Pekka Virta avaa, miksi Leijonat ei välttämättä jyrää tänään Norjaa kanveesiin

Leijonilla on allaan neljä tappiollista EHT-ottelua, joten Jussi Olkinuorakin on joutunut jonkun kiekon poimimaan selkänsä takaa.

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Pekka Virta avaa, miksi Leijonat ei välttämättä jyrää tänään Norjaa kanveesiin

Pekka Virta avaa, millä logiikalla Leijonat kehittää prosessiaan MM-kisojen alkusarjan aikana ja miksi heikompia maita vastaan jää voi olla nihkeää.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 13.5.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi aloittaa vihdoin MM-kisaurakkansa perjantai-iltana Norjaa vastaan. Pekka, mistä lähtökohdista otteluun lähdetään liikkeelle?

Täysin selvää tietysti on, että Leijonat on kotiyleisönsä edessä valtaisa ennakkosuosikki Norjaa vastaan. Ja kun Norjaa vastaan pelataan, suuren yleisön odotusarvo tietysti on se, että Leijonat jyrää Norjan yli murskalukemin.

Nyt on kuitenkin ymmärrettävä muutama asia. En tietenkään sulje pois sitä, että Suomi voittaa tämän ottelun suurinumeroisesti, mutta Leijonat lähtee MM-kisoissa aina pelaamaan prosessin mukaista jääkiekkoa, joka palvelee pelin hioutumista

Ottelut ennakkoon selvästi heikompia vastustajia vastaan tehdään turnauksen ja siitä haettavan lopputuloksen ehdoilla eikä yksittäisen ottelun ehdoilla.

Mitä tarkoitat tarkalleen ottaen?

Hyvän perspektiivin asialla antaa se, mitä tapahtui kultajuhliin päättyneissä Slovakian MM-kisoissa 2019. Suomi hävisi esimerkiksi Saksalle 2–4 ja voitti Ranskan 3-0 ja Tanskan 3-1, mutta voitti lopulta maailmanmestaruuden.

Numerot voisivat olla tällaisissa Norjan kaltaisissa otteluissa suurempiakin, jos Suomi lähtisi yleisöä miellyttääkseen voimakkaammin pelaamaan hyökkäyspelin kautta puolustuspelistä tinkien, mutta sellaista vaihtoehtoa ei ole, että lähdettäisiin rallattelemaan coast to coast -jääkiekkoa. Tärkeintä on saada näissä otteluissa näkyviin joukkueen viisikkopelin periaatteita, ketjukoostumuksia ja tutkapareja toimimaan, kehitettyä puolustajien parityöskentelyä ja vietyä erikoistilanteita eteenpäin muutamia seikkoja mainitakseen. Tulosten lisäksi näissä otteluissa oli ylipäätään tärkeää saada onnistumisia, sillä ne kaikki ovat prosessin kannalta tärkeitä elementtejä.

Boosted odds by LeoVegas! Finland & Slovakia both teams win their matches? Odds 1.70!

Siksi on ymmärrettävä, että esimerkiksi niukempi yhden tai kahden maalin voitto ei tarkoita Leijonien kannalta mitään katastrofia. Ja kuten Norjan liigassa valmentava ja Norjan valmennustiimiä tunteva Joni Puurula ElmoTV:n jutussa avasi, vastaan voi tulla rohkeasti pelaava eikä peruutteleva vastustaja.

Norjalla ei ole sellaista henkistä taakkaa illan ottelussa, että tappio olisi heille mitenkään katastrofi. Altavastaajalle tämä on mahdollisuus ja siksi lähtökohta pelin ennakko-odotusten suhteen on erilainen. Altavastaajalla on usein se ajatus ainakin tiedostamattomalla tasolla, että heillä on ottelussa vain voitettavaa, mikä näkyy helposti rentona ja rohkeana pelaamisena. Ennakkosuosikilla on taas periaatteessa vain menetettävää ja jos heidän ajatteluunsa siitä, että tämä ottelu voitetaan ilman muuta, saadaan särö aikaa, silloin ollaankin kriittisellä vyöhykkeellä.

Leijonien, kuten minkä tahansa joukkueen, haasteena kuitenkin aina on ihmismielen luomat odotusarvot ja se, että peli ei menekään jossain kohtaa niin kuin itse on etukäteen suunnitellut.

Mitä tässä ottelussa ei saisi Leijonien kannalta tapahtua?

Kun puhutaan kotikisoista ja sen mukana tuomiin paineista, on aina tietysti hyvä asia, että lumipallo lähtisi vyörymään heti oikeaan suuntaan.

Epävarmuus maalivahtipelissä, erikoistilanteiden tökkiminen, jäähyily ja ketjujen toimimattomuus voisivat aiheuttaa sen, että ottelusta tulee Leijonille hankala. Tasapeli tai jopa yllätystappio heikkojen EHT-kenraaliharjoitusten päälle voisivat aiheuttaa ympärillä olevaa negatiivisuutta ja muutostarpeita kenties ketjujen ja pelitavan muokkaamiselle, mikä olisi turnausprosessin edistämisen kannalta aina pieniltä osin pois.

Totta kai tänään pelataan tuloksesta ja onnistumisia pitäisi tulla. Mutta sellaista mahdollisuutta en usko lainkaan olevan, että Leijonat pelaisi jotain muuta peliä, kuten esimerkiksi päästä päähän juoksukilpailua. Leijonat tulee olemaan tiivis paketti, joka jauhaa ja jauhaa ja välttää yllätyksiä.

Itse asiassa kysymys ei ole tänään vain yhdestä ottelusta, sillä Leijonilla on edessään toinenkin mielenkiintoinen ottelu.

Viittaat ilmeisesti nyt NHL:n ensi yön kierrokseen?

Juuri niin. Joukkueeseen on jätetty vain kaksi paikkaa auki ja ensi yönä on mahdollista, että Dallas Stars putoaa ja sen myötä pihalla olisivat esimerkiksi Roope Hintz, Miro Heiskanen, Esa Lindell ja Jani Hakanpää. Lisäksi Carolinan ottelusarjassa Bostonia vastaan on enää seiskapeli jäljellä ja Floridankin sarja Washingtonia vastana ratkeaa viimeistään kahdessa ottelussa.

Kun MM-joukkueessa on vain kaksi paikkaa enää jäljellä, valistunut arvaukseni on, että NHL:stä haetaan yhtä puolustajaa ja yhtä hyökkääjää. Miro Heiskanen olisi ilman muuta ykkösvaihtoehto puolustajaksi ja hyökkääjäksi odotetaan yhtä kolmikosta Hintz, Sebastian Aho ja Aleksander Barkov. Ulkopuolisten on mahdoton tietää, ketkä pelaajista ovat kunnossa ja halukkaita lähtemään MM-kisoihin, mutta se on varmaa, että ne puhelut on jo soitettu ja Leijonien johtoryhmä tietää, mitkä pelaajat jäljellä olevat kisapassit leimaavat, jos tilanne sen mahdollistaa.