Superpesis-valinnoista tarpeeton väittely, sillä Vimpelin valinta ei mennyt metsään

Viljo Sillanpää on joutunut hakemaan joskus palloja metsästä, mutta Hyvinkää on Vimpelille ehdottomasti parempi vastustaja puolivälierissä kuin Kitee.

Pesäpallo

Superpesis-valinnoista tarpeeton väittely, sillä Vimpelin valinta ei mennyt metsään

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.9.2020

Superpesis astui uuteen aikaan myös miesten osalta, kun keskiviikkona esitettiin ennakolta paljon puhetta herättänyt näytelmä, jossa runkosarjan kolme parasta joukkuetta pääsivät valitsemaan paremmuusjärjestyksessä välierävastustajansa.

Joensuu valitsi odotetusti Pattijoen ja Sotkamo yhtä odotetusti Seinäjoen. Ennakolta ja näköjään myös jälkeenpäin spekuloitiin eniten sillä, tekikö Vimpeli oikean ratkaisun valitessaan Hyvinkään, kun vaihtoehtona olisi ollut Kitee.

Tältäkin osin valinta oli looginen. Toki on totta, että Juha Korhonen ja Teemu Nikkanen lyövät vasemmalta ja heillä on paljon kotiutusvoimaa, mutta kysymys on pesäpallossa kuitenkin kokonaisuudesta – miten hyvin joukkue saa tilanteita ja millainen se kotiutusvoima, ja miten vahva joukkue on ulkopelissä. Tässä vertailussa Kitee on yksinkertaisesti selvästi vahvempi joukkue kuin Hyvinkää.

En väheksy pienimmässäkään määrin Korhosen ja Nikkasen vaarallisuutta, mutta heidän lyötyjen juoksujen määrät kertovat osan ongelmasta. Korhonen on lyönyt tällä kaudella 59 juoksua, kun J-P Vainonpää on lyönyt 80 juoksua. Nikkasen 33 lyötyä ovat kakkoskorin kotiuttajien lukemia. Toki kovia lukemia, mutta Vimpeli on saanut ulkopelinsä sellaiseen kuosiin, ettei siellä tarvitse Tahkon moukareiden suhteen nähdä painajaisia. Tyhmiä ei pidä olla eikä huolimattomia, mutta Hyvinkäätä on viimeisten viikkojen aikana turhaan hehkutettu.

Kitee on ulkona lukkarista lähtien eri tason joukkue kuin Hyvinkää ja sisällä se on tehnyt kova jälkeä leveällä rintamalla. Kärki on kulkenut erinomaisesti, tilanteita on tullut hyvällä tahdolla ja miestä on lyöty kotiin rennolla otteella – eikä Kitee ole hätkähtänyt tappiotilanteessakaan pelaamista.

Kiteen vaarallisuutta ja vahvuutta kuvaa parhaimmin se, että se voitti runkosarjassa Sotkamon kahdesti, Kouvolan kerran ja venytti toisenkin ottelun supervuoroon, ja Joensuunkin se voitti kerran ja niisti kolmesta muustakin kohtaamisesta jokaisesta pisteen.

Kauden aikana pohdittiin, miten Kiteen lento kestää, mutta sen pelissä ei ole mitään sellaisia viitteitä, että tahti olisi hyytymässä. Kaiken lisäksi joukkue pääsee pudotuspeleihin varsin paineettomassa tilassa, sillä ennen kautta kukaan ei uskonut Kiteen selviytyvän edes pudotuspeleihin.

Kitee on hehkutuksensa ansainnut, mutta jalat kannattaa pitää edelleen maassa. Kouvola on edelleen ennakkosuosikki puolivälierissä Kiteetä vastaan. Kouvola-Kitee on joka tapauksessa ylivoimaisesti tasaisin puolivälieräpari.

Joensuussa laskettiin täysin oikein, että Pattijoella on hatussa olleista joukkueista selvästi vähiten kotiutusvoimaa, eikä sen kärkikään ole toiminut odotetulla tavalla. Toki Pattijoki on kokenut joukkue, mutta Joensuun tasoista ulkokenttää vastaan jo takatilanteet tulevat olemaan kortilla.

J-P Vainionpää on toki merkkaamisen arvoinen mies Sotkamon ja Seinäjoen välisessä otteluparissa, mutta asiaa on turha dramatisoida. Seinäjoella tulee olemaan erittäin vaikeaa saada ylipäätään tilanteita Vainionpäälle Sotkamon ulkokentästä – ja vaikka Vainionpää löisi ottelussa 3-4 juoksua, Jymy repii helposti Seinäjoen heikosta ulkokentästä tarvittaessa vaikka enemmänkin juoksuja.

 

Miesten Superpesis, puolivälierät (2 voittoa)

La 5.9.
Kouvolan Pallonlyöjät – Kiteen Pallo 15.00 Ruutu
Joensuun Maila – Pattijoen Urheilijat, Raahe 16.00
Sotkamon Jymy – Seinäjoen JymyJussit 16.00
Vimpelin Veto – Hyvinkään Tahko 16.00

Su 6.9.
Pattijoen Urheilijat, Raahe – Joensuun Maila 15.00
Seinäjoen JymyJussit – Sotkamon Jymy 16.00
Hyvinkään Tahko – Vimpelin Veto 16.00 Ruutu
Kiteen Pallo -90 – Kouvolan Pallonlyöjät 16.00

Ke 9.9.
Joensuun Maila – Pattijoen Urheilijat, Raahe 16.30 Tarvittaessa
Sotkamon Jymy – Seinäjoen JymyJussit 16.30 Tarvittaessa
Vimpelin Veto – Hyvinkään Tahko 16.30 Tarvittaessa
Kouvolan Pallonlyöjät – Kiteen Pallo -90 16.30 Tarvittaessa

 

Naisten Superpesis, välierät (3 voittoa)

Pe 4.9.
Kirittäret, Jyväskylä – Lapuan Virkiä 17.00 Ruutu
Pesäkarhut, Pori – Manse PP, Tampere 17.00 Ruutu

Su 6.9.
Lapuan Virkiä – Kirittäret, Jyväskylä 16.00 Ruutu
Manse PP, Tampere – Pesäkarhut, Pori 16.00

Ke 9.9.
Kirittäret, Jyväskylä – Lapuan Virkiä 16.30
Pesäkarhut, Pori – Manse PP, Tampere 16.30

La 12.9.
Lapuan Virkiä – Kirittäret, Jyväskylä 16.00 Tarvittaessa
Manse PP, Tampere – Pesäkarhut, Pori 16.00 Tarvittaessa

Su 13.9.
Kirittäret, Jyväskylä – Lapuan Virkiä 16.00 Tarvittaessa
Pesäkarhut, Pori – Manse PP, Tampere 16.00 Tarvittaessa