Teemu Pukki teki kaksi vuotta sitten virheen, joka voi murskata hänen siirtohaaveensa

Teemu Pukki on tehnyt Norwichissa neljässä kaudessa 157 sarjaottelussa 77 maalia.

Il PinturicchioJalkapalloValioliiga

Teemu Pukki teki kaksi vuotta sitten virheen, joka voi murskata hänen siirtohaaveensa

Olisiko Teemu Pukin kannattanut lähteä Norwichista jo kesällä 2020, kun Norwich oli edellisen kerran pudonnut Valioliigasta?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 30.6.2022 | KUVAT All Over Press

Norwich putosi toistamiseen Valioliigasta kolmen vuoden sisällä, mikä nosti esille odotetun kysymyksen: Onko Teemu Pukin enää järkeä jatkaa Norwichissa?

MTV3 uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Pukki haluaisi lähteä kesällä Carrow Roadilta ja Pukin agentti, Teemu Turunen, myönsi, että neuvotteluja Norwichin kanssa käydään koko ajan. Näissä neuvotteluissa on kysymys siitä, suostuuko Norwich päästämään Pukin ja millä hinnalla, sillä suomalaisella on vielä vuosi jäljellä nykyistä sopimusta.

Pukki on noussut Norwichin legendojen, mutta jossain kohtaa tarina on järkevintä viheltää poikki. Norwich on Pukin kannalta pelattu niin sanotusti läpi. Pukki on 32- vuotias, joten pelaaminen Championshipissa, joka kaiken lisäksi on yksi maailman fyysisimmistä sarjoista, ei ymmärrettävästi Pukkia houkuta. Hänellä olisi aikaa vielä yhteen kiinnostavaan haasteeseen, mutta siihen haasteeseen pitäisi päästä tarttumaan nyt.

7.00 for Norwich to win The Championship title 2022/2023 at LeoVegas – and check the odds for Teemu Pukki being the top scorer!

Toivoin Pukin siirtyvän napsun kovempaan joukkueeseen jo Norwichin pudottua ensimmäisen kerran Valioliigasta kaksi vuotta. Pukille on nostettava kuitenkin hattua siitä, että hän pystyi säilyttämään tasonsa hyvänä toissa kaudella Championshipissa ja palaamaan Valioliigaan aivan kuin hän ei olisi ollut sieltä koskaan poissa. Yksitoista maalia päättyneellä kaudella Valioliigassa oli todella kova suoritus sarjan selkeästi heikoimmassa joukkueessa.

***

Olen aiemminkin puhunut pelaajien siirroista ja nostin tuolloin esille kolme perusasiaa siirroista pelaajan näkökulmasta:

Ne asiat ovat raha, sijainti ja jalkapallo.

Jokaisella arvojärjestys vähän vaihtelee, enkä laittanut näitä mihinkään järjestykseen. Näistä kolmesta muuttujasta ainakin kaksi olisi syytä olla pelaajaa itseään tyydyttävällä tasolla, jolloin pelaaja on itsekin oikeasti halukas siirtymään uuteen seuraan. Jos pelaaja lähtee uuteen seuraan ilman motivaatiota tai halua, siitä ei todennäköisesti seuraa mitään hyvää. Palkkanauhan on oltava todella pitkä, jos se on ainoa hyvällä tasolla oleva asia.

Pukin talous on kunnossa ja on todennäköistä, että Pukkia kiinnostaa kohtuullista palkkaa enemmän nämä kaksi muuta muuttujaa, jalkapallo ja se, missä ja minkälaisessa sarjassa hän pelaisi jalkapalloa.

Pukin omalta uralta löytyy Norwichin lisäksi toinenkin hyvä esimerkki ympäristön merkityksestä. Pelatessaan tanskalaisessa Bröndbyssä Pukki löysi lopulta koko potentiaalinsa ja käänsi pelaajauransa sellaiseen lentoon, että hän Jari Litmansen jälkeen toiseksi kovin suomalaishyökkääjä jalkapallon historiassa.

Pukin siirtomahdollisuudet ovat kuitenkin muuttuneet viimeisen kahden vuoden aikana. Hän on nyt 32-vuotias, joten ostajan silmissä hintalapun pitää olla maltillinen jopa Valioliigaan siirtyessä, vaikka Valioliigassa pelaajasiirroissa liikkuukin tällä hetkellä valtavat rahat.

