Tappara jyskyttää kohti finaalia niskassaan kaksi kriittistä kysymysmerkkiä

Joona Luoto kirjasi maanantaina kaksi syöttöpistettä, kun Tappara kaatoi KooKoon 4-2.

JääkiekkoLiiga

Tappara jyskyttää kohti finaalia niskassaan kaksi kriittistä kysymysmerkkiä

Tappara kaatoi KooKoon kolmannessa kohtaamisessa 4-2. Samuel Savolaisen mukaan ottelusarja alkaa olla taputeltu - mutta Tapparan pelissä on omat kysymysmerkkinsä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.4.2022 | KUVAT All Over Press

Tappara voitti toisen kerran peräkkäin KooKoon maanantaina ja siirtyi välieräsarjassa 2-1-johtoon. Samuel, millainen ottelu Tampereella nähtiin?

Pelin kuva oli hyvin samankaltainen kuin ottelusarjan toinen ottelu. KooKoo aloitti pirteästi ja johti toisessa erässä ensin 1-0 ja sitten 2-1, mutta jotenkin ottelussa oli koko ajan näkyvissä, että sieltä se Tampereen juna kuitenkin tulee.

Tappara sai toki tärkeän 2-1-johtomaalin onnekkaasti, kun KooKoon laitakiekko kimposi tuomarista suoraan Veli-Matti Savinaiselle, joka pisti kiekon sisälle.

En kuitenkaan usko, että ottelu ratkesi tuohon onnekkaaseen maaliin, sillä Tappara oli siirtymässä selvästi kuskin paikalle. Esimerkiksi kolmannessa erässä, jossa KooKoo ajoi Tapparan maalin johtoa takaa, KooKoolla oli todella suuria vaikeuksia ylittää keskialuetta, puhumattakaan, että he olisivat päässeet maalipaikoille.

Tappara on todella hyinen joukkue. Sen materiaalilla voisi pelata paljon räiskyvämpää, näyttävämpää ja värikkäämpää hyökkäyspeliä, mutta sellainen pelaaminen ei ole Tapparaa. Tapparaa on karrikoiden sanottuna se, että tehdään vain se, mikä on tarpeen ja mikä riittää – ja tehdään se pelaamalla hieman väritöntä, mutta erittäin tiivistä ja kurinalaista jääkiekkoa.

Ja tältä se sitten näyttää, varsinkin, kun vastassa on KooKoon kaltainen joukkue, joka myös pitää muotonsa tiiviinä. Voisi jopa sanoa, että tänään pelattiin erittäin kliinistä jääkiekkoa.

Mutta punnukset kallistuivat kuitenkin Tapparan eduksi. Miksi?

Suurin ero oli ja on joukkueiden materiaalissa. KooKoolta puuttui tänään sen paras ja tärkein kenttäpelaaja ja joukkueen ykköspakki Petteri Nikkilä. Nikkilän merkitys on valtava, eikä KooKoolla yksinkertaisesti olisi vara menettää häntä. Jos Tapparan ja KooKoon pakkeja vertaa keskenään, KooKoon pakkikalustosta mahtuisi Nikkilän lisäksi Tapparaan vain Peetro Seppälä. Kaikki kunnia Nikkilän paikalle nostetulle 19-vuotiaalle Riku Tuomolalle, mutta jokainen ymmärtää, että hänen kokemuksellaan tällaiset pelit ovat vielä liian kova paikka.

Nikkilän lisäksi sivussa oli myös Jukurit-sarjan sankari, maalivahti Nick Malik. KooKoo ei ole kertonut, onko kyse krampeista vai jostain muusta, mutta jotakin sillä tavalla vakavaa hänellä on, ettei hän pystynyt tänäänkään pelaamaan. Eikä kyse ole oikeastaan vain siitä, pystyykö hän pelaamaan vai ei. Malik ei missään tapauksessa ole ollut välieräsarjassa samanlaisessa iskussa kuin Jukureita vastaan.

Oskari Setänen pelasi tänään ihan hyvän ottelun, mutta näissä otteluissa ei ihan hyvä riitä. Jos Tapparaa vastaan päästää kolme maalia, silloin ottelun voittaminen on tuskaisen haasteen takana. Kerran se on toki tässä sarjassa KooKoolta onnistunut, mutta todennäköisyydet ovat silloin jyrkästi vastaiset.

KooKoo on pelannut loistavat pudotuspelit, mutta materiaalin leveys on se asia, mikä erottaa sen vielä Liigan parhaista joukkueista. Jos Tapparalta putoaa joku pelaaja pelaavasta kokoonpanosta, he voivat ottaa katsomosta tilalle valmiin pelimiehen. KooKoolla sen sijaan taso putoaa ja suorastaan romahtaa heti, jos joku Nikkilän tasoinen pelaaja loukkaantuu, sillä reservissä on lähinnä vain kokemattomia junioreita.

Miltä Tapparan tilanne näyttää näiden kolmen välieräottelun perusteella?

Totta kai se näyttää hyvältä siinä mielessä, että sen finaalipaikka alkaa olla taputeltu. On vaikea tai oikeastaan mahdoton nähdä, että KooKoo voisi voittaa kolme kertaa Tapparan.

Tapparan pelaamisessa on paljon vahvoja elementtejä, mutta sen pelaamisessa on myös kaksi kysymysmerkkiä.

Ensimmäinen on Tapparan ykkösketju, joka on tässä sarjassa ollut todella pimennossa. Toki siitä voidaan antaa tunnustus KooKoolle, että he saaneet Tapparan ykkösen kuriin, mutta kyllä Tapparan leirissä varmasti kulmat ovat jonkun verran kurtussa. Varsinkin runkosarjan pistepörssin voittaja Anton Levtchi on pelannut alle kaikkien odotusten. 0+0 on aika julma lukema kolmen välieräottelun jälkeen pelaajalle, joka pyörittää joukkueen ykkösylivoimaa ja joukkueen ykkösnyrkkiä.

Vaikka Tappara selviäisikin KooKoosta, niin finaalipeleissä korostuu yleensä ykkösketjujen merkitys. Tampereella toivotaan varmasti täysin tamperelaista finaalia monesta muustakin syystä, mutta yksi syy on pelillinen: TPS:n ykköskenttä on tällä hetkellä pudotuspelien kuumin ykköskenttä ja Tapparan on syytä saada ykkösensä takaisin raiteille, jos finaalissa vastaan tulee TPS.

Toinen kysymysmerkki on sitten maalivahtitilanne. Christian Heljanko on päästänyt jokaisessa ottelussa KooKoota vastaan yhden helpon maalin. Nyt se ei ole ollut kohtalokasta, mutta finaalissa marginaalit pienentyvät entisestään ja silloin juuri tämän kaltaiset helpot tai hieman helpommat maalit saattavat nousta hyvinkin ratkaisevaan asemaan.