York Rangers teki kovan kaupan ja palkkasi juuri mainitsemasi Patrick Kanen riveihinsä. Miten se vaikuttaa Kaapo Kakon osakkeeseen?
Kun muistetaan, että New York Rangers hankki aiemmin vielä toisen tähtikaliiberin laiturin Vladimir Tarasenkon, se on osoitus siitä että Manhattanilla tähtäin on Stanley Cupissa.
Painaisin kuitenkin sen suhteen vielä pientä jarrua. Niin armottoman kova kuin Rangersin kalusto nyt on, niin aika harvoin lopulta jättipeliliikkeitä siirtorajalla tehneet joukkueet mestaruuksia voittavat.
Rangersin paketti on materiaalin puolesta kutkuttavassa kunnossa, sillä on lisäksi hyvä päävalmentaja Gerard Gallantissa, mutta kaikkien tyytyväisenä pitäminen ja joukkueeksi sulautuminen on osoittautunut moneen kertaan isoja muutoksia kesken kauden tehneiden joukkueiden haasteeksi. Mestaruuksia ei kuitenkaan voiteta missään manageripelihengessä ja joskus siirrot voivat jopa tehdä hallaa. Katsotaan miten Rangersin tässä mielessä käy.
Kakon suhteen tilanne on kuitenkin haastava. Kane hankittiin tuhatprosenttisella varmuudella myös ylivoimapeliin vahvistukseksi ja se saattaa pahimmillaan pudottaa Kakon ylivoimalta nyt tai myöhemmin pois. Sikäli Kanen ja Tarasenkon hankinnat syövät juurikin Kakon kaltaisen laiturin elintilaa.
Se taas ei tule Kakon kannalta hyvään saumaan, sillä Kakolla on vielä läpimurto varausnumeron edellyttämälle tasolle tekemättä. Nyt se on jälleen monin verroin vaikeampaa. Se tässä kuitenkin on positiivista, että nyt hänellä on uransa paras sauma, että näin hyvistä asemista hänen edustamansa Rangers ei ole kannua aiemmin jahdannut. Mutta rooli tässä kuitenkin kutistuu, se on selvä asia.
Joonas Korpisalo puolestaan siirtyi Columbuksesta Los Angeles Kingsiin. Mitä mieltä tästä siirrosta?
Columbuksen karmeasta tilasta on tällä verkkosivulla sanottu tämän kauden aikana jo lähes kaikki mahdollinen. Seura on käytännössä kaaostilassa ja voi jännittää enää vain NHL:n draft lotterya. Pitkä on seurassa matka nousta huipulle, vaikka kirstuun kilahtaisikin jokaisen kuolaaman Connor Bedardin kaltainen superjunnu kesällä varaustilaisuudesta.
Kings on läntisen konferenssin kärkijoukkueita, mutta Korpisalon kannalta on hyvä puoli se, että joukkueen akilleen kantapää on ollut juuri maalivahtipeli. Kings on tehnyt tämän kauden aikana paljon maaleja (211), mutta on se myös paljon niitä päästänyt (211).
Jos Korpisalo onnistuu, käyttää saumanasa, ykkösmaalivahdin paikka pitäisi olla aidosti mahdollisuuksien rajoissa. Jos Korpisalo onnistuu, aukeaa tämän uralle uudenlaisia näkymiä. Pallo on nyt siis suomalaisen omalla kentällä.