Matala hintalappu nostaa Norwichin kynnystä myydä Pukkia. Miksi luopua joukkueen tärkeimmästä maalintekijästä ja tärkeimmästä pelaajasta pienelle summalla, jos vaakakupin toisella puolella on lähes 200 miljoonan punnan arvoinen nousu Valioliigaan?

***

Norwich joutuu nyt ratkaisemaan monta vaikeaa asiaa. Seura saattaisi hyvinkin haluta ”palkita” Pukin Norwichin eteen tekemästä valtavan upeasta työstä, mutta jos hänestä saatava siirtosumma on pieni, miten niillä rahoilla ostettaisiin 20 maalia kaudessa tekevät maalitykki?

Tranfermarktin mukaan Pukin hinta on tällä hetkellä neljä miljoonaa euroa, mikä on oikeassa suuruusluokassa. Sillä summalla ei kuitenkaan osteta takuuvarmaa 20 maalin hyökkääjää, jollainen Pukki olisi. Tarvitaan heittämällä yli 10 miljoonaa euroa tai enemmänkin, eikä silloinkaan mikään ole varmaa. Norwich osti esimerkiksi viime kesänä suurena lupauksena pidetyn Joshua Sargentin 8,8  miljoonalla eurolla Werden Bremenistä, mutta Sargent teki päättyneellä kaudella Valioliigassa 26 ottelussa vain kaksi maalia.

Toinen vaihtoehto olisi tehdä samanlainen löytö kuin millainen Pukki oli, mutta kuinka todennäköisesti salama iskee samaan paikkaan kahdesti? Tuskin toista kertaa.

Tässä mielessä Pukin siirto ei ole lainkaan varma. Jos Pukki joutuu jäämään vielä vuodeksi Carrow Roadille, hän joutuu  kaivamaan itsestään kaikki henkiset voimavarat,  sillä hänen mielessään matkalaukut on ilmeisesti jo pakattu.

Pukin kannalta on julmaa, jos hänen siirtonsa Valioliigaan kaatuu tänä kesänä kovaan hintalappuun. Brighton on jo pitkään ollut kiinnostunut Pukista ja on edelleenkin, mutta jos korkea siirtosumma on vaarassa karkottaa potentiaaliset ostajat Brightonia myöten.

Tässä mielessä tullaan kesään 2020, jolloin Norwich oli pudonnut edellisen kerran Valioliigasta. Jos Pukki olisi silloin halunnut siirtyä Valioliigaan, olisi puhuttu täysin erilaisista rahoista ja Pukki pelasi ensi kaudella pomminvarmasti Valioliigassa – esimerkiksi juuri Brightonissa.

En tiedä, olisiko Pukilla ollut mahdollisuus siirtyä myös tämän vuoden tammikuun siirtoikkunassa, jolloin Norwichin putoaminen näytti jo varmalta.

***

Ei kuitenkaan suljeta vielä ovea Pukin siirrolle tänä kesänä. Norwich voi kaikesta huolimatta laskea, että on parempi rahastaa Pukki vaikka hieman pienemmällä siirtosummalla kuin peluuttaa häntä vasten tahtoaan vielä kausi Norwichissa ja päästää hänet lähtemään ensi kesänä ilmaiseksi.

Jos Pukki pääsee lähtemään, tärkeintä hänen kannaltaan olisi löytää oikea ympäristö ja oikea seura. Pukki on näyttänyt tasonsa Valioliigassa, mutta hänen uusi seuransa voi löytyä myös Englannin ja jopa Euroopan ulkopuolelta –  jos Norwich ei pyydä taivaita. MLS:ssä fasiliteetit ovat huippuluokkaa ja sarjan taso on kasvanut koko ajan, ja Pukki saisi tähtistatuksellaan varmasti suuren roolin. MLS:ssä pelityyli on myös usein vauhdikasta ja kentälle muodostuu isoja tiloja, joihin Pukin on hyvä iskeä.

Mutta odotellaan rauhassa. Pukilla on vielä hyviä pelivuosia jäljellä niin seurajoukkuetasolla myös maajoukkueessa. Tässä mielessä Pukin siirtoliikkeet ovat isoa asia myös Huuhkajien kannalta. Vuoden 2024 EM-kisat ja niiden karsinnat ovat takuuvarmasti Pukin kiikarissa, eikä seuraavat MM-karsinnatkaan niin kaukana ole.

Darwin Nunez