Suomella on vielä sauma EM-kisapaikkaan, mutta nyt kannattaa silmäillä jo matkaa Bosniaan

Daniel Håkans oli yksi Huuhkajien valopilkuista murheellisessa Slovenia-ottelussa.

HuuhkajatJalkapallo

Suomella on vielä sauma EM-kisapaikkaan, mutta nyt kannattaa silmäillä jo matkaa Bosniaan

Suomella on edessään kohtalonpäivä EM-karsinnoissa. Kazakstan-ottelun lisäksi kannattaa seurata tarkkaan, mitä Belfastissa tapahtuu. Tässä katsaus Suomen lohkoon ja mahdolliseen jatkokarsintaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.10.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Slovenia – 16 pistettä

Slovenialla on koossa 16 pistettä eli sillä on neljä pistettä Suomea enemmän. Kisapaikan suhteen ero on kuitenkin viisi pistettä, sillä jos Slovenia ja Suomi päätyisivät tasapaisteisiin, Slovenia olisi Huuhkajien edellä keskinäisten otteluiden maalieron perusteella ( 3-2).

Slovenia matkustaa tiistaina Pohjois-Irlannin vieraaksi, mikä on Suomen karsintahaaveiden kannalta ennakolta kriittisin Slovenian ottelu. Vaikka Pohjois-Irlanti on voittanut seitsemästä karsintaottelustaan vain kahdesti San Marinon ja se on menettänyt teoreettisetkin saumansa päästä kisoihin, tarkkaa puolustuspeliä pelaavan Michael O’Neillin miehistön yli ei voi kuitenkaan noin vain kävellä kotikentällä. Pohjois-Irlannin viidestä tappiosta kaksi on tullut Belfastissa joukkueen hävittyä kotiareenallaan 0-1 sekä Suomelle että Kazakstanille.

Marraskuussa Slovenia kohtaa ensin vieraskentällä Tanskan ja sitten kotikentällään Kazakstanin.

Jos Suomi voittaisi jäljellä olevat kolme karsintaotteluaan ja ottaisi niistä täydet yhdeksän pistettä, Slovenialla olisi edelleen vara hävitä Tanskalle, jos se voittaa Pohjois-Irlannin ja Kazakstanin – tai pelata kahdesti tasan jäljellä olevissa otteluissa.

Suomen kannalta minimitavoite Slovenian suhteen olisi, että Slovenia häviäisi yhden ottelun (esimerkiksi Tanskalle Kööpenhaminassa) ja pelaisi kerran tasapelin (esimerkiksi Pohjois-Irlantia tai Kazakstania vastaan).

Arvio: Slovenia voi menettää illalla pisteitä Belfastissa. Tasapelikin puhaltaisi Suomen kisahaaveet uudelleen liekkeihin, jos Huuhkajat itse voittaa samanaikaisesti Kazakstanin kotonaan. Slovenian tappio Belfastissa nostaisi liekkien korkeutta entisestään, sillä silloin Slovenian olisi pakko voittaa Tanska vieraissa – olettaen, että Suomi voittaa loput karsintaottelunsa.

Tanska – 16 pistettä

Edelleen lohkon suursuosikki. Kohtaa tiistaina vieraskentällä San Marinon ja marraskuussa ensin kotonaan Slovenian ja sen jälkeen vieraskentällä Pohjois-Irlannin.

Slovenian tavoin Tanskalle riittää jäljellä olevista otteluista Suomen pitämiseksi takanaan kaksi voittoa. Tanskalla olisi vara pelata vaihtoehtoisesti myös kaksi tasapeliä, sillä tasapisteissä Suomen kanssa Tanska menisi keskinäisten otteluiden vertailun perusteella kisoihin.

Tanskan kisapaikkaa oleellisempi kysymys onkin, tuleeko Tanskasta toisen kisapaikan ratkaisija. Kotivoitto Sloveniasta olisi Suomen kisapaikan kannalta käytännössä välttämätön palvelus Huuhkajille.

Arvio: Menee itse kisoihin heittämällä, mutta sen lisäksi se voi parantaa Suomen mahdollisuuksia päästä kisoihin voittamalla marraskuussa Parkenilla Slovenian.

Suomi – 12 pistettä

Suomi kohtaa tiistaina kotonaan Kazakstanin ja marraskuussa ensin kotonaan Pohjois-Irlannin ja sen jälkeen vieraissa San Marinon.

Suomen kannalta tilanne on se, että sen on käytännössä voitettava kaikki jäljellä olevat ottelunsa ja toivottava, että Slovenia tai Tanska menettäisi vähintään viisi pistettä.

Teoriassa kisapaikka olisi vielä mahdollinen, vaikka Suomi pelaisi tiistaina tasapelin – mutta vain teoriassa. Se edellyttäisi silloin minimissään sitä, että Tanska tai Slovenia ei lopuissa otteluissa kahta pistettä enempää. Näin voisi käydä esimerkiksi siten, että Slovenia häviäisi Pohjois-Irlannille ja Tanskalle vieraissa ja pelaisi kotonaan tasapelin Kazakstanin kanssa.

