Tanska on kirjoittamassa satutarinaa, jota monet pitävät yllätyksenä, mutta peli ei

Tanska otti näissä kisoissa vasta toisen voittonsa, kun se kaatoi Walesin sensaatiomaisesti 4-0.

EM2021Jalkapallo

Tanska on kirjoittamassa satutarinaa, jota monet pitävät yllätyksenä, mutta peli ei

Tanska kohtaa Tšekin kahden erilaisen yllättäjän puolivälieräottelussa. Jussi Leppälahti uskoo Tanskan menevän jatkoon, vaikka ottelussa ei olekaan ennakkosuosikkia.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 3.7.2021 | KUVAT All Over Press

Tanska ja Tšekki iskevät lauantaina yhteen kahden erilaisen llättäjän puolivälieräottelussa..

Tšekki on ollut sellainen yllättäjä, että ihan asiantuntijatkin ovat yllättyneet. Joukkueen pelaaminen ei ole missään vaiheessa näyttänyt siltä, että se voisi lipua kohti päätyä näissä kisoissa, mutta kun sen turnausta analysoi kokonaisuutena, niin näky on tasapainoisen konemainen ja kaunis.

Tanska on ollut sellainen yllättäjä, ettei se oikeasti ole asiantuntijoita voinut yllättää. Joukkue näytti jo ennen kisoja todella kovalta ja kollektiiviselta joukkueelta. Alkulohkon tapahtumat ravistivat joukkuetta, Kasper Hjulmand vaihteli muotoa 3-4-2-1:ksi, ja sitten peli on natsannut täydellisesti. Tanska on ollut yksi kisoissa eniten vastustajan boksiin edenneistä joukkueista. Se on ollut vastustajan rangaistusalueella 23 kertaa per ottelu, eli toiseksi eniten kaikista joukkueista.

Tässä yllättäjien kohtaamisessa ennakkosuosikkia ei ole, mutta pelin kuva ja muuttujat ovat ihan selviä.

Tanskan prässi

Tanska on nyt pelannut 3-4-3-muodollaan viimeisimmät pelit. Sen pelaamista on määrittänyt pallon paineistaminen. Tanska on kisojen yksi aggressiivisimmin palloa paineistavista joukkueista. Se ei anna montaakaan syöttöä vastustajalla ennen kuin sen pelaajat ovat tekemässä prässipelitekoja vastustajan iholla.

Merkkejä ei ole näkyvissä, että Hjulmand luopuisi pelaamisen isosta kuvasta ja paineistamisen periaatteista. Eikä kannatakaan. Tanskaa vastaan on vaikea pelata. Jos kierrätät palloa, Tanska tulee jokaisen syötön aikana pikkuhiljaa lähemmäs palloa ja lopulta paineistaa sitä. Jos pelaat linjojen väleihin, joukkue iskee kiinni rakkikoiralauman tavoin. Jos pelaat pitkät target-syötön paineen alta pois, kohtaat kolme todella laadukasta ja pääpelivoimaista topparia.

Tšekin aseet

Tanska

Tomas Soucek on ollut yksi Tšekin avainspelaajista EM-areenalla.

Tšekki on yksi näiden kisojen kyynisistä joukkueista. Se on iskenyt muutaman maalin vastaiskuista ja monta maalia erikoistilanteista. Hollantiakin vastaan se odotti, että Hollanti hölmöili itselleen punaisen kortin. Sitten se iski erikoistilanteesta johtomaalin. Toinen maali tuli maalivahdin pitkän avauksen jälkeisestä kakkospallopelaamisesta ja nopeasta iskusta.

Joukkue on laukonut vain 10 kertaa ottelua kohden. Maaleja se on tehnyt vain viisi. Yksi niistä tuli puolesta kentästä maalivahdin yli roikottamalla. Vastustajan boksissa joukkue on ollut 12 kertaa ottelua kohden, eli noin puolet siitä määrästä, mitä Tanska on ollut. Tšekin pallonhallintaprosentti on kisojen alta 45%.

Mutta se, mitä Tšekki tekee, se tekee sen hyvin. Joukkue on hionut erikoistilanteensa kuntoon. Sillä on selvät kaavat, miten se pyrkii esimerkiksi maalivahdin pitkien avausten jälkeen voittamaan kakkospallon ja pääsemään iskuihinsa. Lisäksi Tšekki ei omassa puolustuspelissään vain hölkkäile, vaan tekee jatkuvaa paineistus-, ja etenemisen estotyötä hyvin tiiviinä nippuna. Tšekki ei siis missään nimessä ole huono joukkue, vaikka se hyökkääkin valikoidusti ja harvoin – ja todella suuren puolustusvalmiuden kautta.

Tästä ottelusta tuleekin lähtökohtaisesti taktisesti juuri näistä syistä kierroksen yksi mielenkiintoisimmista. Toinen joukkue prässää, hyökkää ja hallitsee. Toinen joukkue puolustaa, iskee vastaan ja odottaa vaarallisia erikoistilanteitaan.

Tulosveikkaus: Tšekki – Tanska 1-2