Pesäpallo sai uuden supertähden, joka on pesien välillä mykistävän nopea

Patrik Vartama on ollut yksi tämän kauden sensaatioista.

Pesäpallo

Pesäpallo sai uuden supertähden, joka on pesien välillä mykistävän nopea

Patrik Vartaman kohdalla ei tarvitse enää miettiä, jääkö hän keskinkertaisuuteen vai nouseeko hän suuruuteen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.8.2022 | KUVAT All Over Press

Pesäpallo on saanut tänä kesänä uuden supertähden – Kouvolan Pallonlyöjien Patrik Vartaman.

24-vuotiaan Vartaman potentiaali on tiedetty jo useamman vuoden ajan. Jokioisten Koetuksen kasvatti siirtyi kaudeksi 2017 Hyvinkään Tahkoon ja hän on siitä lähtien ollut isommissa kiikareissa. Myös hänen pelillinen kehityskäyränsä oli Hyvinkäällä lupaavasti nouseva – mutta ei kuitenkaan niin nouseva, mitä hänen potentiaalinsa olisi edellyttänyt.

Totesin vuosi sitten Vartaman tilanteesta, että hän oli urallaan tienhaarassa, josta käännytään joko suuruuteen tai jäädän keskinkertaisuuteen.

Vartama siirtyi yhdessä Teemu Nikkasen kanssa viime syksynä Hyvinkäältä Kouvolaan ja tällä kaudella Vartama on tehnyt sen, mitä häneltä on jo muutaman vuoden ajan odotettu: hän on noussut yhdeksi Superin parhaista pelaajista ja samalla Kouvolan tärkeimmäksi pelaajaksi yhdessä Matti Latvalan kanssa.

Nyt Vartama ei ole enää matkalla suuruuteen. Hän on jo sitä.

***

Vartamaa on pidetty aina ennen muuta loistavana ja potentiaalisena ulkopelaajana.

Sitä hän toki on. Vartama on ottanut Kouvolan kivikovassa ulkopelikoosteessa ulkokentän tärkeimmän pelaajan manttelin, joka pelaa aina siellä, missä tarvitaan kovinta kättä ja nopeinta heittoa. Vartama pelaa vaihtotilanteissa etulukijana, mutta hän on käytetty tiettyjen pelaajien kohdalla jopa pompun tappajana, lähinnä ykkösrajassa. Takatilanteissa Vartama pelaa syvintä pussia.

Lyö vetoa jalkapallon eurosarjojen voittajista – saat LeoVegasilta nyt ilmaisvedon ja erikoisbonukset!

Vartama on erinomainen ulkopelaaja. Hän liikkuu ja lukee peliä hyvin, ja hänen heittokätensä on viiltävä. Kysymys ei ole vain heiton voimakkuudesta, vaan heittoliikkeen nopeudesta. Pallo lähtee Vartaman tontilta kyselemättä sinne, minne sen pitääkin lähteä.

***

Se, missä Vartama on kuitenkin ollut viime kauden lopulla ja varsinkin tällä kaudella sensaatiomainen, on ollut sisäpeli.

Vartama oli toki aiemminkin nopea, mutta häntä pidettiin ja häntä istutettiin aina vaihtajan rooliin. Viime kesänä pesäpallopiireissä alettiin kuitenkin kohista myös Vartaman kiihtyvästä vauhdista. Kun Tahkon kärki ei tahtonut viime kaudella kulkea, Vartama siirrettiin ykköseksi ja sitten alkoi tapahtua.

Roihu or Virkiä? Pesäpallo or Baseball? Pick your €100 free bet and play at LeoVegas!

Myös tämän kauden Vartama aloitti Kouvolan kärkenä, mutta kauden edetessä Iiro Haimi on rakentanut Kouvolan kärjen uudelleen. Nyt Tommi Mäentausta avaa ja Vartama tulee hänen perässään kakkosena.

Vartama on mailassa monipuolinen ja taitava lyöjä, mutta se, missä hän on noussut tällä kaudella valtakunnan ykköseksi, on eteneminen. Toki Joni Rytköstä ovat vaivanneet tällä kaudella loukkaantumiset, mutta Vartama on joka tapauksessa vähintään samaa tasoa etenijänä kuin Rytkönen parhaimmillaan.

Vartama on huippunopea, mutta nopeus ei tee kenestäkään vielä huippuluokan etenijää, kuten tälläkin kaudella huippuaikoja kellottaneiden ja hehkutettujen juoksijoiden kohdalla on huomattu – tai ainakin olisi pitänyt huomata.

Vartama suuruus etenijänä syntyy nopeuden ja etenemistaidon yhteissummasta. Vartama on loistava pesiltä lähtijä ja hänellä on paljon puhuttua pelurin silmä, joka näkyy siinä, millaisilla lyönneillä ja miten hän menee kentälle – ja miten hän etenee pesien välillä. Siksi ei ole yllätys, että Vartama johtaa tällä hetkellä Superin etenijätilastoa 44 tuodulla juoksulla.

Myös uuden päätehtävänsä mailassa, ykkösvaihdon, Vartama on purkanut 73,42 prosentin tehoilla.

***

Vartamalta puuttuu edelleen kaikista Tuomas Jussilan ja Niko Korhosen kaltaisten kovimpien ja kokeneimpien huippupelaajien tasaisuus ja varmuus. Loistopelien vastapainoksi hänelle sattuu edelleen mustia päiviä mailassa ja ulkonakin palloja menee vielä helposti räpylän alta tai hän haistelee tilanteita liiankin innokkaasti.

Oleellista Vartamassa on kuitenkin se, että hän alkanut oikeasti ulosmittaamaan omaa potentiaaliaan. Ulkopelissä hän voi kokemuksen myötä vielä selvästi kehittyä, mutta sisällä ja etenkin etenijänä aletaan lähestyä jo maksimeja. Suurin kehityskohde Vartamalla on huonojen päivien ja virheiden karsiminen.