Tappio tiistaina ei katkaisisi vielä teoriaa, mutta silloin vaadittaisiin jo kahdeksatta ihmettä, sillä myös Kazakstan nousisi tavoittelemaan kisapaikkaa.

Tässä mallissa Suomen sauma olisi voittaa marraskuun molemmat ottelut, jolloin Slovenian pitäisi hävitä Pohjois-Irlannille ja Tanskalle sen olisi pakko pelata tasapeli Kazakstania vastaan – mutta tämän lisäksi San Marinon pitäisi pelata vähintään tasapeli Kazakstania vastaan vieraskentällä.

Arvio: Kisapaikka on edelleen mahdollinen, mutta se edellyttää minimissään kaikkien jäljellä olevien otteluiden voittamista. Realistisin rukous olisi silloin toivoa Tanskan voittoa Sloveniasta ja sitä, että Pohjois-Irlanti tai Kazakstan pelaisivat Slovenian kanssa tasan. Jos Slovenia voittaisi Pohjois-Irlannin ja Kazakstanin, Suomi ei voisi ottaa sitä enää kiinni.

Kazakstan – 12 pistettä

Kazakstanilla on myös edelleen mahdollisuus päästä kisoihin, mutta sen loppuohjelma on haasteellinen. Tiistaina se kohtaa Olympiastadionilla Suomen, jolle se hävisi jo aiemmin kotikentällään 0-1. Marraskuussa Kazakstan kohtaa ensin kotonaan San Marinon ja sen jälkeen vieraissa Slovenian.

Kazakstanin ainoa realistinen sauma kisapaikkaan on, että se voittaa kaikki kolme jäljellä olevaa karsintaotteluaan. Kazakstanilla on vaikeampi loppuohjelma kuin Suomella, mutta sillä on se etu puolellaan, että se kohtaa Suomen lisäksi vielä Slovenia, joten se voi viedä pääkilpailijoitaan pisteitä.

Jos – ja vielä kerran jos – Kazakstan voittaisi kaikki loput ottelunsa ja näin ollen myös Slovenian lohkon viimeisessä ottelussa, Slovenian olisi pakko voittaa Pohjois-Irlanti ja Tanska pitääkseen Kazakstanin takanaan.

Arvio: Vuori on sen verran suuri, ettei kiipeä kisoihin.

Jatkokarsinta

Ensi kesän EM-kisoihin menee karsintojen kautta 20 maata, minkä lisäksi Saksa pääsee kisoihin isäntämaana. Loput kolme paikkaa jaetaan Kansojen liigan perusteella järjestettävissä jatkokarsinnoissa.

Jos Suomi ei selviydy suoraan kisoihin, se pääsee varmuudella B-tason jatkokarsintaan. B-tasolla ovat Kansojen liigan perusteella sijoille 17-31 rankatut maat.

Jatkokarsinnoissa on kolme tasoa, A, B ja C. Kullakin tasolla pelataan ensin yksiosainen välieräottelu ja sen jälkeen yksiosainen finaali. Otteluparit ovat rankingin perusteella 1-4 ja 2-3. Välierät pelataan paremmin sijoittuneen maan kotikentällä. Finaalin pelipaikka arvotaan finalistien kesken.

Suomi sijoittui alun perin B-tason rankingissa viidenneksi, mutta Skotlannin selviytyminen kisoihin nosti Suomen neljän parhaan listalle.

Tällä hetkellä B-tason jatkokarsinnassa on vasta yksi varma maa, Bosnia-Hertsegovina.

Muut B-tason rankingin kärkimaat ovat tällä hetkellä Israel, Serbia ja Suomi. Israelilla, Serbialla ja Suomella on kuitenkin edelleen mahdollisuus päästä kisoihin karsintojen kautta, jolloin jatkokarsintoja täydennettäisiin seuraavaksi parhailla B-tason mailla. Lähimmät kolme maata rankingissa ovat Ukraina, Islanti ja Norja, joista Ukrainalla ja Islannilla on vielä mahdollisuudet päästä – ainakin teoriassa – EM-kisoihin myös karsintojen kautta.

Arvio: Jos Suomi joutuisi jatkokarsintaan siellä jo varmuudella olevan Bosnian kanssa, jäljelle jäisi kaksi muuta paikkaa. Serbia on tällä hetkellä omassa karsintalohkossaan toisena ja menossa suoraan EM-kisoihin. Israel on kolmantena, mutta sen kisapaikka näyttää epätodennäköiseltä. Jos Serbia menisi kisoihin suoraan, silloin neljäs maa B-tason jatkokarsinnassa olisi todennäköisesti Ukraina, joka on kolmantena samassa karsintalohkossa, jossa pelaavat Englanti ja Italia.

Jos jatkokarsinnassa olevat maat olisivat Israel, Bosnia, Suomi ja Ukraina, Suomi kohtaisi silloin 21. maaliskuuta jatkokarsintojen välierissä vieraskentällä Bosnian ja Israel kotonaan Ukrainan. Finaali pelataan 26. maaliskuuta.