Ruotsi näyttää, miksi vanhaa kunnon karvalakki-blokkia ei koskaan sovi aliarvioida

36-vuotias Sebastian Larsson on pelannut jo pitkälti yli 100 maaottelua Ruotsin väreissä.

EM2021Jalkapallo

Ruotsi näyttää, miksi vanhaa kunnon karvalakki-blokkia ei koskaan sovi aliarvioida

Ruotsi venyi maalittomaan tasapleiin avausottelussa Espanjaa vastaan. Voitto Slovakiasta heittäisi sen jatkopelien porteille.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 18.6.2021 | KUVAT All Over Press

Tasaisessa E-lohkossa nähtiin avauskierroksella kaksi yllätystä, kun Ruotsi venyi tasapeliin Espanjaa vastaan ja Slovakia päihitti punaisen kortin toisella jaksolla saaneen Puolan.

Slovakia oli Puolaa vastaan ongelmissa, mutta selviytyi voittajaksi onnekkaiden sattumien kautta. Joukkue siirtyi vasemman laiturinsa Robert Makin hienolla suorituksella 1-0-johtoon, mutta päästi nopeasti palloa liikutelleen Puolan toisen jakson alussa tasoihin. Toisen jakson alussa näytti, että Puola sahaa Slovakian rikki ja kulkee voittoon.

Toisin kävi, kun Grzegorz Krychowiak otti kaksi keltaista korttia ja ajettiin ulos 62. peliminuutin jälkeen. Tahtipuikko siirtyi Slovakialle. Voittomaali syntyi 69. minuutilla, kun Milan Skriniar jatkoi kulmapotkun vasempaan alanurkkaan. Voitto oli arvokas, mutta taustalla oli miesylivoiman antamat mahdollisuudet.

Ruotsi teki Espanjaa vastaan yhtä asiaa: puolustamista. Se puolusti, puolusti ja puolusti ja sai muutaman herkullisen maalipaikan vastaiskuistaan, muttei osunut. Totuuden nimissä Espanjan olisi pitänyt naulata ottelu paikoistaan, mutta Ruotsi pelastui tasapeliin. Espanja loi ottelussa reilusti yli kahden maalin odottaman, joten tuuria oli Ruotsilla mukana.

Toinen kierros ei ratkaise välttämättä lopullisesti mitään, mutta tämän ottelun voittaja ottaa herkulliset asetelmat viimeiselle pelikierrokselle.

Ruotsin blokki

Viktor Claesson tuli toisella jaksolla kentälle, kun Ruotsi pelasi maalittoman tasapelin Espanjan kanssa.

Ruotsi pelasi Espanjaa vastaan 4-4-2-muodostelmassa. Se joutui puolustamaan syvällä omalla kenttäpuoliskollaan Espanjan pallonhallintavaihetta. Ruotsi teki sen kuitenkin ihan kohtalaisen hyvin, vaikka Espanja rakoja ottelun aikana löysikin.

Kysymys laadukkaassa blokkipuolustamisessa ei ole vain siitä, että ollaan blokkimuodostelmassa. Sen sisällä on tehtävä kymmeniä oikeita ja intensiteettiä vaativia asioita, jos haluaa, että vastustaja ei pääse maalipaikoille.

Espanja-ottelussa Ruotsi teki esimerkillisesti sen, mitä Espanjan 4-1-4-1-muotoa vastaan piti tehdä. Hyökkääjäpari Marcus BergAlexander Isak paineisti Espanjan toppariparia ja peitti syötöt pelintekoalueella odottaneelle Rodrille erinomaisesti. Rodri syötti ottelussa vain 53 kertaa, eli ylivoimaisesti vähiten Espanjan seitsemästä alimmasta pelaajasta. Ruotsi ei päästänyt Espanjaa helposti arvokkaille alueille.

Laidoilla Ruotsin keskikenttä-laitalinkki-laitapakki-kolmikot puolustivat sinnikkäästi Espanjan laitapakki-kymppi-laitahyökkääjä-kolmikoita. Jos Espanjan pelaajat pysyivät positioillaan, löysivät ruotsalaiset helposti omat suorat vastustajansa. Jos Espanjan laitakolmikot tekivät rotaatioita, vaihtoivat ruotsalaiset suoria vastustajiaan aluepainotteisesti.

