Suomalaisen jääkiekon kohukautta kehystää hieno hopeareunus

Tampereella myytiin paikallispeliin taas ei oota pitkään.

JääkiekkoLiiga

Suomalaisen jääkiekon kohukautta kehystää hieno hopeareunus

Kohusta kohuun syksyn ja talven seilanneella suomalaisella jääkiekolla hieno keulakuva. Se on kauden 2022–2023 Liiga, kirjoittaa Eetu Pennanen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 28.1.2023 | KUVAT All Over Press

Suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmät ovat retuperällä. Jääkiekkoliitto osoittaa johtajuusvajettaan niinkin vakavan asian kuin rasismin edessä. Jokereita pusketaan kohti Mestistä, vaikka harva edes tietää, mitä Jokerit juuri nyt on.

Edellä on mainittu vain muutama suomalaisen jääkiekon kiistatta kiusallisen vaikeista kipupisteistä. Siitä huolimatta tämä teksti keskittyy johonkin positiiviseen.

Positiivinen pirskahdus tottelee nykyään nimeä Liiga.

***

Siitä ei ole vielä kovin kauaa, kun hallit ammottivat tyhjyyttään koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Puheet tulevasta konkurssiaalloista olivat ehkä liioiteltuja, mutta kyllä seurat kovilla olivat.

Vielä viime kaudella oli hallien auettuakin ihmisillä havaittavissa tiettyä varovaisuutta yleisötapahtumia kohtaan. Nyt varovaisuus vaikuttaa olevan mennyttä.

Nyt kuitenkin kansa on löytänyt katsomoihin. Viikonlopun aikana viimeistä jakkaraa myöden täysiä tupia nähtiin niin perjantaina pelatussa Tampereen paikallisottelussa ja lauantaina Ässien kotiottelussa Ilvestä vastaan. Niin ikään lauantaina pelatussa klassikko-ottelussa Oulussa Kärppien ja Tapparan välillä oltiin myös todella lähellä täyttä tupaa.

Varsinkin Porin näytelmässä lähes tuhatpäinen Ilveksen kannattajajoukko näytti ja kuulosti todella vaikuttavalta.

Turussa yleisömäärä ylitti komeasti seitsemän tuhannen katsojan rajan. Myös muilla paikkakunnilla oikeastaan Mikkeliä lukuun ottamatta katsojanumerot olivat vähintäänkin kohtuullisia.

Perjantain ja lauantain yhdessätoista Liiga-ottelussa kävi yhteensä 55 039 katsojaa. Ottelua kohti Liigaa kävi siis viikonloppuna katsomassa noin 5004 silmäparia.

***

Mikä sitten saa ihmiset liikkeelle. Tärkein asia on luonnollisesti se, että tuote on kunnossa. Paljon parjatussakin Liigassa se pääsääntöisesti sitä on ollut.

Ennen kaikkea pelin taso on kovempi kuin pitkään aikaan. Tiivis pelaaminen luo kamppailutilanteita jokaiselle kaukalon alueelle. Intensiteetti on korkea.

Laadukasta peliä pelaavat myös laadukkaat pelaajat. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan, KHL:lle kävi niin kuin sille pitikin käydä, eli ulkomaalaispelaajat pääsääntöisesti lähtivät kohti Eurooppaa. Myös Liiga sai osansa. Moni seura rakensi kokoonpanon, millaisesta kotimaan kiekossa saatettiin vielä viime vuosina vain haaveilla.

Nyt näillä kokoonpanoilla mitellään tärkeistä asioista ainakin toistaiseksi riittävän tasaväkisesti. Molemmilla pudotuspeliviivoilla kapina on todella kova. Juuri nyt viisi joukkuetta näyttää käyvän taistelua vain yhdestä ainokaisesta, viimeisimmästä paikasta auringossa.

Esimerkiksi HPK:n taistelu juuri tuon viivan yläpuolelle on ollut huima. Todella repaleinen kokoonpano raapii Jarno Pikkaraisen johdolla käytännössä jokaisena iltana itsensä voittokamppailuun, vaikka taitovaje on raju.

Samaan aikaan suora puolivälieräpaikka on niin ikään kiven alla. Pelicans oli jo ennen JYP-voittoaan valumassa viivan alle, mutta hyppäsikin erojen ollessa olemattomat takaisin nelospaikalle. Kun Kärpät ja HIFK ovat tuloksellisesti heräilleet ja Ässätkin pelaa vahvasti, on kolmelle suoralle puolivälieräpaikalle tyrkyllä peräti kuusi joukkuetta.

Myös runkosarjan voitosta käydään hurja kisa Lukon, Ilveksen ja Tapparan välillä. Pelattavaa riittää siis jo ennen kauden huipennusta.

***

Liigassa tilanne on siis se, että käytännössä kaikilla joukkueilla SaiPaa lukuun ottamatta panokset ovat tapissa. Täydellisessä maailmassa SaiPakaan ei olisi vielä aloittanut tyhjennystään vaan koittaisi kynsin ja hampain pelastaa sarjapaikkansa.

Se riittää kuitenkin sarjajärjestelmäkeskustelusta. Juuri nyt Liiga voi paremmin kuin pitkään aikaan ja se on erinomainen asia suomalaiselle jääkiekolle.

Juttua korjattu 28.1. 22.25. Korjattu Kärppien ja Tapparan välisen ottelun yleisömäärä täydestä lähes täydeksi.