Oulun Lippo on pelillisesti jo Superin hännän tasoa, mutta Puijo on ykköspesistä

Markku Hylkilä on johtanut Lipon peliä kahteen eri otteeseen - ja siinä välissä Vimpelin Vetoa.

Pesäpallo

Oulun Lippo on pelillisesti jo Superin hännän tasoa, mutta Puijo on ykköspesistä

Oulun Lippo voitti Ykköspesiksen kärkiottelussa Puijon Pesiksen 2-0 (4-0, 3-1). Pekka Arffmanin mukaan Lippo olisi jo nyt Superin hännän tasoa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.6.2022 | KUVAT All Over Press

Ykköspesiksessä pelattiin maanantaina Kuopiossa mielenkiintoinen ottelu, jossa kohtasivat sarjan ennakolta kaksi vahvinta joukkuetta, Puijon Pesis ja Oulun Lippo. Pekka, miltä kahden kärkijoukkueen yhteenotto näytti?

Se näytti siltä, miltä Ykköspesiksen kahden kärkijoukkueen yhteenotto tällä hetkellä näyttää. Ottelussa oli useita hyviä suorituksia, mutta niiden vastapainona sisäpeli oli varsinkin toisella jaksolla varsin heikkoa. Eroja on toki taitotasossa ja taktisessa kypsyydessä Superin pelaajiin verrattuna, mutta otteita leimasi myös sellainen tekemisen varmuuden ailahtelu. Lyöntiratkaisut eivät olleet aina viimeisteltyjä ja esimerkiksi Puijo olisi voinut tehdä juoksun tai kaksi enemmän, jos kolmoselta olisi ymmärretty tai uskallettu lähteä rohkeammin.

Parasta ottelussa olivat molemmat lukkarit. Varsinkin Lipon Miika Keski-Petäjä pelasi jälleen erinomaisen ottelun ja voisi taitojensa ja taktisuutensa puolesta heittämällä pelata Superissa. Seeti Surakka oli myös terävässä iskussa, mutta hänellä on vielä matkaa Superin tasolle.

€100 free bet to baseball and pesäpallo at LeoVegas!

Positiivista ottelussa olivat myös Lipon kotiutuslyönnit. Ensimmäisellä jaksolla Marko Pelkosen 1-0-juoksu tuli hyvällä lyönnillä ja toisen jokerin, Aapo Hiltusen, kahden juoksun arvoinen kakkosluukkuun upotettu läpilyönti oli kanssa erinomainen lyönti. Sen sijaan Pelkosen toisen jakson 1-1-tasoitus neljännen tasoittavalla keskipompulla oli estettävissä ja myös Tapio Salon kahden juoksun arvoinen lyönti olisi pitänyt ulkokentän hoitaa.

Ehkä tiivistettynä pelin voisi paketoida siten, että Lipon pelaajien ja pelinjohtaja Markku Hylkilän kokemus ja laatu paistoivat juuri sen verran läpi, mitä numerotkin kertovat.

Entä jos perspektiivi pannaan Superpesikseen, koska tällä kaudella yksi Ykköspesiksen seura nousee varmuudella Superiin – ehkä jopa kaksikin. Riittävätkö Lipon ja Puijon pelillinen taso Superiin?

Lippo on ilman muuta laadukkain joukkue sarjassa ja suosikki nousemaan, mutta niin se on ollut joka vuosi kolmena vuonna peräkkäin ja nousu on kaatunut joka vuosi ratkaisevissa otteluissa riippumatta siitä, onko ratkaisevan ottelusarjan vastustaja tullut Superista tai Ykköspesiksestä. Sama haaste Lipolla on nytkin.

Jos Lipon materiaalia vertaa Superin seuroihin, se voisi jo nyt kamppailla materiaalinsa puolesta Superin heikompien seurojen kanssa sarjapaikasta. Joukkueessa on paljon pelaajia, joilla on kokemusta Superista ja sen lisäksi sillä on muutama laadukas avainpelaaja. Miika Keski-Petäjä ja Marko Pelkonen voisivat pelata hyvinkin jossain Superin keskitason joukkueissa ja kyllähän siellä on Ville-Pekka Jokisen, Jonne Luhtavaaran ja Harri Kolehmaisen johdolla useampikin pelaaja, jonka kanssa voisi lähteä Superiin. Myös lyöjäjokerikaksikko, Marko Pelkonen Aapo Hiltunen, on kovempi kuin monen Superin joukkueen lyöjäjokerit.

Menemättä sen enempää Lipon talousasioihin ja mahdollisiin lisenssikuvioihin, Liposta saisi 2-4 vahvistuksella joukkueen, joka voisi realistisesti ottaen säilyttää sarjapaikkansa ensi kaudella Superissa. Sitä korkeammalle tasolle on kuitenkin pitkä matka.

Lue myös: JymyJussien ja Lipon haastava tilanne uhkaa sotkea Superin nousu- ja putoamiskuvioita

Puijon tilanne on astetta haastavampi. Jos Puijo nousisi ja se haluaisi juurtua Superiin, nykyiseen joukkueeseen tarvittaisiin minimissään 4-6 uutta pelaajaa, jotka täyttävät Superin vaatimukset. Puijon ja Lipon etuna on, että ne molemmat ovat isojen kaupunkien ja opiskelukaupunkien seuroja, joten sinällään niissä voisi olla yllättävääkin vetoa pelaajien keskuudessa.

Puijo on sarjan toiseksi vahvin joukkue ja todennäköisesti se toinen loppuottelija. Kouvolan kakkosjoukkue on toki erittäin hyvin valmennettu joukkue ja pelaajat ovat pelanneet pitkään yhdessä. Kouvola on lähellä Puijon tasoa, mutta Kouvola ei voi nousta, koska sen ykkösjoukkue pelaa jo Superissa. Neljäs vahva joukkue on Hamina, mutta Haminassa ollaan vasta rakentamassa uutta tulemista ja siksi sen aika tulee ehkä ensi vuonna.

Puijollahan on varsin leveä materiaali ja he ovat peluuttaneet tällä kaudella jo 17 eri pelaajaa. Joukkueessa on joensuulais-, sotkamolais- ja siilinjärveläistaustaisia pelaajia, mutta että kukaan heistä ei ole pystynyt tekemään läpimurtoa Superin tasolle. Se kertoo, että puhutaan haastajatason pelaajista.

Toki osalla heistä on potentiaalia kehittyä vielä Superin tasoisiksi pelaajiksi, mutta kyllähän Puijon materiaali on tällä hetkellä Ykköspesis-joukkueen materiaali.

On myös mielenkiintoista nähdä, että jos Puijo ei nouse, mitä muutamille lupaavimmille pelaajille tapahtuisi. Esimerkiksi lyöjäjokeri Mikko Lukkari on sellainen pelaaja, joka tuskin pelaa ensi kaudella enää Ykköspesiksessä. Lukkari on Juha Niemen ja Jukka-Pekka Vainionpään tyyppinen jokeri, jolla on hyvä kumura. Toki Lukkari on vielä raaka marja, mutta hänen potentiaalinsa on pantu merkille jo nyt Superissa.

Oulun Lippo