Tampereen MM-kisojen pääsihteeri patistaa pääkaupunkia: ”Kyllä Helsinki tarvitsee saman tyyppisen areenan”

Jääkiekon koti sykki viime vuonna Leijonien MM-kullalle, kun Sakari Manninen huudatti kotiyleisöä.

JääkiekkoJääkiekon MM2023Leijonat

Tampereen MM-kisojen pääsihteeri patistaa pääkaupunkia: ”Kyllä Helsinki tarvitsee saman tyyppisen areenan”

Suomi isännöi MM-lätkää toisena keväänä peräkkäin. Heikki Hietanen sanoo, että kisajärjestelyt ovat hyvässä vauhdissa, vaikka aikaa on ollut vähän.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.2.2023 | KUVAT All Over Press

Pietarin piti järjestää tämän kevään jääkiekon MM-kisat, mutta kisaoikeudet kiskaistiin venäläiskaupungilta pois viime kesänä maan Ukrainan sotatoimien vuoksi. Jääkiekon päätapahtuma annettiin pika-aikataululla Suomen ja Latvian yhdessä järjestettäväksi.

MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen kertoo tämän vuoden MM-järjestelyjen sujuneen hyvin ja aikataulussa. Myös yhteistyön toisen kisaisännän Latvian kanssa toimii hyvin, vaikka kaikelle tekemiselle on ollut aikaa hyvin niukasti. Kokemus ja rutiini on nyt valttia.

”Kaikki etenee suunnitelmien mukaan, vaikka aikataulu järjestää kisat on kyllä hyvin lyhyt. Myös Latvialla on jo kokemusta MM-kisajärjestelyistä, sillä hehän isännöivät vuoden 2021 kisat. Ne olivat tosin kuplakisat, jotka pelattiin tyhjille halleille koronan vuoksi”, Hietanen avaa.

Lipunmyynti tämän vuoden kisoihin on jo alkanut. Viime kevään kisat toivat lopulta lähes 14 miljoonaa euroa voittoa.

”Suomi – Ruotsi ja Suomi – USA ovat suosikkeja lipunmyynnissä, mutta järjestämme nyt vain toisen puolen kisoista, joten tuotto-odotus on erilainen. Lisäksi maailmassa tilanne on kovasti muuttunut. On energiakriisiä ja inflaatio laukkaa. Ne vaikuttavat asioihin.”

”Lippujen hintoja on myös pudotettu, joten samanlaista lipputuottoa ei tule kuin viime vuonna.”

Home of hockey

Kisat järjestetään jälleen Tampereen uudessa hallissa. Hietasen mukaan puitteet ovat upeat.

”Viime vuoden kisat olivat ensimmäiset myös sille areenalle ja se kiinnosti yleisöä. Nyt olemme siellä toista kertaa, mutta parempaa toimintaympäristöä ei voisi toivoa”, Hietanen hehkuttaa.

Tampere sykkii jääkiekkoa MM-kisojen ajan.

”Se, että halli on aivan keskellä kaupunkia, on ihan täydellistä tälle tapahtumalle.”

Selvää jo on, että Helsinki on auttamatta menettänyt ykköspaikkansa maan kuumimpana jääkiekkokehtona. Uuden hallinsa myötä Tampere anasti sen tittelin.

”Se on Home of Hockey”, Hietanen hymähtää.

“On hieno juttu, että Tampere teki tarvittavan investoinnin halliin. Se tarvittiin. Areena on osoitus siitä, että kaupunkien kannattaa panostaa jääkiekon peliolosuhteisiin. Pelkästään yksityisellä rahalla on hyvin vaikeaa tuommoista hallia rakentaa.”

”Tietyn laskelman mukaan Tampereen seutukunta hyötyi noin 100 miljoonaa euroa viime vuonna. Sen tulon kisat toivat ja se on hyvin merkittävä summa.”

Hietanen heittää palloa Helsingin kaupungin suuntaan.

”Kyllä Helsinki tarvitsee saman tyyppisen areenan. Ihan heti Ilmalan halli ei tunnu tuosta aukeavan. Onhan Helsingissä nyt tietysti pari uutta rakennushanketta jo päällä.”

Ilmalan halli on Hietasen tietojen mukaan vielä ihan hyvässä kunnossa, mutta se olisi silti hyvä saada pian taas käyttöön.

”Se ei vielä rapise. Siellä on kassassa sen verran hyvää, että hallia pystytään huoltamaan ja ylläpitämään, mutta eihän sekään nyt loputtomiin kestä. Toivottavasti asialle saataisiin ratkaisu, jotta se saadaan taas pian urheilu- ja konserttikäyttöön.”