Salahin jatkosopimus on Liverpoolin kesän kovin uutinen, vaikka hän romahtikin keväällä

Mohamed Salah pani viimeinkin nimensä Liverpoolin jatkosopimuspaperiin.

JalkapalloValioliiga

Salahin jatkosopimus on Liverpoolin kesän kovin uutinen, vaikka hän romahtikin keväällä

Mohamed Salah teki Liverpoolin kanssa uuden jatkosopimuksen. Jukka Rönkä pitää sopimusta kesän merkittävimpänä uutisena Anfieldilla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.7.2022 | KUVAT All Over Press

Liverpool julkisti Mohamed Salahin uuden jatkosopimuksen, joka ulottuu kesään 2025 saakka. Jukka, oliko jatkosopimus kaikkien käänteiden jälkeen yllätys?

Sanoisin, että pikemmin helpotus – niin Liverpoolille, Liverpoolin kannattajille kuin Salahille itselleen.

Salah puhui läpi kauden siitä, että hänen unelmansa on pelata uran viimeiset huippuvuodet Liverpoolissa ja päättää jopa koko uransa Anfieldilla. Tässä mielessä Salah sai, mitä hän halusi.

Liverpoolin kannalta Salahin jatkosopimus on myös massiivinen asia. Salah on ollut viimeiset vuodet yhdessä Manchester Cityn Kevin De Bruynen kanssa Valioliigan paras pelaaja ja vaikka Salah on jo 30-vuotias, hänen jaloissaan on ainakin vielä tuollaiset 3-4 hyvää pelivuotta jäljellä. Tässä mielessä Salahin jatkosopimus oli Liverpoolin kannalta ylivoimaisesti suurin ja tärkein uutinen tänä kesänä.

Liverpool to win Premier League 2023/2023? Check the odds at LeoVegas!

Salahin jatkosopimuksen merkitystä korostaa se, että Liverpool myi kesäkuussa Sadio Manén Bayern Müncheniin. Kahden ehdottoman kulmakivipelaajan menettäminen samana kesänä olisi ollut iso riski, mutta nyt kysymys Sanén myymisessä on enemmänkin joukkueen välttämättömästä uudistamisprosessista.

Miksi sopimuksen tekeminen venyi näin pitkään?

Kysymys oli rahasta. Salah vaati nykyisen palkkansa tuplaamista eli sen nostamista 400 000 puntaa viikossa. Liverpool on sen sijaan maltillinen maksaja, eikä halunnut lähteä maksamaan mitään tähtitieteellisiä palkkoja.

Uskon, että nyt päästiin jonkinlaiseen sopuratkaisuun. Salahin uusi sopimus liikkunee noin 300 000 punnan tasolla, ehkä hieman sen yläpuolella. Tuohon 400 000 puntaa viikossa en usko, ellei mukaan lasketa sitten kaikki mahdolliset ja mahdottomat bonukset, jotka tässä vaiheessa ovat vielä laskennallisia.

Mitä Salahin jääminen tarkoittaa Liverpoolin ensi kauden suhteen?

Liverpool on ilman muuta Manchester Cityn ohella suurin mestariehdokas Valioliigassa ja yksi niistä joukkueista, jotka voivat voittaa myös Mestarien liigan. Toki Liverpoolillakin on nyt enemmän muuttujia ja kysymysmerkkejä kuin muutamaan aiempaan vuoteen. Mané lähti ja hänen tilalleen hankittu Darwin Núñez on pelannut vasta yhden hyvän kauden Portugalin liigassa, joten Núñez on vielä tosipaikassa katsomaton kortti. Toki tilannetta helpottaa se, että Diogo Jota pelasi loistokauden ja on valmis hyppäämään isompaan ruutuun kuin päättyneellä kaudella, jos Núñezilla yhtään alkaa tökkiä.

Luís Diaz loisti loppukaudella siirryttyään tammikuussa FC Portosta, mutta hänenkin todellinen punnituksensa on vasta edessä. On eri asia loistaa yksittäisissä otteluissa, kun pelata tasaisen hyvin koko raskas kausi. Ennusmerkit ovat toki lupaavat, mutta katsotaan nyt kuitenkin ensi kausi ensin.

Ja totta kai Liverpoolia varmasti huolestuttaa Salahin itsensä hyytyminen kauden aikana. Hän teki helmikuun jälkeen 20 ottelussa kaikki kekkerit mukaan lukien vain neljä maalia. kun sitä ennen hän oli tehnyt 31 ottelussa 27 maalia. Varmasti Salahin kausi oli raskas Afrikan maiden mestaruusturnauksineen ja Liverpoolin tavoiteltua neljän pokaalin – Valioliigan, Mestarien liigan, Liigacupin ja FA Cupin – voittoa jokaisessa kisassa viimeiseen päätyyn saakka, mutta eihän tuo käyrä kauniilta näyttänyt.

Darwin Nunez