Tässä irvistää Veikkausliigan tärkein pelaaja omalle joukkueelleen

Lee Erwin on tehnyt 15 ottelussa 11 maalia ja johtaa Veikkausliigan maalintekijätilastoa.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Tässä irvistää Veikkausliigan tärkein pelaaja omalle joukkueelleen

Lee Erwin on osoittautunut loistohankinnaksi Hakalta. Hän on nostanut maaleillaan koko joukkueen uudelle tasolle.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 27.7.2022 | KUVAT All Over Press

Yksi Veikkausliiga-kauden suurimmista sensaatioista löytyy osoitteesta, jossa sensaatiot syntyvät ja jossa he elävät. Hakan 28-vuotias hyökkääjä Lee Erwin johtaa 11 osumallaan Veikkausliigan maalintekijätilastoa.

Lukema on komea, sillä Erwin on tehnyt maalinsa 15 pelaamassaan ottelussa, joissa hän kaiken lisäksi on antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä.

Haka on tehnyt sarjassa yhteensä 25 maalia, joten Erwin on heittämällä ainakin tehojen puolesta liigan tärkein pelaaja omalle joukkueelleen.

Women’s EURO 2022: France to beat Germany & Grace Geyoro to score! Boosted odds 8.00!

Erwinin hurjat maalimäärä on siinä mielessä yllätys, että St. Mirrenista Valkeakoskelle helmikuussa siirtynyt Erwin ei ole mittavalla urallaan suuresti maaleilla juhlinut ennen tätä kautta. Leedsissäkin kauden verran pelannut Erwin on toki pelannut uransa Veikkausliigaa vaativimmissa ympäristöissä, mutta silti Erwinin maalimäärät ovat ylittäneet reippaasti kaikki odotukset. Skotti oli pelannut ennen tätä kautta yhteensä 154 liigaottelua pääosin Skotlannin ja Englannissa sarjoissa ja tehnyt koko urallaan ennen Suomen keikkaansa vain 31 maalia.

***

Valkeakoskella Erwin on saanut pelata kiistattoman ykköskärjen roolissa. Hän on saanut myös laukoa Hakan vapaapotkut, joista hän on iskenyt jo kaksi maalia. Näinköhän Brittein saarilla ollaan edes tietoisia Erwinin erikoistilanne- osaamisesta?

Skotlannissa Erwiniä peluutettiin myös paljon laidoissa ja hänen peliminuuttinsa ovat olleet ottelua kohden keskimäärin vain noin 45 minuuttia. Leedsissa vuosina 2015–17 Erwin pääsi kentälle vain 11 ottelussa, joissa hän pelasi yhteensä vain 200 minuuttia, joten mitään suurta mahdollisuutta Erwinille ei Elland Roadilla herunut.

Erwin on törmännyt urallaan armottomaan kilpailuun, jossa usein on hyvin pienestä kiinni, kuka saa mahdollisuuden ja kuka ei – ja kuinka pelaajalle käy. Nyt aurinko kuitenkin paistaa Erwinille koko taivaan mitalta ja siirto Hakaan saattaa hyvinkin olla hänen uralleen piristysruiske ja ponnahduslauta takaisin kovempiin ympyröihin ja siellä suurempaan rooliin.

***

Erwin näyttä ensisilmäyksellä pelaajana kulmikkaan oloiselta, mutta todellisuus on toista. 188-senttinen skotti on monipuolinen target-hyökkääjä, joka on parhaimmillaan liikkuessaan vastustajan boksissa.

Kesäkuun lopussa KuPS-ottelussa Erwin iski yhden tyypillisistä maaleista, joissa jossa hän irtoaa vartijastaan hyvällä liikkeellään.

Erwinin maalikimaraa katsellessa täytyy myös hiukan ihmetellä muiden joukkueiden välinpitämättömyyttä häntä kohtaan. Erwin on iskenyt parhaalta maalintekoalueelta jo useamman maalin vain juoksemalla suoraan maalille puolustajien katsoessa vieressä. Näin tapahtui esimerkiksi Helsingissä HJK:ta vastaan pelatussa ottelussa.

Hyvän target-pelaamisen ja hyvän boksissa liikkumisen lisäksi Erwinillä on hyvä laukaus ja hän pystyy laukomaan molemmilla jaloilla. Tämä tuo yhden lisäulottuvuuden skotin peliin, sillä hänen ei tarvitse päästä vastustajan boksiin ollakseen vaarallinen. Erwin on myös riittävän nopea, joten hänen kontrolloimisensa siksikin vaikeaa.

Haka pystyy tuottamaan pelissään säännöllisesti hyviä laitamurtautumisia, joissa Logan Rogerson, Lee Whyte ja Stavros Zarokostas ovat olleet pääosassa. Näiden murtautumisten seurauksena Erwiniä on pystytty ruokkimaan laatupalloilla.

Valmentaja Teemu Tainiolla on viime kautta laadukkaampi ryhmä käsissään ja hän on myös saanut siitä tehoja irti. Siltikin Erwinin vaikutus on ollut massiivinen. Erwininin vaikutuksessa on paljon samaa kuin Kei Kamarassa viime kaudella. Kamara nosti Rödan eri tasolle – ja saman on tehnyt tällä kaudella Lee Erwin Hakassa.

Darwin Nunez