Ossi Virran nostaminen HJK:n päävalmentajaksi on todennäköisesti pelkkä tittelikikka

Miltä HJK ja sen peli näyttävät jatkossa? Siinä kysymys.

JalkapalloVeikkausliiga

Ossi Virran nostaminen HJK:n päävalmentajaksi on todennäköisesti pelkkä tittelikikka

HJK:n valmentajasekoilu näyttää eksoottiselta, mutta Joel Perovuon mukaan vielä tärkeämpää on se, miltä Klubin peli näyttää jatkossa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.1.2024 | KUVAT Juha Tamminen

HJK kertoi perjantaina odotetun uutisen Ossi Virran nostamisesta HJK:n päävalmentajaksi ja alun perin päävalmentajaksi nimetyn Ferran Sibilan siirtymisestä apuvalmentajaksi. Joel, pitääkö tässä kohtaa uskoa tiedotteen kirjainta vai onko Sibila kuitenkin käytännössä edelleen Klubin päävalmentaja?

Tässä varsin eksoottisessa sotkussa on oikeastaan kaksi isoa kysymystä.

Ensimmäinen on juuri tämä, miten HJK:n valmennus oikeasti järjestetään. Vastaako Virta todellakin HJK:n valmentamisesta samalla tavalla kuin päävalmentajat normaalisti vastaavat, vai onko kysymys siitä, että HJK:n on ollut pakon edessä jakaa tittelit uudelleen ja todellisuudessa valta ja vastuu ovat edelleenkin Sibilalla?

Itse olisin yllättänyt, jos Virta ja Sibila vaihtaisivat oikeasti käytännön tasolla roolejaan. Kannatan sinällään sitä järjestelmää, että päävalmentajalta vaaditaan tietty peruskoulutus valmentamiseen, mutta joku paperi seinällä ei tee kenestäkään hyvää tai huonoa valmentajaa. Valmentaja voi olla käynyt vaikka kaikki maailman valmennuskurssit, mutta se ei takaa sitä, että hän olisi huippuvalmentaja.

Tulevaisuus näyttää, miten HJK:ssa toimitaan ja miten hyvin HJK:n valmennuskolmikko toimii. Parhaimmillaan Virta, Sibila ja valmennustiimin kolmas jäsen, Óscar García Rodríguez, voivat muodostaa tittelisopasta huolimatta erinomaisesti toimivan valmennuskolmikon riippumatta siitä, miten vastuut todellisuudessa jakautuvat.

Pahimmillaan homma ei taas toimi. Itse olin alun perin huolestunut siitä, että Virta palkattiin jo kesällä silloisen päävalmentajan Toni Korkeakunnaksen avuksi kehittämään Klubin pelillistä prosessia ja organisoimaan hyökkäyspelaamista. Hän oli siis talossa ennen Sibilan palkkaamista, mikä on aina potentiaalinen riski. Optimaalisessa tilanteessa palkataan ensin päävalmentaja ja hän rakentaa itse oman valmennustiiminsä. Nyt toimittiin juuri toisinpäin.

Toinen ja oleellisempi kysymys on, mitä kentällä tapahtuu ja miltä Klubin peli näyttää. HJK:n tärkein haaste on kehittää nousta seuraavalle tasolle. Se vaatii toki onnistumista joukkueen rakentamisessa, mutta vähintään yhtä oleellista on se, miten HJK:n valmennusjohto pystyy kehittämään joukkueen pelillistä prosessia.

Tähän meillä ei ole vielä vastausta. Vasta kun HJK on pelannut muutaman harjoitusottelun, alamme nähdä suuntaviivoja siitä, mihin suuntaan Klubi on pelillisesti kulkemassa. Itse uskon edelleenkin, että Klubi valmistautuu tulevaan kauteen ja tulee myös pelaamaan Sibilan pelikirjalla, vaikka virallisesti päävalmentaja onkin Virta.

Pidin jo alun perin Sibilan valintaa rohkeana riskivetona Klubilta, mutta Sibilan valinnassa kiinnosti ja kiehtoi se, millaista Sibilan jalkapallo olisi käytännössä ja miten hän pystyisi viemään HJK:n pelillistä prosessia eteenpäin. Tämä kysymys kiehtoo edelleen.

Sibilan valintaprosessia voi kaikkineen pitää Klubin tasoiselta seuralta melkoisena sekoiluna, mutta lopulta lopputulos ratkaisee – ja sitä, millainen se on, emme vielä tiedä.

Siksi Klubin talven harjoitusotteluissa on todella suuri mielenkiinto. Kenen pelikirjalla Klubi pelaa ja mihin suuntaan sen prosessi kulkee ja miltä Klubin peli näyttää ensimmäisissä talvikauden otteluissa.

HJK:n uusi urheilujohtaja Vesa Mäki on saanut paljon kritiikkiä osakseen, vaikka hän on ehtinyt hoitaa uutta pestiään vain nelisen kuukautta. Miten tiukassa paikassa Mäki Klubissa on?

Eihän hänen tilanteensa ole helppo. Ari Virtanen antoi Hesarissa varsin rankan löylyn Mäelle ja jos Virtasen tiedot pitävät kaikilta osin paikkaansa, vaikea hänen kanssaan on olla eri mieltä.

Sibilan tapaus on yksi tapaus ja toinen on se, miten HJK on onnistunut siirtomarkkinoilla. Nyt signaalit ovat sellaiset, että Klubi, jonka pitäisi hallita Suomen markkinoita, on kärsinyt ilmeisesti muutaman yllättävän tappion suunnittelemissaan pelaajahankinnoissa.

Itseäni kiinnostaisi tietää, miten HJK on roolittanut pelaajahankinnoista scouttaamisen ja päättämisen. Onko homma ollut Mäki-vetoista vai mikä rooli myös Sibilalla on ollut? On helppo kuvitella, että Sibilan tietämys Veikkausliigan pelaajamarkkinasta on vielä ohuehko.

Tässäkin asiassa joudumme kuitenkin odottamaan. HJK tulevan kauden joukkue ei ole vielä koossa ja siksi liian pitkälle menevien julistusten kanssa on oltava varovainen. Sibilalla itsellään on varmasti omat verkostonsa ulkomailla ja sieltä voi tulla vielä muutama yllättävä nimi Klubiin – olettaen tietenkin, että Sibila käyttää Klubissa todellista päävalmentajan valtaa vaikka virallisesti päävalmentajan titteliä kantaakin Virta.