Pohjoismaiden kaikkien aikojen jalkapalloilija on väsymätön taikuri ja akrobaatti
Zlatan Ibrahimović on kaikkien aikojen paras pohjoismaalainen jalkapalloilija. Siitä ei ole kahta sanaa. Tässä myös muut TOP10-valinnat.
@JukkaRonka
1. Zlatan Ibrahimović
Maaginen ruotsalaislegenda, jonka ura huipulla jatkuu edelleen – 40-vuotiaana. Tehnyt yhdeksässä eri seurassa pelaamissaan 850 ottelussa 509 maalia ja sen päälle 62 maalia 120 maaottelussa. Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon ohella ainoa yhä aktiivipelaaja, joka on tehnyt urallaan yli 550 maalia. Voittanut Ajaxissa, Interissä, Barcelonassa, AC Milanissa ja PSG:ssä yhteensä 11 kertaa liigamestaruuden. Sen lisäksi juhli kahdesti mestaruutta Juventuksessa, kunnes mestaruudet vietiin pois Calciopoli-skandaalin takia. Atleettinen ja akrobaattinen taikuri, tehnyt lukemattoman määrän häikäiseviä maaleja. Muuttanut pelaamistaan iän myötä, minkä takia ura jatkuu edelleen maailman huipulla.
2. Gunnar Gren
Ruotsin sodanjälkeisen sukupolven lahjakkain pelaaja, jonka suuruus ja taitavuus pelaajana ei löydy tilastoista vaan kentältä. Ilmiömäinen pelintekijä, Il Professore, joka muodosti yhdessä Gunnar Nordahlin ja Nils Liedholmin kanssa legendaarisen Gre-No-Lin kolmikon. Pelasi uransa parhaat vuodet AC Milanissa, Fiorentinassa ja Genoassa. Olympiavoittaja 1948, MM-hopeamitalisti 1958.
3. Michael Laudrup
Tanskalaisen jalkapallon suurin ja rakkain lapsi, joka oli Johan Cruyffin luoman 1990-luvun alun Barcelonan tähtijoukkueen johtavia pelaajia. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja ja pelintekijä. Voitti Barcelonassa Euroopan cupin 1992 ja neljä peräkkäistä La Ligan mestaruutta 1991–1994, kunnes siirtyi Barcan kannattajien järkytykseksi Real Madridiin, jossa voitti heti avauskaudellaan viidennen peräkkäisen La Ligan mestaruuden. Voitti liigamestaruuden myös Juventuksessa ja Ajaxissa. Tanskan vuoden 1986 MM-unelmamatkan suurin sankari. Riitautui Richard Møller Nielsin kanssa ja vetäytyi Tanskan maajoukkueessa marraskuussa 1990. Møller Nielsen tarjosi Laudrupille paikkaa vuoden 1992 EM-kisajoukkueessa, mutta tämä päätti jatkaa lomaansa, koska ei uskonut yllättäen EM-kisapaikan saaneen Tanskan mahdollisuuksiin.
4. Gunnar Nordahl
AC Milanin kaikkien aikojen maalitykki ja Ruotsin sodan jälkeisen sukupolven suurimpia tähtipelaajia. Teki AC Milanissa 257 liigaottelussa 210 ja on edelleen Milanin kaikkien aikojen maalintekijä. Pelasi myös AS Romassa. On Serie A:n kaikkien aikojen maalintekijätilastossa 225 maalillaan kolmantena Silvio Piolan ja Francesco Tottin jälkeen. On myös huimalla 0,77 maalin ottelukohtaisella maalimäärällään Serie A:n kaikkien aikojen tehokkain viimeistelijä. Olympiavoittaja 1948, mutta maajoukkueura päättyi AC Milan-siirron myötä, sillä Ruotsin Jalkapalloliitto ei valinnut ammattilaispelaajia maajoukkueeseen. Vaikka linja muuttui, Nordahl ei koskaan palannut takaisin maajoukkueeseen.
