Onko Erling Braut Håland heti tähti Manchester Cityssa vai rotaatiopelaaja?

Erling Braut Håland palaa synnyinsaarelleen ja vetää isänsä Alfien entisen seuran pelipaidan päälleen ensi kaudella.

Valioliiga

Onko Erling Braut Håland heti tähti Manchester Cityssa vai rotaatiopelaaja?

Erling Bruat Håland muuttaa Manchester Cityn pelaamista ensi kaudella, sillä norjalaisen tulon myötä City palaa 9-pallon aikaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 13.5.2022 | KUVAT All Over Press

Erling Braut Hålandin pitkäaikaiset siirtohuhut realisoituivat vihdoin siirtoon Manchester Cityn riveihin viiden vuoden sopimuksella. 60 miljoonaa euroa yhdestä Euroopan halutuimmasta hyökkääjästä on varsinkin nykymarkkinoilla naurettavan alhainen summa. Toki Hålandin sopimus on arvokas, mutta kuitenkin. Sopii ihmetellä, kuinka Dortmund ei saanut neuvoteltua Hålandille korkeampaa ulosostohintaa, mutta toisaalta tässä tilanteessa neuvotteluvaltit ovat olleet norjalaisella.

Seuravalinta ainakin vaikuttaa loistavalta, sillä vasta 21- vuotias norjalainen pääsee työskentelemään yhden maailman parhaan valmentajan alaisuudessa. Valintaa tehdessä Pep Guardiola painoi varmasti isosti Hålandin päätöksen vaakakupissa, sillä määrätietoinen ja kunnianhimoinen norjalainen halusi siirtyä pokaaleista pelaavaan absoluuttisella huipulla olevaan seuraan. Håland esimerkiksi jätti tuuliajolla olevan Manchester Unitedin nuolemaan näppejään, koska koki seuran olevan liian huonolla tolalla.

Thrilling Premier League weekend on cards – check all the odds at Expekt!

Guardiola on tällä kaudella saanut muovattua Cityn pelaamista monipuolisemmaksi kuin aiemmin ja kauden aikana Cityltä on nähty erilaisia ottelusuunnitelmia. Toki peruspalikat ovat pysyneet samoina, mutta esimerkiksi se, mitä tiloja Guardiola on halunnut hyödyntää vastustajia satuttaakseen, on ollut monipuolista. Näissä tilanteissa myös vastustajien mahdolliset heikkoudet on selvästi pyritty hyödyntämään mielestäni aiempaa aggressiivisemmin.

2-2-tasatulokseen päättynyt Liverpoolia vastaan pelattu Valioliigan spektaakkeli oi hyvä esimerkki Guardiolan kyvystä säätää joukkueensa pelitapaa. City pyrki iskemään Liverpoolin laitapuolustajien selustaan hyvin suoraviivaisesti laiturin hoitaessa Trent Alexander-Arnoldin taskussa. Samaan aikaan Cityn laitapuolustajat tekivät hyvin ajoitettuja pystyynjuoksuja syvyyteen. Toki Liverpoolin laitapuolustaminen näissä 2v2-tilanteissa oli huonoa, mutta Guardiolan yllättävä taktinen veto tuli Jürgen Klopin suojateille selvästi yllätyksenä.

***

Hålandin siirron myötä City siirtyy pelaamaan jälleen siten, että joukkueessa on aito keskushyökkääjä. Kun Agüeron ollessa iskussa, City takoi kovaa jälkeä, ja Håland pystyy monilta osin samaan kuin Agüero. City saa myös takaisin suoraviivaisen tavan edetä jopa maalipotkusta, jota he käyttivät paljon Agüeron aikana. Näistä Edersonin pitkistä maalipotkuista vastustajan korkean linjan taakse syntyi useampi maali ja maalitilanne kaudessa.

Peruslähtökohta Guardiolalla tulee varmasti olemaan hyökkäysmuoto 4-1-4-1, jossa laitapuolustajat ovat edelleen hyvin monipuolisessa roolissa, kuten João Cancelo tällä kaudella. Håland pelaa todennäköisesti vastustajan toppareiden tai topparin ja laitapuolustajan välissä. Kevin de Bruyne ja Bernardo Silva ovat puolestaan taskuissa.

Toki City voi hankkia lisää pelaajia kesän aikana, joten ensi kauden avauskokoonpanolla on turha tässä vaiheessa spekuloida sen enempää.

Erling Braut Haaland to score against Hertha BSC – check the odds at Expekt!

