Perttu Hyvärinen ei kaunistele alkukauden kyntämistään: ”Tulokset eivät ole tyydyttäneet”

Perttu Hyvärinen pettyi vauhtiinsa Davosissa.

Maastohiihto

Perttu Hyvärinen ei kaunistele alkukauden kyntämistään: ”Tulokset eivät ole tyydyttäneet”

Perttu Hyvärinen uskoo, että uudenvuoden aattona alkava Tour de Ski on hyvää valmistautumista kauden päätavoitteeseen, MM-kisoihin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.12.2022

Perttu Hyvärisen maastohiihtokausi on ollut tähän mennessä kaksijakoinen. Muutamia hyviä sijoituksia on tullut maailmancupissa, mutta sitten on tullut myös kunnon kyntämistä. Eri tahoilla on jo heitetty kirpeääkin analyysiä miehen tilanteesta. On ihmetelty epätasaisuutta tuloksissa ja vapaan hiihtotavan sujumattomuutta.

”Varmasti kaikki analyysit pitävät paikkansakin ja kaikkia noita asioita pitäisi parantaa”, Hyvärinen hymähtää.

”Alkukausi on ollut haastava, eikä tulokset ole tyydyttäneet minua oikein millään tyylillä. En ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin.”

Hyvärinen, 30, on ollut virittelemässä kuntoaan reilut pari viikkoa Sveitsissä. Davosissa kisattiin myös maailmancupissa juuri ennen joulua. Siitä ei jäänyt juhlittavaa. Hyvärinen oli maalissa 32:s, eikä meno ladulla sujunut.

”Davosin kisa oli vaikea, mutta sen jälkeen on treeneissä ollut perusmeininkiä. Kovempaakin on vedetty. Kohta katsotaan mitä kisoissa saadaan seuraavaksi aikaiseksi.”

Edessä on tosipuristus. Seitsemän kilpailun Tour de Ski starttaa Sveitsin Val Müstairista, jossa hiihdetään lauantaina sprintit. Sunnuntaina on vuorossa perinteisen kympit.

”Hyviä yksittäisiä kisoja lähden Tourilla hiihtämään. Niiden kautta nähdään, miten kokonaisuus sitten muotoutuu. Yritän kyllä hiihtää kaikki mahdollisimman hyvin.”

Hyvärinen tähtää kuntoaan piikkiin MM-kisoihin Slovenian Planicaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Tourilla on tässä tärkeä tehtävä.

”Touri on aina aiempina vuosina nostanut hyvin kuntoani. Se on nytkin tarpeen. Kunto ei ole noussut alkukaudesta vielä tarpeeksi. Kohti Planicaa tässä hiihdellään.”

”Tourin formaatti toimii minulle. En tosin tiedä pidänkö siitä, mutta käytän sitä hyväkseni.”

Tour de Ski hiihdetään tänä vuonna Val Müstairissa, Oberstdorfissa ja Val di Fiemmessä. Hyvärinen valitsee suosikikseen Val di Fiemmen ladut Italiassa.

”Val di Fiemme on sellainen paikka, jossa kisat osataan järjestää hyvin. Se on varma paikka hiihtää ja siellä kisat ovat aina kovia. Siitä 15 kilometrin perinteisestä tulee aivan varmasti tosi kova.”

”Pitää seurata miten energiatasot pysyvät kohdillaan, ettei kisojen aikana tulisi floppaamista. Tuloskuntoon tässä pitäisi jo päästä. Se, että tärkeimmiltä matkoilta saan itsestäni nyt enemmän irti, on minulle ykkösjuttu.”