Palaako vanha mestari seikoittamaan kärkitaistelua? ”Voi nostaa yllättäjän rooliin”

Fernando Alonson vauhti sykähdytti Bahrainin testeissä.

Formula 1

Palaako vanha mestari seikoittamaan kärkitaistelua? ”Voi nostaa yllättäjän rooliin”

Aston Martin keräsi viime kaudella yhtä monta pistettä kuin Valtteri Bottaksen Alfa Romeo. Nyt Fernando Alonso pyrkii viemään tallin uudelle tasolle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.2.2023 | KUVAT All Over Press

F1-varikon 41-vuotias espanjalaiskonkari Fernando Alonso ajoi viikonloppuna Aston Martinillaan vakuuttavat testit Bahrainissa. Alonso nosti tallin F1-puheenaiheeksi suorituksillaan. Aston Martinin kehitystyö näyttää sujuneen talvella mallikkaasti.

”Aston Martinin testisessio onnistui hyvin, vaikka tallilla oli kyllä hyvin merkittäviä kuskiongelmia. Lance Stroll loukkaantui pyöräilyonnettomuudessa, jäi testeistä sivuun ja asia verhottiin salamyhkäisyyteen”, F1-asiantuntija Erkki Mustakari sanoo.

”Joissakin uutisissa kerrottiin Sebastian Vettelin palaavan radoille, jos Stroll ei pysty kilpailemaan. Nyt talli on kuitenkin ilmoittanut, että siinä tapauksessa viikonlopun testit ajanut rookie Felipe Drugovich saa myös kisa-ajovuoron ainakin kauden avauksessa.”

Alonso vaihtoi yllättäen tallia viime vuoden lopussa. Viime kaudella hän ajoi Alpinella MM-sarjan yhdeksänneksi. Viime viikonlopun ensimmäisenä testipäivänä kaksinkertainen maailmanmestari veti Aston Martinilla toiseksi nopeimman testikierroksen – Alonso jäi Red Bullin Max Verstappenin ajamasta nopeimmasta ajasta vain +0.029. Koko viikonloppuna hän kurvasi kaikista eniten testikierroksia. Niitä kertyi yhteensä 270.

”Alonso haki testeissä tuntumaa hänelle täysin uuteen autoon. Espanjalainen paljasti kuitenkin, että kaipasi kovasti Strollin sparrausapua. Nythän Aston Martinilla ajoi testejä kaksi tallissa täysin uutta kuljettajaa, joista toinen on vielä sarjatulokas, vaikkakin F2-mestari. Se oli jättimäinen riski, mutta pallo vieri maaliin.”

”Alonso olisi halunnut Strollin kommentteja esimerkiksi sellaisiin asioihin kuin jarrutus- ja ohjaustuntuma, vaikka autoon on kyllä tehty viime kaudelta paljon teknisiä uudistuksia. Huomiota autossa voi kiinnittää, vaikka sivuponttooneihin ja tylppään nokkaan.”

Aston Martin ajoi viime kaudella samat pisteet Valtteri Bottaksen Alfa Romeon kanssa. Molemmilla oli valmistajien sarjassa 55 pinnaa tilillään.

”Vihreän auton vauhti ja suorittaminen olivat testeissä ihan vakuuttavaa tasoa. Aston Martinin voi jopa nostaa yllättäjän rooliin tämän kauden F1-sarjassa. Talli taistelee varmasti ainakin keskikastin johtajan paikasta. Aston Martin voi erityisesti Alonson ajamana sekoittaa myös kärjen järjestystä ainakin joissain kisoissa.”