Tässä on jalkapallon siirtomarkkinoiden kesän kuumin ja tavoitelluin pelaaja
Jalkapallon siirtomarkkinoiden kesän kuumin nimi on englantilaispoika, joka päätti 17-vuotiaana lähteä kasvamaan korkoa Bundesliigaan. Nyt hän on yli 100 miljoonan euron mies.
@JukkaRonka
Jude Bellinghamin salaisuus ei ole hänen tekniikkansa, ei myöskään hänen nopeutensa. Jokaisella maailmanluokan huippupelaajalla on tänä päivänä silmiä hivelevän silkkinen tekniikka ja muutamia harmaantuneita jalokiviä lukuun ottamatta he kaikki ovat myös rakettimaisen nopeita.
Mikä siis nostaa Bellinghamin kesän siirtomarkkinoiden kuumimmaksi pelaajaksi?
Ensimmäinen vastaus on Bellinghamin tärkein ominaisuus jalkapalloilijana.
Se on hänen päänsä.
Bellingham on vasta 19-vuotias, mutta hän on jo nyt osoittanut olevansa kentällä par ecellence -luokassa. Osa hänen syötöistään on toki henkeäsalpaavan upeita, mutta hän ei ole kuitenkaan Kevin De Bruynen kaltainen taikasilmä, joka näkee jotain, jota muut eivät kentällä näe.
Bellinghamin lahja on siinä, miten hän lukee peliä. Millaisia ratkaisuja hän tekee kentällä pelin aikana, miten hän liikkuu, minne hänen syöttää.
Lucien Favre, hänen entinen valmentajansa Borussia Dortmundissa, sanoi rakastavansa Bellinghamissa sitä, kuinka Bellingham pystyi luomaan kentällä tilaa. Niin pallollisena kuin pallottomana. Niin itselleen kuin muille pelaajille.
Vapaan tilan luominen ja löytäminen olivat Favresta Bellinghamilla poikkeuksellisia jo 17-vuotiaana.
***
Jotta Bellingham pystyy hyödyntämään erikoislahjansa, tilan käsitettä, hänen on hallittava välineensä, tekniikka.
Hänen on pystyttävä syöttämään tarkasti olipa kyseessä sitten yhden kosketuksen nopea siirto, millimetrin tarkka syöttö ahtaaseen saumaan linjojen väliin tai pitkä pallo toisella puolelle kenttää. Hän on myös itse kyettävä ottamaan pallot haltuun kuinka vaikeissa ja ahtaissa paikoissa tahansa
Tämän kaiken Bellingham hallitsee jo nyt erinomaisesti.
Tekniikka ja fyysiset ominaisuudet mahdollistavat myös sen, että vastustajan on vaikea lukea Bellinghamia. Vaikka hän on 186-senttinen, hänen painopisteensä on matalalla, minkä ansiosta Bellingham pystyy kääntymään pienessä tilassa nopeasti.
Bellingham on myös erittäin taitava harhauttelija. Ei ole sattuma, että hän on tehnyt tällä kaudella Bundesliigassa eniten ohituksia 1 vastaan 1 -tilanteissa – keskimäärin 2,9 kertaa ottelussa.
Bellinghamin monipuolisuus pelaajana tekee hänestä oman joukkueensa kannalta korvaamattoman taktisen aseen. Hän pystyy pelaamaan useassa eri roolissa keskikentällä – yleensä kuutospaikalla puolustavammassa roolissa tai hyökkäävämmässä roolissa kasipaikalla –, minkä vuoksi joukkueen taktiikkaa on helppo säätää ja muuttaa myös otteluiden sisällä pelkästään Bellinghamin avulla.
***
Bellinghamin lahjakkuus jalkapalloilijana ei yksin selitä sitä, miksi hän on jalkapallon siirtomarkkinoiden kuumin nimi kesällä.
On myös kaksi muuta tekijää – Bellinghamin ikä ja se, että hän on ylipäätään ostettavissa.
Kun pelaajien siirtosummat ovat nousseet pilviin, seurat ovat alkaneet kiinnittää entistä painokkaammin huomiota pelaajan ikään ja siihen, onko pelaajalla vielä kalsealta kuulostavaa jälleenmyyntiarvoa.
Otetaan esimerkki:
Harry Kane täyttää kesällä 30 vuotta. Kane on kiistatta yksi maailman parhaista maalintekijöistä, mutta kuinka monta maagista pelivuotta hänellä on vielä jaloissaan ja kuinka paljon Kanesta saisi, jos hänet myisi kolmen tai neljän vuoden päästä?
Kannattaako hänestä siis maksaa tänä kesänä 100–120 miljoonaa euroa?
