Nuoret Leijonat lähtee MM-kaukaloon yhtenä suosikkina – ja siihen on selvät syyt

JääkiekkoU20MM

Nuoret Leijonat lähtee MM-kaukaloon yhtenä suosikkina – ja siihen on selvät syyt

Nuoret Leijonat pelaa on yksi MM-kisojen suosikeista ja pelaa maailmanmestaruudesta. Joukkue on hyvä, prosessi vaikuttaa laadukkaalta ja valmennus on huipputasoa.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 22.12.2020

Nuoret Leijonat lähtee yhtenä ennakkosuosikeista tapaninpäivänä alkaviin nuorten MM-kisoihin. Vaikka Suomen joukkue ei, tälläkään kertaa, ole paperilla turnauksen kolmen parhaan joukossa, Suomella on erinomaiset mahdollisuudet menestyä  kisoissa.

Ennakkospekulaatioissa joukkueiden voimasuhteita arvioidaan yleensä pelaajien kautta. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa huomio kiinnittyy yleensä yhteen tekijään: kuinka monta ensimmäisen kierroksen NHL-varausta joukkueella on.

Suomella on kaksi, Kanadalla 20.

Pelaajat ja heidän taitotasonsa ovat totta kai iso tekijä, mutta niiden takana on paljon asioita, jotka vaikuttavat joukkueiden voimasuhteisiin.

Kyse on prosessista, sen laadusta ja taustoista.

Vahva Suomi-kiekon selkäranka

Tausta ensinnäkin on se, että suomalaisessa jääkiekossa on melko vahva identiteetti kauttaaltaan: junioreista huipputasolle.

Peliä on jäsennelty tietyllä tavalla. Sisällöt ovat samansuuntaisia. Jääkiekkoliiton rooli on ollut tässä merkittävä ja se on jatkunut sellaisena Antti Pennasen ja Jukka Jalosen johdolla.

Kaksikko hoitaa maajoukkuetehtävien ohella huippu-urheilujohtamiseen liittyviä tehtäviä Jääkiekkoliitossa.

Nuorten maajoukkueen pelaajat ovat tavallaan jo isomman kontekstin puitteissa samalla sivulla. Iso kuva on selkeä. Sen jälkeen edessä ovat yksityiskohdat, joihin voi paneutua.

Pelin rakenteeseen ja rytmiin liittyvät asiat tulevat suomalaispelaajille tutuiksi jo seurajoukkueissaan Liigassa.

Tästä Suomen päävalmentaja Pennanen sanoikin jo elokuussa Nuorten Leijonien kauden toisen leirin jälkeen.

”Pelaajista näki, että seuroissa on arki alkanut, taktisuuteen ja rakenteeseen liittyvät asiat olivat selkeästi paremmalla mallilla kuin Vierumäen-leirillä. Arki oli tehnyt tehtävänsä ja se näkyi hyvässä mielessä pelaajien taktisuudessa”, Pennanen arvioi elokuun leiritystä.

Tämä vapauttaa Nuorten Leijonien valmennuksen resursseja muihin asoihin. Joukkueessa on kauden leirityksillä keskitytty esimerkiksi maalinteon ja maalin estämisen tehokkuuteen sekä havainnointiin ja puolustuspelaamiseen.

On voitu syventyä lyhyessäkin ajassa yksityiskohtiin.

Esimerkiksi havainnointi korostuu pienessä kaukalossa, kun toimitaan tiukassa tila- ja aikapaineessa lähellä laitoja. Pelaajien on kyettävä keräämään nopeasti informaatiota pelistä ja hyödyntää ääreisnäköään.

Maalinteon osalta Pennanen on päässyt syventymään todennäköisyyksiin. On kerätty ensinnäkin dataa siitä, miten maalit syntyvät pienessä kaukalossa. Sen pohjalta on nostettu yhdeksi tavoitteeksi esimerkiksi keskilinjan ylittämisen maalintekotilanteessa. Näihin asioihin on päästy jo syksyllä kiinni.

