Taas raskaansarjan siirto pesäpallossa – Joensuu nappasi Aleksi Rautiaisen korvaajan

Juho Toivola on yksi Superin arvostetuimmista lyöjäjokereista.

Pesäpallo

Taas raskaansarjan siirto pesäpallossa – Joensuu nappasi Aleksi Rautiaisen korvaajan

Joensuun Maila on kaappaamassa peliuransa päättäneen Aleksi Rautiaisen korvaajaksi Imatran Pallo-Veikkojen Juho Toivolan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.9.2021 | KUVAT All Over Press

Miesten Superpesiksessä on tapahtumassa jälleen raskaansarjan siirto. Joensuun Maila on ElmoTV:n tietojen mukaan sopinut Imatran Pallo-Veikkojen lyöjäjokerin Juho Toivolan siirtymisestä Aleksi Rautiaisen korvaajaksi Joensuuhun.

Toivola löi tällä kaudella IPV:ssä runkosarjassa 22 ottelussa 49 juoksua ja pudotuspeleissä viidessä ottelussa seitsemän juoksua. Vuosi sitten Toivola löi IPV:ssä runkosarjassa 24 ottelussa 64 juoksua.

31-vuotias Toivola on Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti. Hän on pelannut urallaan Superpesistä Nurmon Jymyssä, Seinäjoen JymyJusseissa, Kouvolan Pallonlyöjissä ja Koskenkorvan Urheilijoissa ennen siirtymistään Imatralle kaudeksi 2020.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää Toivolan hankintaa Joensuun kannalta loogisena.

”Joensuu on pelannut mestaruusvuosistaan lähtien aina kahdella lyöjäjokerilla, ja kun Aleksi Rautiainen päätti lopettaa uransa tämän kauden jälkeen, oli selvää, että Joensuu tarvitsee toisen lyöjäjokerin Patrik Wahlstenin rinnalle. Tätä tarvetta alleviivaa se, että Joensuulla ei juurikaan ole huippuluokan kotiuttajia. Henri Litmanen pystyy toki kotiuttamaan, ja Konsta Kettusessa ja Topi Hurskaisessa olisi potentiaalia myös kotiuttajina, mutta Kettunen on myös erinomainen etenijä ja vaihtaja ja Hurskaisen vahvuus on vaihtotilannepelaaminen”, Arffman sanoo.

”Toivola on hyvä lyöjäjokeri, mutta ei hän mikään Aleksi Rautiainen ole. Toivolalla on hyvä läpilyöntiuhka ja hän hallitsee myös kumuroilla kotiuttamisen. Sen lisäksi Toivolalla on yksi keskeinen ja samanlainen ominaisuus kuin Rautiaiselle – hän on hyvä kakkosvaihdon purkaja. Siksi Rautiainen tuli yleensä lyömään palottomassa tai yhden palon ajolähdössä ennen Wahlstenia, sillä hän pystyi yrittämään kotiutusta ja sen jälkeen tekemään tarvittaessa vielä takatilanteen. Toivola on myös hyvä kakkosvaihdon purkaja ja jos vain lyönti yhtään ottaa Joensuussa keppiin, myös hän pääsee Rautiaisen tavoin purkamaan ajoa ennen Wahlstenia.”

Parempi kuin tällä kaudella

Arffmanin mukaan Joensuun ensi kauden joukkue alkaa olla käytännössä valmis. ElmoTV on uutisoinut aiemmin, että JoMan uudeksi pelinjohtajaksi tulee Pesäpalloliiton jättävä Mikko Huotari. Lisäksi JoMa on tehnyt sopimuksen myös JymyJussien Elmeri Liedon kanssa. JoMan haaviin on tarttumassa myös erinomaisen kauden SiiPessä pelannut Ville Lantiainen. Justus Niemeläinen palaa puolestaan SiiPestä lainapestinsä jälkeen takaisin JoMan rinkiin.

”Näillä siirroilla Joensuu vahvistuisi tästä kaudesta, vaikka Rautiaisen lähtö on toki menetys. Lantiainen olisi kova kaappaus etukentälle Iiro Kuosan rinnalle ja linjakin oli tosi kovaa tekoa, jos siinä pelaisivat Henri Litmanen, Konsta Kettunen, Elmeri Lieto ja Samuel Tirkkonen. Takakenttä on edelleen pieni kysymysmerkki, mutta Justus Niemeläinen voi hyvinkin nousta haastamaan Topi Hurskaista kopparina.”

”JoMa kaatui tällä kaudella kolmeen asiaan. Alkukaudesta sen ulkopeli oli heikkoa, mutta se parani loppukaudesta ja näillä hankinnoilla se paranee entisestään. Toinen ongelma oli, että JoMalta puuttuivat kakkonen ja kolmonen. Nyt sekin tilanne näyttää paremmalta rakensipa JoMa kärkensä ensi kaudella miten tahansa. Ja kolmas asia oli pelinjohto. Mikko Korhonen epäonnistui tällä kaudella pelinjohtajana ja sai potkut. Petri Pennanen sai kurssin käännettyä – ja nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Mikko Huotari onnistuu tehtävässä. Potentiaalia Huotarissa kyllä on”, Arffman sanoo.