Jossain mielessä ehkä kannattaa, mutta entä vertailukohtana tapaus Bellingham?
20 vuotta kesällä täyttävä Bellignham on kiistatta maailmanluokkaa jo nyt ja hänellä on ikänsä puolesta loistavia pelivuosia pitkälti toistakymmentä.
Ja entä sijoituksena?
Jos Bellinghamin hinta olisi kesällä 100-120 miljoonaa euroa, mikä hänen hintansa olisi kolmen tai neljän vuoden päästä?
150-200 miljoonaa euroa? Kenties.
Real Madrid, Manchester City, PSG tai joku arabiseura voivat huoletta ostaa pelaajia ilman sen suurempaa jälleenmyyntipotentiaalia, mutta Bellinghamin ostaminen olisi järkevää myös rahansa tarkemmin laskevilta seuroilta.
Niinhän Bellinghamin nykyinen seura, Dortmund, toimii. Se ostaa nuoria pelaajia ja maksaa heistä kovia summia, mutta Dortmund laskee, että nuorissa lupauksissa piilee tuplahyöty. Saadaan muutamaksi vuodeksi Erling Braut Hålandin tai Bellinghamin kaltainen nuori huippupelaaja, mutta tehdään myös jättimäinen voitto taloudellisesti, jos ja kun pelaaja siirtyy ravintoketjussa ylöspäin.
***
Hålandin tapauksessa Dortmund sai kolmessa vuodessa 89 ottelussa 86 maalia ja sen päälle se nettosi 40 miljoonaa euroa myymällä Hålandin Manchester Cityyn.
Bellinghamista Dortmund maksoi kolme vuotta sitten 25 miljoonaa euroa ja nyt puhutaan heittämällä yli 100 miljoonan siirtosummasta, jos ja kun Bellingham siirtyy kesällä johonkin vielä suurempaan seuraan.
Se on myös yksi syy, miksi Bellingham on kesän kuumin nimi siirtomarkkinoilla. Hän ei ole vielä maailman paras jalkapalloilija, mutta hän on pelaaja, joka voi kesällä liikkua siirtomarkkinoilla.
Monet asiantuntijat väittelevät Englannissa, kumpi on Englannin maajoukkueen nuorista tähdistä, Bellingham vai Arsenalin Bukayo Saka, on suurempi ja lahjakkaampi timantti.
Onpa vastaus mikä tahansa, vain toinen heistä voi kesällä vaihtaa seuraa, toinen ei.
***
17-vuotiaana Englannin maajoukkueessa debytoineen Bellinghamin ura on jo tähän saakka ollut mielenkiintoinen. Hän liittyi Birmingham Cityn junioreihin jo kahdeksanvuotiaana. Birminghamista tie vei kesällä 2020 Bundesliigaan ja nyt kaikki kysyvät, mikä on Bellinghamin seuraava peliliike.
Brittimediassa pidettiin selvänä, että Bellingham siirtyy kesällä Jürgen Kloppin oppiin Liverpooliin. Oltiin varmoja, että Bellingham haluaa itse siirtyä Liverpooliin ja että Klopp haluaa rakentaa koko joukkueen nimenomaisesti Bellinghamin ympärille.
Kevät on kuitenkin viilentänyt Liverpool-puheita. Tämän kauden katastrofi on vakuuttanut Liverpoolin hierarkian, että tästä luisusta ei selvitä ostamalla yhtä tai kahta uutta pelaaja. Tarvitaan paljon suurempi remontti ja silloin sotakassasta ei välttämättä kannata lohkaista jättiläismäistä siivua yhden pelaajan ostamiseen, olipa tämä pelaaja millainen tahansa.
Siksi Bellingham-kisassa on kaksi uutta kärkiehdokasta – Manchester City ja Real Madrid. Ne kumpikin voivat maksaa Bellinghamista reilusti yli 100 miljoonaa euroa, jopa 150 miljoonaa euroa. Niin voisivat kenties tehdä myös Chelsea, Manchester United ja Arsenal, mutta ehkä kilpajuoksun musta hevonen on sittenkin väriltään keltainen.
Bellinghamin sopimus Dortmundin kanssa ulottuu kesään 2025 saakka, joten hänet on mahdollista myydä isolla voitolla vielä myös vuoden päästä.
Ratkaisu sopisi Dortmundille, mutta se voisi sopia myös Bellinghamille. Jos Liverpool ei – kuten on väitetty – pysty ostamaan Bellinghamia nyt, se voisi pystyä ostamaan hänet vuoden päästä.
Siksi Bellinghamilla on edessään iso ratkaisu. Jääkö hän odottamaan unelmasiirtoa Liverpooliin vai siirtyykö hän kesällä ….
Manchester Cityyn?