Se, että Nuorten Leijonien valmistautumisprosessissa loppukesän ja syksyn aikana on syvennytty tällaisiin yksityiskohtiin, tuo Suomelle mahdollisesti etua. Ja toki sitä tuo jo se, että Suomella on vahva pelillinen selkäranka olemassa.

Pelaajat miesten sarjasta

Kaikki Suomen pelaajat ovat pelanneet säännöllisesti joko Liigassa, Mestiksessä tai U20 SM-sarjassa. Eli takana on jo kilpailullisia pelejä säännöllisesti sarjakaudelta.

Toisin on esimerkiksi pohjoisamerikkalaisten joukkueiden kohdalla. Kaikki juniorisarjat Pohjois-Amerikassa eivät ole käynnistyneet, joten osalla Kanadan ja Yhdysvaltojen pelaajista on niukalti pelejä alla, jos ollenkaan.

Yhdysvalloissa pelataan yliopistosarja NCAA:ta, mutta esimerkiksi OHL ja WHL käynnistyvät vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Keskeinen kilpailuvaltti on kuitenkin se, että Suomen pelaajat tulevat pääosin miesten sarjasta eli Liigasta. Voidaan spekuloida Liigan tasokkuudella, mutta nuorille pelaajille tilanne on hyvä. Moni nuori pääsee pelaamaan isossa roolissa kilpailullisia miesten pelejä, ammattilaissarjassa.

On tiettyä rutiinia. Ja tietysti osaamista siitä, mitä joukkuepelaaminen vaatii. Liigassa sen vaatimus on kuitenkin melko korkea pelistä toiseen.

Suomella ei ole turnauksen parhaita pelaajia, mutta pelaajat ovat riittävän hyviä mitä tahansa joukkuetta vastaan.

Pennanen on tulikuuma valmentajanimi

On myös pakko nostaa esiin se, että Suomella on penkin takana maan kenties kuumin valmentajanimi. Väitteelle löytyy katetta.

Näin kovaa nimeä Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa ei ole ollut sitten Jukka Jalosen.

Pennanen vaikuttaa löytäneen ikään kuin valmentamisen ytimen. Sen, että voittamisessa on kyse ennen kaikkea olennaisten asioiden erinomaisesta toteuttamisesta. Siitä kertoo jo HPK:ssa voitettu mestaruus keväällä 2019.

Pennanen on jäsennellyt peliä. Tutkinut peliä. Ja löytänyt siitä olennaisia seikkoja nimenomaan voittamisen kannalta sekä keinot ajaa niitä asioita joukkueeseen sisään.

Nuorten Leijonien valmistautumisprosessissa kesän ja syksyn aikana on keskitytty näihin voittaviin asioihin: maalintekoon ja sen todennäköisyyksiin sekä toimintaan ykkös- ja kakkossektoreilla molemmissa päädyissä.

Nuorten Leijonien pelaamisessa tuskin nähdään mitään maata mullistavaa, vaan kaikki kulminoituu tehokkuuteen ja selkeyteen. Pohjana on tuttu Suomi-kiekon selkäranka.

Kysymys on lähinnä se, miten Pennanen on osannut sopeuttaa prosessiaan maajoukkuetoimintaan, joka eroaa paljon seurajoukkuearjesta.

Merkittävää osviittaa antaa tuleva harjoitusottelu, ainoa sellainen ennen MM-kisoja. Suomi kohtaa keskiviikkoaamuyöstä Yhdysvallat.

 

EElmo on UUDISTUNUT!

Tilaa Elmo  edulliseen

tarjoushintaan

4 kk 35 e  

– saat  huippuluettavaa kotiin

kannettuna joka kuukausi.

Tai osta joulukuun Elmo

irtinumerona tai lue se diginä

 Lehtikuussa.