5. Peter Schmeichel
Legendaarinen tanskalaismaalivahti, joka oli parhaimmillaan maailman paras maalivahti. Tanskan vuoden 1992 Euroopan mestaruuden yksi avaintekijöistä. Pelasi uransa parhaat vuodet Manchester Unitedissa. Voitti kultaisella 1990-luvulla viisi Valioliigan mestaruutta, kolmesti FA Cupin ja kaiken kruunuksi Mestarien liigan kuuluisalla triplakaudella 1998–1999. Pelasi Tanskan maajoukkueessa 129 maaottelua ja teki jopa yhden maalin – rangaistuspotkusta Belgiaa vastaan 2000.
6. Jari Litmanen
Kaikkien aikojen suomalaispelaaja, joka oli Ajaxin 1990-puolivälin tähtijoukkueen paras pelaaja. Johti Ajaxin Mestarien liigan voittoon 1995 ja vuotta myöhemmin jälleen finaaliin. Siirtyi neljän Hollannin mestaruuden jälkeen Barcelonaan kaudeksi 1999. Samalla seurajoukkueura kääntyi laskuun, jota vauhditti jatkuvat loukkaantumiset. Oli kuitenkin Suomen maajoukkueen kantohirsi vielä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen.
7. Kurt Hamrin
Ruotsin kultakauden suuria tähtipelaajia, MM-hopeamitalisti 1958. Huippunopea ja teknisesti taitava oikea laitahyökkääjä, joka teki driblaamisesta taidetta. Fiorentinan legendoja, pelasi vuosina 1958–1967 Violassa 289 Serie A:n ottelua, joissa teki 150 maalia. Ura Italiassa kesti 25 vuotta, jona aikana Hamrin pelasi Juventuksessa, Padovassa, Fiorentinassa, AC Milanissa ja Napolissa yhteensä 400 liigaottelua, joissa iski 190 maalia.
8. Allan Simonsen
Hieman varjoon jäänyt tanskalaishyökkääjä, joka oli kolme Bundesliigan mestaruutta 1970-luvulla voittaneen Borussia Mönchengladbachin tähtipelaaja. Valittiin vuonna 1977 Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi, Ballon d’Orin, voittajaksi. Siirtyi Mönchengladbachista Barcelonaan ja vaikkei Barca ollutkaan suuruutensa voimissa, Simonsen oli yksi joukkueen kantavista pelaajista. Pelasi 55 kertaa Tanskan maajoukkueessa, mutta oli jo sivuraiteella vuoden 1986 MM-kisoissa.
9. Sami Hyypiä
Voikkaan Pallo-Peikkojen kasvatti, joka nousi maailmanluokkaan Liverpoolissa vuosina 1999–2009. Oli vuosikausia Liverpoolin johtava toppari. Jari Litmasen ohella ainoa Mestareiden liigan voittanut suomalaispelaaja. Voitti Mestarien liigan lisäksi kahdesti FA Cupin ja Englannin Liigacupin sekä kerran UEFA Cupin. Pelasi yhteensä 464 ottelua Liverpoolissa.
10. Henrik Larsson
Ilmiömäinen maalintekijä, joka pelasi uransa parhaat vuodet Celticissä, jossa teki 221 liigaottelussa 174 maalia. Siirtyi kesällä 2004 Barcelonaan, mutta ensimmäisen kauden sotki loukkaantumiset ja toisellakin rooli oli vähäinen, vaikka tekikin kauden aikana 10 maalia La Ligassa. Oli erittäin arvostettu pelaaja Barcelonassa muiden pelaajien ja kannattajien keskuudessa. Kruunasi kaksi Barca-vuottaan tekemällä esityön Barcelonan molempiin maaliin 2–1-voitossa Arsenalista Mestarien liigan finaalissa 2006. Pelasi Ruotsin maajoukkueessa kolmet MM- ja kolmet EM-kisat.