Kun pallo pelattiin laita-asetelmassa heikkoon asemaan, pyrki Ruotsi olemaan muotonsa sisällä aggressiivinen ja kääntämään pelkän etenemisen eston näiden triggereiden kautta riistoon tähtääväksi toiminnaksi. Ruotsilla on selvästi tiettyjä riiston triggereitä, jolloin palloa lähimmät pelaajat haluavat hanakasti pallon itselleen.

Vanhaa kunnon 4-4-2-muotoista ja aluepainotteista karvalakki-blokkia ei sovi aliarvioida, kun se on hyvin organisoitu. Toki on edelleen muistettava, että Espanja pystyi loistavalla pallonhallinnallaan luomaan riittävästi maalipaikkoja maalintekoon.

Slovakian 4-2-4

Ruotsi

Milan Skriniarilla ja Martin Dubravkalla oli syytä tuulettaa voittoisan Puola-ottelun jälkeen.

Slovakia-ottelussa Ruotsi saa vastaansa erilaisen haasteen.

Slovakia pelasi Puolaa vastaan itsekin samantyylisellä muodolla. Paperilla muoto oli 4-2-3-1, kun Marek Hamšík oli merkattu kymppipaikan pelaajaksi. Todellisuudessa Slovakia pelasi aika selvällä 4-4-2-muodolla, sillä hyökkääjä Ondrej Duda ja Hamšík pelasivat usein samoilla korkeuksilla. Puolustusmuoto oli selvästi jäsennelty 4-4-2:ksi suorine neljän linjoineen ja Dudan sekä Hamšíkin parityöskentelyineen.

Slovakian pelissä mielenkiintoista oli laitureiden roolit, jotka pelasivat jatkuvasti leveydessä haastaen sieltä kuljetuksilla vastustajan laitapuolustajia. Oikealla Sassuolon Lukás Haraslín ja vasemmalla Robert Mak olivat klassisia pystysuunnan viivahiiriä. Kun Slovakian laitapuolustajatkin pelasivat leveällä, niin Slovakian hyökkäys muoto oli 4-2-3-1:n sijasta oikeastaan todella leveä 4-2-4.

Tämä on Ruotsille viheliäinen asia. Ensinnäkin kentällä tulee olemaan paljon kaksinkamppailuita ja pelaaja vastaan pelaaja-asetelmia, koska hyökkäys-, ja puolustusmuodot ovat toistensa peilikuvia. Kumpikaan joukkue ei tee paljoa rotaatiota, joten samat kamppailuparit tulevat toistumaan läpi ottelun.

Kuinka Ruotsin laitapuolustajat pärjäävät Slovakian taitavien laitahyökkääjien kanssa? Ludwig Augustinsson saa vastaansa Haraslínin. Oikealla saattaa aloittaa Emil Krafth, jolloin hän saisi vastaansa Robert Makin. On päivänselvä asia, että Slovakian pelisuunnitelman ytimessä ovat heidän laitapelaajiensa ohitukset.

Kun 4-4-2 kohtaa 4-2-4:n, on luvassa todennäköisesti kevyellä tavalla kansaa viihdyttävä ottelu. Tullaan näkemään paljon vertikaalista jalkapalloa, kaksinkamppailuita ja vauhtia. Tämä voi sopia nopeajalkaisille slovakialaisille paremmin, kuin ruotsalaisille. Toki, tällaiseen pelin virtaan ruotsalaiset ovat kotoisissa sarjoissaan ja maajoukkueissaan tottuneet.

Asetelma voi muuttua, jos Slovakian päävalmentaja Štefan Tarkovič vetää joukkueensa kentälle 4-1-4-1-muotoon. Hän on käyttänyt 4-2-3-1:n ohella kyseistä muotoa.

Tähän perusteluna voisi olla se, että hän haluaa välttää pelaaja vastaan pelaaja-asetelmia ja saada keskikentän pohjansa tukemaan toppareitaan Ruotsin kärkiparia vastaan. Näin hän antaisi Ruotsin toppareille kaksi vastaan yksi-tilanteen omaa ainoaa hyökkääjäänsä vastaan, jolloin Ruotsi saisi hieman enemmän niin sanottua hidasta pallonhallintaa. Silloin pelin virta ei olisi ihan yhtä kaahaava, kuin jos molemmat pelaavat 4-4-2-muodoilla.

Tulosveikkaus: Ruotsi – Slovakia 2-1

Video

Roy Hodgsonin perintö Ruotsin jalkapallossa