Nuoret Leijonat MM-finaaliin sellaisella esityksellä, että Kanadakin on täysin kaadettavissa

JääkiekkoU20MM

Nuoret Leijonat MM-finaaliin sellaisella esityksellä, että Kanadakin on täysin kaadettavissa

Suomi eteni alle 20-vuotiaiden MM-kisojen finaaliin Kanadaa vastaan kaatamalla Ruotsin 1-0. Samuel Savolainen oli vakuuttunut joukkueen esityksestä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.8.2022 | KUVAT Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Nuoret Leijonat otti ja meni 1-0-voitolla Ruotsista MM-finaaliin. Samuel, millaisella esityksellä?

Erittäin vakuuttavalla puolustamisella. Joukkueessa ei ollut ainuttakaan vapaamatkustajaa tai pelin välistävetäjää, vaan nyt kentällä nähtii todellinen joukkue. Ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa joukkue näytti juuri sellaiselta tiiviiltä porukalta kuin pitää. Jäähykuri oli hyvä, jänne kesti 60 minuuttia ja joukkue pelasi yhteen. Joukkue vaikutti siltä, että se oli joka solulla mukana eikä joukon jatkona ollut yhtään heikkoa lenkkiä.

Ja on tietysti nostettava päävalmentaja Antti Pennasen kova veto laittaa Juha Jatkola MM-välierässä maaliin. Se osoittautui huippuvedoksi, sillä Jatkola pelasi Suomen maalissa eleettömän ja loistavan pelin, vaikka koko ottelun mitassa Ruotsin hyökkäyspeli vaatimatonta olikin. Suomi oli erinomainen. Ja myös se, että alivoima tappoi Ruotsin pitkän 5-3-ylivoimapätkän.

Pennanen osasi tehdä aivan oikeat kokoonpanomuutokset ja suunnitelman tähän välierään ja se on sulka hänen hattuunsa. Ei tästä voi kuin hattua nostaa Nuorille Leijonille.

Miksi Suomi oli niin tyly Ruotsille?

Suomi oli selvästi panostanut kenttätasapainoon. Jos aiemmissa otteluissa välillä on vastaanotettu hyökkäyksiä hieman puolivillaisesti parilla miehellä, alla oli nyt ainakin neljä miestä. Tila ja aika otettiin Ruotsilta tylysti pois.

Mutta täytyy sekin sanoa, että Ruotsi oli myös tyly itselleen. Ruotsi oli aivan eksyksissä oman avauspelaamisensa kanssa, mikä tietysti oli Suomen hyvyyttäkin. Silti välillä tuntui, että kolmen kruunun leirissä oltiin niin solmussa, ettei tiedetty mitä pelivälineen kanssa pitäisi tehdä. Siihen hatuksi vielä puolivillaista karvausta ja lapsellista junnulätkämäistä tolppatrapia, niin Suomen oli helppo ottaa kuskin paikka ja pysyä siinä.

It’s IIHF U20 World Cup final: 1.54 for Canada, 5.20 for Finland to win the final. Play now!

Kaiken kaikkiaan tämä oli selvästi ehjin Suomen esityksistä tässä turnauksessa ja se on aina hyvä merkki, kun käyrä on nouseva. Tässä ottelussa otettiin iso askel eteenpäin. Moni palanen loksahti kohdalleen niin kokoonpanoasioissa ja pelillisesti viimeisellä hetkellä.

Suomi kohtaa MM-finaalissa Kanadan, mitä mieltä siitä ottelusta olet?

Se on selvää, että Kanada on se todellinen mittatikku Suomelle tässä turnauksessa. Siinä ottelussa Nuoret Leijonat mitataan todella, sillä suomalainen jääkiekko on niin kovassa tikissä, että maailmanmestaruutta odotetaan aiheestakin käytännössä joka kerta. Hopea tai varsinkaan pronssi tai nelossija eivät enää riitä.

Ja jos Nuoret Leijonat jatkaa tällaisella pelillä, intohimolla, heittäytymisellä ja sitoutumisella, kaikki on mahdollista. Jopa Kanadan lyöminen ja maailmanmestaruus. Kova haaste siitä kuitenkin tulee.

Uskotko, että päävalmentaja Pennanen tekee vielä kokoonpanomuutoksia MM-finaaliin?

En. Tämä jäällä ollut kokoonpano osti tällä esityksellä pääsylippunsa sunnuntaiaamuna Suomen aikaan pelattavaan finaaliin ja ansaitsee sen. En näe mitään syytä veivailuun, ellei kyse ole loukkaantumisista tai jostain sellaisesta.