Tässä systeemissä yhtenä haasteena varsinkin näissä tiukoissa kärkiotteluissa on joukkueen tasapaino menetyksen jälkeen. Hyvässä tilanteessa Citylla on pallon alla yleensä kolmen puolustuslinja ja puolustava keskikenttäpelaaja, mutta sekin on suhteellisen korkea riskitaso esimerkiksi Liverpoolin kaltaista ja tasoista joukkuetta vastaan. Tosin City on kehittynyt näiden vaikeiden tilanteiden puolustamisessa ja onnistunut pienentämään vastustajien saamia vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Näissä tilanteista on keskeistä puolustaa eteenpäin rohkeasti ja ennakoida tilanteissa. Moni joukkue seisoskelee edelleen puolenkentän tuntumassa puolustuslinjansa kanssa ja vastustaja pääsee iskemään linjan edessä olevaan tilaan ja hyökkäämään siitä nopeasti puolella kentällä 3-4 pelaajaa vastaan. Manchester United on tästä hyvä esimerkki Harry Maguiren johdolla. Harvoin näkee Valioliiga- tasolla yhtä heikkoa päätöksentekoa puolustuspelaamisessa kuin Maguirella.

***

Cityn kenttätasapainoon liittyviä haasteita suurempi huolenaihe Hålandin siirrossa on se, mitä tapahtuu, jos Håland ei saa onnistumisia ja joukkueen peli alkaa takuta ysin kanssa pelatessa?

Guardiolan ja muiden maailman johtavien valmentajien valmentavat joukkueet ovat aina ennen kaikkea kollektiiveja, eikä kollektiivia uhrata yhden pelaajan takia. Toki hyvä valmentaja voi saada kollektiivin toimimaan yhden pelaajan hyväksi – kuten esimerkiksi Lionel Messin kohdalla –, mutta parhaat kollektiivit tuppaavat nykyään voittamaan yksilön varaan rakennetut joukkueet.

Cityn kannalta tilanne on siinä mielessä positiivinen, että joukkue sopeutuu erilaisiin formaatioihin ja joukkueella on Valioliigan levein materiaali. Hålandinkin on varmasti myös huilattava jokunen peli armottomassa pelitahdissa.

Guardiolalla on Hålandin varalle useampikin pelisysteemi mielessään, eikä sekään olisi yllätys, että näkisimme ensi kaudella taas jotain uutta ja ihmeellistä. On myös hyvä muistaa, että Manchester City oli sopinut Harry Kanen siirrosta Etihadille viime kesänä, mutta Tottenham blokkasi siirron. Näin Guardiola oli ajatellut pelata jo tällä kaudella perinteinen ysi joukkueessa.

Håland on pelaajana niin laadukas, että vaikka siirtoon liittyy aina omat kysymysmerkkinsä ja haasteensa, hän kyllä sopeutuu Manchester Cityyn ja Valioliigaan. Paine ei myöskään ole heti ehdoton, sillä Guardiola on ajanut uusia pelaajiaan sisään aina maltilla ja ensimmäinen kausi on ollut monelle nykyiselle joukkueen avainpelaajille sisäänajokausi rotaatiopelaajan roolissa.

Paineita helpottaa myös myös Hålandin maltillinen siirtosumma, sillä hänellä ei ole ison hintalapun taakkaa niskassaan. Esimeriksi Jack Grealish on saanut osakseen paljon kritiikkiä ensimmäisellä kaudellaan Cityssa, koska 100 miljoonan punnan pelaajalta odotetaan suurempia tekoja ja suurempaa roolia kuin mihin Grealish on Cityssa pystynyt.

Valioliigan ensi kaudesta tulee todennäköisesti mestaruus- ja kärkitaistelun osalta tasaisempi kuin tästä kaudesta. Håland antaa Citylle tässä mielessä vipuvartta ensi kauden mestaruutta ajatellen. Nähtäväksi jää, riittääkö se vipuvarsi kuitenkaan Mestarien liigassa, jonka City ja Guardiola haluavat niin epätoivoisesti voittaa.

Varmaa on se, että Hålandin kyvyt ja monipuolisuus jalkapalloilijana tullaan mittaamaan maksimaalisesti Cityssa ja Valioliigassa. Kyseessä on haaste, johon uskon norjalaisen olevan valmis ja Hålandin tähti tulee tuikkimaan jatkossa entistäkin kirkkaampana jalkapalloilevan maailman huipulla.