Richarlison on kallis, mutta erittäin käyttökelpoinen ase Antonio Conten vallankumouksessa

Richarlison siirtyi Watfordiin kesällä 2017 ja vuotta myöhemmin Evertoniin. Nyt tie vie brasilialaisen Tottenhamiin.

JalkapalloValioliiga

Richarlison on kallis, mutta erittäin käyttökelpoinen ase Antonio Conten vallankumouksessa

Richarlison liittyy Antonio Conten vallankumoukseen Tottenhamissa. Jukka Rönkä pitää siirtoa erittäin kovana ja merkittävänä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.7.2022 | KUVAT All Over Press

Tottenham julkisti hankkineensa Brasilian maajoukkueen hyökkääjän Richarlisonin, 25, Evertonista. Jukka, miten kovasta hankinnasta kaupassa on kysymys?

Erittäin kovasta ja erittäin merkittävästä siirrosta. Vaikka 60 miljoonaa puntaa onkin tämän kesän hinnoilla todella kova siirtosumma, rahojen käyttäminen Richarlisoniin oli perusteltua. Hän on todella kovan kaliiperin ase Antonio Conten vallankumouksessa.

Pelaajien ostoihin liittyy aina omat riskinsä varsinkin silloin, kun pelaaja tulee eri maasta ja eri sarjasta. Richarlison siirtyi Englantiin jo viisi vuotta sitten ja hän on nähnyt ensin Watfordissa ja nyt neljän vuoden aikana Evertonissa, mistä Valioliiga on tehty – ja Tottenham ja muut seurat ovat nähneet sen, miten Richarlison pystyy Valioliigan vaatimustasolla pelaamaan.

Siitä, olisiko Tottenhamin kiikarissa myös alun perin ollut Rapinha ollut parempi vai huonompi hankinta, on turha kinata. Molemmat ovat raskaansarjan jalkapalloilijoita ja molemmilla on vasta parhaat vuoden jalkapalloilijana edessä.

Mikä Richarlisonin rooli on Tottenhamissa?

Kun Tottenham varmisti paikkansa ensi kauden Mestarien liigassa, yksi Conten päätavoitteesta oli saada uusi hyökkääjä Harry Kanen tueksi ja tarvittaessa myös tuuraajaksi. Richarlison pystyy pelaamaan siinä roolissa, mutta hän on samalla paljon monikäyttöisempi pelaaja. Hänen lempipaikkansa on pelata vasemmalla sivustalla, josta hän leikkaa mielellään sisemmäksi ja käyttää erinomaista oikeaa jalkaansa maalipelotteena. Richarlison pystyy pelaamaan myös vasemmalla laidalla, keskemmällä, piikissä tai kärjen alapuolella. Tässä mielessä hän on Contelle erittäin arvokas pelaaja, joka mahdollistaa ryhmityksen ja roolituksen muuttamisen niin vastustajien mukaan kuin otteluiden aikana.

15.00 for Tottenham to win Premier League 2022/2023. Play now at LeoVegas!

Richarlison on peruskoulutukseltaan brasilialainen eli hän rakastaa yksi vastaan yksi -tilanteista ja driblaamista, mutta hän liikkuu pallollisena kuitenkin suoraviivaisesti ylöspäin ja pyrkii aina aiheuttamaan uhkaa. Hän on myös erittäin taitava syöttäjä ja keskittäjä. Richarlison teki neljän kauden aikana Evertonissa 43 liigamaalia eli hän on hyvinkin sellaisen 10-15 maalin mies myös Tottenhamissa – olkoonkin, että Tottenhamissa on kaksi Valioliigan ykköskorin viimeistelijää, Kane ja Mohamed Salahin kanssa viime kaudella Valioliigan maalintekijätilaston voiton 23 maalilla jakanut Son Heung-min.

Niin, tarkoittaako Richarlison tulo jonkun nykyisen Tottenham-tähden myymistä?

Varmasti Spursissa tapahtuu myös poistoja, mutta ne eivät missään tapauksessa koske etuhampaita. Tottenham pelaa ensi kaudella Valioliigan lisäksi Mestarien liigaa ja tässä mielessä Conte haluaa rakentaa joukkueen, jossa on jokaiselle pelipaikalle vähintään kaksi erinomaista vaihtoehtoa. Siksi Spursin palapeliä ei kannata arvioida pala palalta, vaan kokonaisuuden kautta. Son ja Richarlison eivät välttämättä pelaa jokaisessa ottelussa samaan aikaan ja varmasti heidän roolinsa vaihtelee myös silloin, kun he pelaavat samaan aikaan kentällä.

Tottenham on edelleen suurissa veloissa uuden stadionin rakentamisen suhteen, mutta nyt se on ostanut Richarlisonin 60 miljoonalla punnalla, Yves Bissouman 25 miljoonan punnalla ja lisää kauppoja on tulossa. Mistä Tottenham on löytänyt tällaiset rahat?

Ensimmäinen asia on tietenkin se, että Mestarien liiga tuo arviolta 60-100 miljoonaa puntaa uusia puntia seuran kassaan. Sen lisäksi Tottenhamin ottelupäivän aikaiset myyntitulot ovat Valioliigan suurimmat Arsenalin kanssa. Kun korona on toivon mukaan selätetty ja fanit pääsevät jälleen katsomoon, tämä tietää juuri tästä syystä valtavia tulovirtoja Tottenhamille.

Ja sitten kaiken päällä on Tottenhamin pääomistaja ENIC:in pumppaama 150 miljoonan punnan pääomittaminen, joka on lupa käyttää juuri joukkueen vahvistamiseen.

Tietenkin Tottenham ja sen omistajat pelaavat pokeria isoilla panoksilla, mutta tässä kohtaa suurempi riski olisi ollut olla sijoittamatta joukkueeseen lisää kuin sijoittaa siihen tämän mittaluokan rahaa. Tottenhamilla on Manchester Cityn ja Liverpoolin tasolle matkaa ja sen lisäksi myös Chelsea ja Arsenal ovat vahvistamassa joukkueitaan isolla rahalla. Pysyäkseen muiden kärkiseurojen mukana, Tottenhamin oli pakko investoida joukkueeseen. Muussa tapauksessa Antonio Conte olisi nostanut todennäköisesti kytkintä ja Tottenham olisi jäänyt katselemaan Manchester Unitedin kanssa suurten laivojen lähtöä merille.

Mitä siirtoja Tottenhamissa vielä kesän aikana tapahtuu?

Nyt siis sisällä ovat Richarlison, Yves Bissouma, Ivan Perišić ja Fraser Forster. Lisäksi Barcelonan topparin Clément Lengletin lainasiirto on pitkällä. Uskon myös, että Djed Spencen siirto toteutuu, vaikka Daniel Levy kinaakin vielä miljoonasta punnasta Middlesbroughin kanssa Spencen siirtosumman suuruudesta. Tämän jälkeen Spurs mitä ilmeisemmin etsii vielä yhtä Gleison Bremenin tasoista topparia. Puhutaan siis noin 30-35 miljoonan punnan topparista.

Jos tuon kokoluokan siirrot toteutuisivat, Spurs olisi ostanut silloin kesän aikana 6-7 uutta pelaajaa ja käyttänyt niihin rahaa 110-140 miljoonaa puntaa. Uskoisin, että sitten säppi menisi kiinni.

Darwin Nunez