Red Bullilta potkut saaneen Liam Lawsonin epäonnistumiselle oli looginen selitys

Liam Lawsonin viimeiseksi kisaksi Red Bullilla jäi sunnuntaina ajettu Kiinan GP.

Formula 1

Red Bullilta potkut saaneen Liam Lawsonin epäonnistumiselle oli looginen selitys

Red Bull vahvisti torstaina Liam Lawsonin siirtämisen RB:lle ja Yuki Tsunondan nostamisen hänen tilalleen Red Bullille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.3.2025 | KUVAT Red Bull Content Pool

Red Bull vahvisti torstaina nostaneensa Yuki Tsunodan Liam Lawsonin tilalle Red Bullin toiseksi kilpakuljettajaksi. Lawson ehti ajaa Red Bullilla vain kaksi osakilpaa ennen potkujaan.

Lawsonin F1-ura ei kuitenkaan ainakaan vielä päättynyt, sillä hän perii Tsunodan paikan Red Bullin kakkostallissa RB:llä.

”Jos Red Bullilla ei olisi ollut kakkostallia ja Lawson olisi heitetty kokonaan ulos F1-sirkusta, silloin hänen uransa formula ykkösissä olisi ollut aika pitkälti ohi. Nyt hän saa vielä ainakin muutaman kilpailun aikaa näyttää, onko hänestä F1-kuljettajaksi. Jos homma ei lähde rullaamaan, myös RB joutuu miettimään hänen heittämistään yli laidan”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari sanoo.

Lawsonista kohistiin viime ja toissa kaudella, kun hän pääsi ajamaan Red Bullin kakkostallin autoja yhteensä 11 kisassa. Kauden päätteeksi Red Bull palkkasi hänet tallinsa toiseksi kuljettajaksi Sergio Perezin paikalle.

Mustakarin mukaan Lawson kaatui ennen muuta kokemattomuuteen.

”Pohjasyy hänen ongelmiinsa Red Bullilla oli, ettei hän saanut autonsa säätöjä sellaiseksi, että hän olisi luottanut menopeliinsä täydellisesti.”

”Kun mutkiin tullaan 300 kilometrin tuntivauhdilla eikä luottamus autoon ole täydellinen, silloin jarrua painetaan hieman liian aikaisin ja kaasulle hypätään hieman liian myöhään. Vaikka kysymys on yhden mutkan kohdalla ohuen ohuesta marginaalisesta erosta, tämä luottamuksen puute kasvaa lumipallon lailla jokaisessa mutkassa.”

”Aiemmin nämä ongelmat oli helppo korjata sillä, että testejä saatiin ajaa ilman rajoituksia. Esimerkiksi Heikki Kovalaisella oli ennen ensimmäistä F1-starttiaan takanaan 70 000 testikilometriä. Lawson ehti ajaa Red Bullin autolla vain satakunta kierrosta tämän vuoden talvitesteissä ja sitten piti hypätä jo Red Bullin sarvissa isoon kaukaloon.”

”Kun Lawson ei luottanut autoonsa, hän ei luottanut enää itseensäkään. Varmasti tilanne olisi aikaa myöten muuttunut paremmaksi, mutta Red Bullilla ei ollut varaa jäädä odottamaan Lawsonia, sillä Red Bull menetti Sergio Perezin heikkojen esitysten myötä jo viime kaudella valmistajien maailmanmestaruuden, vaikka Max Verstappen vei neljännen kerran peräkkäin kuljettajien mestaruuden.”

Mustakari uskoo, että Tsunodalla on paremmat mahdollisuudet onnistua Red Bullilla kuin Lawsonilla.

”Tsunodalla on takanaan jo neljä täyttä kautta formula ykkösissä ja 89 kisastarttia. Hänellä on tätä kautta selvästi parempi tuntuma formula ykkösiin ja ennen kaikkea auton säätämiseen. Hän on osoittanut olevansa myös henkisesti vahva kuljettaja ja uskoisin, että hän kestää paineita ja epäonnistumisia paremmin kuin Lawson, jonka itseluottamus oli Kiinassa jo täysin kateissa.”

”Red Bullilta oli myös looginen veto nostaa Tsunoda Lawsonin paikalle ennen seuraavaksi ajettavaa Japanin kisaa, sillä Tsunoda tuntee Suzukan radan läpikotaisin ajettuaan siellä jo paljon ennen F1-uraansa. Tämäkin helpottaa oikeanlaisten säätöjen löytämistä.”

Mustakari ei usko Tsunodan nousevan kuitenkaan suoralta kädeltä voittavaksi kuljettajaksi.

” Tsunodan realistinen haarukka näissä ensimmäisissä kisoissa on olla aika-ajoissa sijoilla 8-12, mieluusti vielä TOP-kympissä. Kisoissa on toki enemmän muuttujia, mutta minitavoite olisi silti pitää lähtöruudun mukainen sijoitus tai parantaa sitä askeleen tai kahden verran.”

”Red Bull on edelleen yksi sarjan neljästä kärkitallista, mutta en vielä laskisi Tsunodaa tämän nelikon kärkeen. Mieluummin hän taistelee Mercedeksen Kimi Antonellin kanssa näiden neljän tallin hierarkiassa sijoilla 7-8.”

”Kovin haaste Tsunodalla on kuitenkin Max Verstappen. Me olemme nähneet, että Verstappenin tallikaverina ajaminen ei ole helppoa – enkä puhu nyt edes hollantilaisen ”miellyttävästä” luonteesta. Suurin haaste on se, että kun kahdella kuljettajalla on allaan samanlainen auto, silloin erojen vertaaminen on armotonta.”

”Tällaisessa tilanteessa hitaammalla kuljettajalla menee helposti yliyrittämiseksi, jolloin yritetään ajaa kovempaa, mihin auton kapasiteetti ja omat taidot riittävät. Se johtaa helposti virheisiin ja kolareihin, kuten Sergio Perezin kohdallakin nähtiin”, Mustakari sanoo.