Red Bull on taas suosikki, mutta kysymysmerkkejäkin löytyy: ”Saattavat hidastaa menoa”

Red Bullilla oli aihetta shampanjasuihkuun viime kauden päätteeksi.

Formula 1

Red Bull on taas suosikki, mutta kysymysmerkkejäkin löytyy: ”Saattavat hidastaa menoa”

Tekninen velho jää sivummalle ja viime kaudesta tulleet sanktiot vaivaavat. Silti Erkki Mustakari näkee, että Red Bull on etumatkalla muihin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.2.2023 | KUVAT All Over Press

Mestaritalli Red Bull Racing lähtee F1-kauteen erityisestä tilanteesta. Tiimi sai viime kaudella kulukaton ylittämisestä seitsemän miljoonan dollarin sakot ja lisäksi siltä vähennettiin kymmenen prosenttia aerodynaamisten osien testiaikaa tältä vuodelta.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, että Red Bull on silti varikon kärkiauto.

”Tuulitunneliajan vähentäminen on varmasti tuntunut jotenkin, mutta uskon silti, että se on vain pieni takapakki tälle tallille. He löytävät aina muita ratkaisuja ongelmiinsa ja ajattelevat Out of the Box -tyyppisesti.”

”Red Bull oli niin ylivoimainen viime kaudella, että siinä jäi muille myös paljon kiinni ottamista. Mielenkiintoista nähdä Bahrainin testeissä, ja sitten tietysti heti perään kauden avauksessa, missä talli nyt menee. Uskon, että jatketaan siitä, mihin jäätiin. Mercedekseltä odotetaan silti myös uutta tulemista Red Bullin kiusaksi”, Mustakari pohtii.

”Rahasanktiot saattavat hieman hidastaa tallin menoa, mutta kauden edetessä auton suorituskyky paranee tarvittaessa varmasti. Tässäkin talli tekee säätöjä sen kanssa, mihin rahaa laitetaan ja milloin.”

Tallipäällikkö Christian Horner on tehnyt haastatteluissa selväksi, että Pierre Wache on ottamassa isompaa roolia tallin teknisenä johtajana ja Adrian Newey, 64, ottaa enemmän aikaa toisiin projekteihin.

”Tämä on Red Bullille iso asia. Newey on todellinen tekninen velho ja vaikuttanut monen voittaja-auton takana.”

”Tallipäällikkö Hornerin mukaan Newey työskentelee jatkossa ainakin puolet ajasta muissa projekteissa. Yksi sellainen on Valkyrie Supercar -projekti. Newey on kuulemma soitettavissa paikalle, jos F1-ongelmia ilmenee.”

Red Bull voitti viime kauden valmistajien mestaruuden ylivoimaisesti Ferrariin nähden. Tallissa ajaa kaksi hyvin voitonhimoista kuskia, tuplamestari Max Verstappen ja haastaja Sergio Perez.

”Näiden kuskien välillä on ollut pientä hankausta, sillä molemmat haluavat niin kovasti näyttää ja voittaa. Tällaiset asiat ratkaistaan F1:ssä kuitenkin aina rahalla. Sergio Perezin sopimuksessa taitaa lukea pienellä – tai ehkä ei niin pienellä – präntillä, että tallin toinen kuljettaja päästetään aina käskettäessä ohi.”