Puheet Ägä-cupista ja muut Konferenssiliigan vähättelyt kertovat ymmärtämättömyydestä

Roope Riski on ollut yksi HJK:n kantavia voimia tällä kaudella myös eurokentillä.

Jalkapallo

Puheet Ägä-cupista ja muut Konferenssiliigan vähättelyt kertovat ymmärtämättömyydestä

HJK kohtaa torstaina Bolt Arenalla kauden viimeisessä Konferenssiliigan kotiottelussa Alashkertin. Kaikki eivät ymmärrä kuitenkaan ottelun arvoa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 25.11.2021 | KUVAT All Over Press

Bolt Arenalla on torstai-iltana vielä mahdollisuus nähdä suomalaista eurofutista livenä, kun HJK isännöi armenialaista Alashkertiä. HJK kohtaa kohtaa Alashkert-ottelun jälkeen vielä itävaltalaisen LASKin vieraissa. Sitten sen taival historian ensimmäisessä Konferenssliigassa on paketoitu.

Tunnelmaa latistaa jatkopaikan karkaaminen HJK:lta edellisellä kierroksella.

Vai latistaako?

Täysi kattaus HJK-Alashkert-otteluun Expektillä! 

HJK:n kohdalla näissä kahdessa pelissä on kyse muistakin asioista kuin jatkopaikasta. Puheet Ägä-cupista ja muu negatiivisuus Konferenssiliigan ympärillä ovat turhia ja kertovat ymmärtämättömyydestä.

Konferenssiliiga antaa suomalaisille joukkueille mahdollisuuden pelata enemmän kovia kansainvälisiä kilpaotteluita. Mikäli Konferenssiliigan lohkovaiheeseen pääsisi vuosittain joku tai jopa useampikin suomalainen joukkue, se antaisi niin pelillisesti kuin taloudellisestikin loistavan mahdollisuuden kehittyä suuremmaksi ja paremmaksi seuraksi.

Suomalaisjoukkueet eivät vain tarvitse eurocup-otteluita. Ne ovat välttämättömiä, jos haluamme kehittyä kohti muuta Eurooppaa ja pysyä niiden seurojen mukana, jotka näitä europelejä vuodesta toiseen pelaavat.

***

Siksi on myös absurdia vähätellä HJK:n saavutusta pelata näitä Konferenssiliigan pelejä, sillä suomalaisille joukkueille nämä mahdollisuudet ovat elintärkeitä. Ne asettavat pelillisen ja toiminallisen vaatimustason aivan uusiin korkeuksiin. Tämä syksy osoitti hyvin, kuinka haastavaa on samanaikaisesti pelata kahta sarjaa, europelejä ja Veikkausliigaa. Mutta jos muidenkin maiden joukkueet pystyvät siihen, myös suomalaisten joukkueiden on pystyttävä siihen.

Monet pelkäävät, että HJK karkaa lopullisesti nyt Konferenssiliigasta saamillaan rahoilla, mutta onneksi raha ei ole kaikki kaikessa tässäkään asiassa. Hyvin valmennettu joukkue on ensimmäisen asia, joka kannattaa laittaa kuntoon. Se mahdollistaisi kilpailukyvyn myös huomattavasti isommalla budjetilla operoivaa joukkuetta vastaan.

Siksi pelkojen sijasta odotan jatkossa todella kovaa kilpailua mestaruudesta, sillä Veikkausliigan mestaruus voi avata portin Eurooppaan aiempaa helpommin. Suomen kentillä on useampi hyvä prosessi käynnissä ja Veikkausliigassa on edelleen myös seuroja, joilta voidaan odottaa parempaa.

***

HJK:n on syytä nauttia näistä kahdesta viimeisestä pelistä ja pyrkiä vastaavaan suoritukseen kuin Kuopiossa Veikkausliigan päätöskierroksella. Konferenssiliigan lohkopeleissä kuti on Klubilla niin sanotusti jäänyt suurimmaksi osaksi piippuun. Joukkueen pelatessa paineettomassa tilassa olisi hyvä mahdollisuus huomata, ettei tämä Euroopassa pelaaminen nyt niin vaarallista ollutkaan.

Voi kuulostaa kovalta väitteeltä, mutta HJK:lla olisi riittänyt osaaminen mennä tästä lohkosta jatkoon. Hyvät tulokset näistä kahdesta viimeisestä pelistä olisivat siksi henkisesti todella tärkeitä.

Myös pelaajille nämä ottelut ovat arvokkaita ja jopa ainutlaatuisia kokemuksia, sillä kohtalaisen harva pelaaja pääsee urallaan pelaamaan edes karsintapelejä pääsystä Eurooppaan. Pelaajat tarvitsevat lisää rutiinia ja uskoa omaan tekemiseensä, jotta he ja sitä kautta koko joukkue voisi pärjätä kovissa paikoissa.

Toivottavasti jo ensi vuonna saamme taas nähdä ainakin yhden suomalaisen joukkueen eurokilpailun lohkovaiheessa ja pelaamassa siellä tasonsa ylärajalla. Sen pitäisi toki olla se normaali suoritus, mutta kuten tämä syksy osoitti, omalla tasollaan ja sen ylärajalla pelaaminen ei noin vain kovassa paikassa onnistu.

On kiinnostavaa nähdä, kuinka HJK onnistuu näissä viimeisissä peleissä. Varmasti seurassakin yksi tavoite jatkossa on esiintyä eri tasolla myös lohkovaiheessa.

Haasteen peleihin tuo valmistautuminen, joka HJK:lla ei ole ollut helpoin mahdollinen kauden jo päätyttyä. HJK ei ymmärtääkseni ole pelannut tämän kolmen viikon aikana harjoitusotteluita, mikä on hiukan erikoista siitä huolimatta, ettei jatkopaikkaan ole enää mahdollisuuksia.

Alashkert ja LASK ovat kuitenkin molemmat voitettavissa ja kotona Alashkert jopa murskattavissa.