Sekava PSG tekee Messistä ja Mbappestakin kuolevaisia

Taas päättyi Kylian Mbappen kausi Mestarien liigassa pettymykseen.

JalkapalloMestarien liiga

Sekava PSG tekee Messistä ja Mbappestakin kuolevaisia

Bayern marssi yli PSG:n Mestarien liigan pudotuspeleissä. Joel Perovuo pohtii, nähtiinkö keskiviikkona Lionel Messin viimeinen Mestarien liigan ottelu.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 9.3.2023 | KUVAT All Over Press

Lähtökohdat

Keskiviikon Mestarien liiga -illassa PSG oli veitsi kurkulla Bayernia vastaan vieraskentällä. Ensimmäinen osaottelu päättyi Bayernin 1–0-voittoon Pariisissa. Ranskalaiset joutuivat lähtemään otteluun ilman Neymaria, jota odottaa nilkkaleikkaus. Ennen ottelua Bayern oli siis suosikki menemään jatkoon epätasapainossa olevaa PSG:tä vastaan.

Ensimmäinen puoliaika

Ensimmäinen puoliaika oli odotetusti tarkkaa jalkapalloa, jossa kumpikin joukkue pyrki pelaamaan kontrollin kautta ja välttelemään vastustajan nopeita hyökkäyksiä. PSG onnistui ottelusuunnitelmassaan hyvin ensimmäisellä puoliajalla ja sai pidettyä hiukan tahmeasti sadekelissä esiintyneen Bayernin kurissa ja vähillä maalipaikoilla.

Lisähaastetta toi kapteeni Marquinhosin loukkaantuminen reilun puolen tunnin kohdalla. Ottelusta oli sivussa jo valmiiksi toinen toppari Presnel Kimbembe, joten PSG pelasi hyvin siipirikkoisella alakerralla kauden tähän saakka tärkeimmällä hetkellä. Joka tapauksessa PSG:n aktiivinen viiden pelaajan puolustuslinja keskikentän kolmikon avustuksella selvisi kunnialla välillä korkeista riskitasoista huolimatta.

Puhuin ennen otteluparia Bayernin maalivahti Yann Sommerin kovista paineista Manuel Neuerin korvaajana ja nostin hänen jalalla pelaamisensa esiin. Nyt se jalalla pelaaminen oli tarjota PSG:lle tasoituksen ottelussa. Tuossa tilanteessa nimenomaan paistoi epävarmuus pelata tuon kaliiberin paikassa kovan paineen alla.

Sommer ei katsonut olkansa yli ennen pallon vastaanottoa ja hänet päästiin yllättämään pimeältä puolelta. Seuraava päätös olisi tietenkin pitänyt olla pitkä pallo, mutta Sommerilla on varmasti takaraivossa Bayernin peli-identiteetti, jossa ei haluta roiskia palloa ylös. Näin ollen Sommer ajoi itsensä umpikujaan ja vain Matthijs de Ligtin loistava ennakointi tilanteessa pelasti joukkueen takaiskulta.

Bayern on ansainnut maineensa ja asemansa eurooppalaisen jalkapallon huipulla ja se on kotonaan varmasti yksi maailman kovimpia joukkueita. Thomas Müllerin haastattelu ottelun pressissä myös teki selväksi, miten itsevarma Bayern on ennen ottelua.

Niin tietysti voittajien kuuluukin olla.

Nyt kuitenkin vaikutti siltä, että Bayern kuvitteli ottelun sujuvan helpommin ja PSG pystyi yllättämään Bayernin ja aiheuttamaan ongelmia, joita saksalaiset eivät olisi halunneet hoitaa.

Toinen puoliaika

Toinen puoliaika alkoi räjähtävästi Bayernin saadessa pallon jo PSG:n maaliinkin. Tilanne oli paitsio, mutta Bayern tuli toiselle jaksolle kovalla intensiteetillä ja ranskalaisilla oli vaikeuksia saada ryhmitystään ylös omasta boksista.

Ratkaisun makua oli ilmassa jo reilun tunnin pelin kohdalla Marco Verrattin teknisen virheen jälkeen omassa boksissa, jossa Bayern loi hyvän 2v1 prässin Verrattia vastaan ja pääsi näin iskemään helposti pallon verkkoon.

Siipirikkoinen PSG alkoi hyytyä loppua kohti, eikä saanut merkittävää kiriä aikaan. Bayern tyylitteli lopussa taululle 2–0-lukemat ja toinenkin maali syntyi Verrattin pallonmenetystä seuranneesta hyökkäyksestä. Toki Joshua Kimmich otti tilanteessa myös loistavan riiston.

Analyysi

Tämä huippuottelu näytti jälleen kerran sen, että Lionel Messin tai Kylian Mbappen kaltaiset pallollisen pelin erikoismiehet tippuvat meidän muiden kuolevaisten joukkoon, jos joukkue heidän ympärillään ei ole organisoitu viimeisen päälle tai toimi saumattomasti.

Nyt PSG joutui tekemään liian monta kompromissia hyvää vastustajaa vastaan, eikä voittajasta ollut lopulta epäselvyyttä. Mbappe oli selvästi vielä puolikuntoinen Münchenin illassa ja se oli viimeinen niitti ranskalaisten kannalta.

Bayern meni siis ansaitusti otteluparista jatkoon ja PSG:n korpivaellus Mestarien liigassa sai jatkoa.

Näinköhän todistimme Messin uran viimeistä Mestarien liigan ottelua?