Sauber kahlaa – ”Bottas olisi voinut jäädä kotisohvalle huilimaan”

Valtteri Bottaksen kausi käy kokoajan vaisummaksi. Sauberit jäivät sprintissä vikoille sijoille.

Formula 1

Sauber kahlaa – ”Bottas olisi voinut jäädä kotisohvalle huilimaan”

Max Verstappen ei antanut McLarenien häiritä, vaan kurvasi jälleen sprintti-voittoon. Valtteri Bottas hyytyi Saubereineen aivan hännille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.6.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Max Verstappen voitti Itävallan F1-sprinttikisan lauantaina. Hollantilaiselle antoivat radalla painetta molemmat McLaren-kuskit Oscar Piastri ja Lando Norris. Valtteri Bottas ei sen sijaan saanut hidasta Sauberiaan taisteluvireeseen ollenkaan. Sauberit hyytyivät kisassa kahdelle viimeiselle sijalle.

ElmoTV:n Erkki Mustakarin mielestä Bottas olisi voinut jäädä vaikka himaan kotisohvalle.

”Sauberin meno ei tunnu parantuvan sitten millään. Lähinnä käy kokoajan toisin päin. Talli kahlaa kautta läpi vetämällä toinen toistaan heikompia esityksiä ja päivittelemällä sitten tapahtunutta hämmästyneenä. Ehkä he oikeasti ovatkin hämmästyneitä?”

”Bottaksen autosta ei löydy nopeutta, jolla taistella enää edes best of the rest -sijoituksista. Sauber  on nyt pudonnut täysin hännille. Tässä kisassa Vale olisi voinut jäädä vaikka kotisohvalle huilimaan”, Mustakari murahtaa.

Sauberin pomo Alessandro Alunni Bravi yritti aiemmin selittää, että lyhyellä radalla yhden kierroksen nopeus ei heidän autossaan nyt riitä.

”Ei tuolla autolla ole mitään nopeutta. Ei yhdellä kierroksella, eikä pitkässä kisassakaan. Bottaksen sauma on nyt siinä, että näin lyhyellä radalla ei tarvita huippukuskeilta isoa virhettä, jotta rundi menee pilalle. Jos Bottas ajaa siis täysin virheettömän kisan, voi sijoitus sitä kautta nousta jopa muutaman sijan”, Mustakari pohtii.

Sprintti-formaatti ei ole koskaan ollut Mustakarin suosikki. Itävallan sprinttiä hän piti äärimmäisen tylsänä.

”Ensinnäkin koko kisa oli kuin huono mainospala sprintin puolesta. Kisassa oli vain kaksi merkittävää ohitusta. Muuten ajettiin sitten letkana 23 kierrosta. Kukaan ei ota suurempaa riskiä, ettei itse sunnuntain GP vaarannu.”

”Jos tätä kisamuotoa haluataan käyttää, kannattaisi siihen lisätä säpinäkohtia. Esimerkiksi pakollinen renkaanvaihto toisi jännitystä ja mielenkiintoisia tilanteita”, Mustakari ehdottaa.

”Nythän joku järkevä häntäpäässä olisi voinut vaikka ajaa sopivassa kohtaa kisaa varikolle, jättää sprintin kesken ja alkaa jo valmistautumaan GP:n aika-ajoon.”

Max Verstappen on voittanut kaikki kauden tähän mennessä ajetut kolme sprinttiä.

”Verstappen piti taas pintansa ja ohitustilanteessa näytti kylmähermoisuuttaan. Hän on kasvanut teräshermoiseksi kisaajaksi. Ennen hän sauhahti tämän tästä. Nyt uskon, että hänkin nauttisi, jos tiukkaa kisaamista olisi radalla vielä enemmän. McLaren tuo kyllä tervetullutta haastetta hänelle.”

”Myös tunteet alkavat pysyä nuoremmalla Verstappenilla kurissa. Isä on taas ottanut yhteen tallipäällikkö Christian Hornerin kanssa varikolla, mutta kuskin tekemisissä se ei näkynyt.”