Tämän pipon sisällä on valmentaja, jolla on potentiaalia kehittyä Huuhkajien päävalmentajaksi
Voisiko kukaan nykyisistä Veikkausliigan valmentajista nousta tulevaisuudessa Huuhkajien päävalmentajaksi? Vesa Vasara voisi.
Vesa Vasara aloitti jo kuudennen kautensa FC Hongan päävalmentajana ja on Veikkausliigan nykyvalmentajista pysynyt pisimpään saman seuran peräsimessä.
Vasara alkaa olla valmentajana siinä vaiheessa, että hän on ehtinyt menestyä ja erehtyä. Hän on rakentanut Hongasta nyt uudestaan joukkueen, jossa on mukana menestysten tuoneita asioita ja josta on siivottu pois sellaisia ongelmia, joiden kanssa Honka taisteli viime kaudella.
Vasara on edelleen suhteellisen kokematon päävalmentaja, mutta hän valmistautui päävalmentajaksi siirtymiseen jo peliuransa aikana ja toimiessaan apuvalmentajana ensin Hongassa ja myöhemmin HJK:ssa. Näistä opeista hän kehitteli oman prosessinsa, joka on parhaimmillaan toiminut erinomaisesti.
Juuri halu kehittyä ja kehittää prosessia ja kokeilla ja tuoda uusia elementtejä olivat isossa roolissa tässä Hongan taantumassa. Viime kaudella kokeiltiin asioita, jotka eivät kuitenkaan lopulta toimineet odotetulla tavalla. Ongelmat on nyt analysoitu ja prosessiin on tehty tarvittavat korjausliikkeet. Tässä Vasaralla on ollut apunaan hänen valmennustiimissä, jossa ymmärretään hyvin pelin lainalaisuudet ja periaatteet.
***
Vasaralla on kyky antaa muille tilaa valmennusryhmässä ja esimerkiksi fyysisen valmentajan saa vastata fyysisestä harjoittelusta varsin vapaasti.
Joskus tällainen vapaus voi iskeä myös sormille. Esimerkiksi oma kokemukseni kauden 2019 fyysisestä harjoittelusta oli, että se oli liian rondo-painotteista ja oli siis vaatimustasoltaan lähinnä puistokävelyä.
Uudistumisen halu ja pakko on yksi valmentamisen isoista haasteista. Samalla sapluunalla vuodesta toiseen harvemmin pärjää kovin pitkään. Valmentaja itse leipiintyy helposti, samoin pelaajat. Toiminnasta tulee ’’tasapaksua’’. On uskallettava epäonnistumisen riskilläkin yrittää uusia asioita, joilla on joku konkreettinen yhteys johonkin pelin osa-alueeseen tai pelaajan ominaisuuteen.
Vuosina 2017 ja 2018 Honka oli sarjojensa eliittiä myös fyysisesti. Yhteistyö valmennuksessa toimin erinomaisesti ja fyysisen valmennuksen guru Harri Kokko ja Kyösti Lampinen loivat fyysiseen harjoitteluun loistavan konseptin, jossa moni pelaaja alkoi harjoitella enemmän kuin koskaan säilyttäen kuitenkin terävyyden otteissaan.
Lauri Nuuma oli nähdäkseni keskeisessä roolissa Hongan ’’harharetkillä’’ ja hänet ymmärrettiin siivota pois seurasta parin vuoden jälkeen. Nuuma on hyvä esimerkki jalkapallotieteilijästä, josta seura voi saada hyötyä oikein käytettynä, mutta Hongassa toiminta pyöri liikaa Nuuman ajatusten ympärillä ja vahingoitti Hongan pelaamista. Pelaajat eivät kyenneet toteuttamaan Nuuman tietokoneen tarkkoja ajatuksia, eikä toisaalta informaatiota saatu suodatettua pelaajille riittävän yksinkertaiseen muotoon.
***
Vasaran ehkä suurin vahvuus on selkeä ulosanti joukkueen taktisista asioista. Vasara kykenee kertomaan tyhjentävästi haluamansa perusperiaatteet hyökkäys- ja puolustuspelistä alle puoleen tuntiin.
En ikinä unohda ensimmäisiä harjoituksia Hongassa Vasaran aloittaessa 2017 päävalmentajana. Fläppitaulu esiin ja kävimme välittömästi läpi, mistä lähdetään liikkeelle puolustus- ja hyökkäyspelissä. Palaveri kesti puolisen tuntia ja ymmärsin urallani ensimmäisen kerran konkreettisesti, miksi kentällä tapahtuu asioita eri tilanteissa.
Mitä-osion olin omaksunut jo itse, Vasaran opissa aloin oppia jalkapallon syy-seuraus suhteet.
Vasara on luonut Honkaan todella vahvan pelillisen identiteetin, jonka myös useat muut Hongassa työskentelevät valmentajat ovat omaksuneet hienosti. Jos Vasara jossain vaiheessa lähtee joukkueen peräsimestä, on todella vaikea nähdä seuraajan tulevan seuran ulkopuolelta.
Tämä juttu on ymmärrettävästi myös minulle hyvin henkilökohtainen. Olen todella kiitollinen Vasaralle, kuinka hän tarjosi minulle mahdollisuuden palata Suomen huipulle ja miten hän opetti, kuinka jalkapalloa tulisi pelata ja miksi.
***
Talven ja alkukauden otteluiden perusteella Honka näyttää taas joukkueelta, jolla on taktinen ja useissa otteluissa myös fyysinen etu peleissään. Tämä luo puolestaan automaattisen henkisen edun. Kun nämä tekijät yhdistää siihen, että joukkueessa on teknisesti taitavia pelaajia, Hongalla on mahdollisuudet pärjätä tämän vuoden Veikkausliigassa huomattavasti paremmin kuin viime vuonna.
Kritisoin viime kaudella etenkin Hongan jääräpäisesti käyttämää 3-4-3 muotoa. Nyt sekin on vaihdettu. Tämä kertoo juuri siitä, miten Vasaran prosessi toimii. Jos joku asia ei toimi, ensin analysoidaan, miksi ei – ja sitten asia korjataan.
Tämä muutos kertoo myös siitä ymmärryksestä, jota Vasaralla jalkapallosta on ja jota hänen valmennustiimillään on. Pelaajat ovat etuoikeutettuja ollessaan tällaisessa ympäristössä.
Kun Hongan konsepti on jälleen kunnossa, pallo on nyt pitkälti pelaajilla. Heidän sitoutumisensa ja halu oppia lisää määrittävät Hongan kauden. Kaiken mennessä nappiin, Vasara voisi katsella pelejä yhtä hyvin kotisohvalta, kuten hän teki kauden kenraaliharjoituksessa, kun Honka kävi juoksuttamassa Allsvenskanin kärkiryhmää Djurgårdenia jopa varamiehisenä Tukholmassa.
Vasara on yksi niistä Veikkausliigan valmentajista, joka olisi kiinnostavaa nähdä tulevaisuudessa Huuhkajien päävalmentajana. Siihen hänellä on kiistatta potentiaalia.
Ja muutenkin, jos kiinnostaa oppia mistä jalkapallossa on kyse, audienssi Vasaralle on vastaus tähän.